Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

FOTO! Activități privind regimul de deținere al câinilor periculoși și /sau agresivi în cadrul evenimentului Vrancea Dog Show

  • Activități informative-preventive privind regimul de deținere al câinilor periculoși și /sau agresivi în cadrul evenimentului
    Vrancea Dog Show

În perioada 18 – 19 iunie a.c., în cadrul evenimentului Vrancea Dog Show, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Vrancea au onorat invitația primită de la organizatorii evenimentului, Asociația Chinologică Vrancea, ocazie cu care au desfășurat o acțiune ce a avut ca scop creșterea siguranței cetățenilor și respectarea legislației privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, conform O.U.G. nr. 55 /2002 republicată.
Obiectivul principal al acțiunii a fost cel de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța respectării legislației în domeniu, persoanele prezente la eveniment fiind informate de către polițiști cu privire la obligațiile pe care le au deținătorii de câini din categoria celor periculoși sau agresivi.

Tot cu această ocazie, au fost promovate și modificările legislative aduse la Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, prin Legea nr. 138/2002 care stabilește sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra animalelor.
De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au avut în atenție prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecințe asupra siguranței cetățeanului sau ordinii și liniștii publice, în care să fie implicați câini agresivi sau periculoși.
Pe această cale, le reamintim tuturor iubitorilor de câini că aceste exemplare canine sunt clasificate în două grupuri: câini periculoşi şi câini agresivi.
Câinii periculoşi au fost structuraţi în două categorii, după cum urmează:
Categoria I: Câinii de luptă şi de atac asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.
Categoria a II-a: Câinii din rasele Staffordshire, Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiller, Tosa, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Câinii agresivi sunt definiți legal, după cum urmează:
– orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
– orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Proprietarii de câini periculoși au obligația să înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Asociația Chinologică Internațională și să inscripționeze vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil avertismentul „Câine periculos”/ „Câine agresiv“, după caz, să depună la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință în fotocopie eliberată de Asociația Chinologică Română afiliată la Federația Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prev. la art. 1, precum și o declarație pe proprie răspundere.
În cazul schimbării domiciliului sau a locului de deținere a animalului proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele prevăzute anterior.
Totodată, pierderea sau decesul unui câine periculos precum și înstrăinarea câinilor periculoși vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.
Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 500-1500 lei (art. 18 alin. c din O.U.G. 55/2002 (R.).

Comunicat IPJ Vrancea, 19 iunie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?