Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că trebuie găsită o soluţie pentru ca salarizarea personalului din sănătate care nu este asimilat celui medical să fie „oarecum proporţională” cu ceilalţi angajaţi, menţionând că nu pot fi create în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari. „Există personal care nu este asimilat celui medical, este vorba de personal TESA sau personal auxiliar care îşi desfăşoară activitate în spitale, trebuie să găsim o soluţie pentru aceste categorii care asigură buna desfăşurarea a actului medical. Nu putem crea în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari, având în vedere că nu poate să funcţioneze, spre exemplu, un spital fără servicii economice şi administrative. Şi aceştia trebuie să beneficieze de o salarizare care să fie oarecum proporţională cu ceilalţi angajaţi”, a afirmat Rafila legat de protestul sindicaliştilor Sanitas din Capitală. (N.R. La protest au participat și membri ai Sanitas Vrancea)
El a spus că este o problemă criza actuală, dar este convins că se va găsi o soluţie de dialog şi un calendar cu cei care solicită majorarea salariilor. Potrivit lui Rafila, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este prevăzută scăderea salariilor medicilor. „Eu nu am găsit în PNRR aşa ceva, este vorba de managementul unităţilor sanitare şi de pregătire profesională, acolo sigur că un anumit element, ca plata salarială, să fie legată de performanţa fiecăruia, de ceea ce face în mod efectiv, poate să fie o discuţie, dar în niciun caz nu se poate pune problema unei scăderi a salariilor”, a adăugat ministrul.
Este posibil ca sistemul să fie afectat de faptul că de la 1 iulie nu vor mai putea fi făcute angajări, a menţionat Rafila. „Este posibil. Posturile unice nu vor fi afectate, iar pe de altă parte trebuie să ţinem cont de specificul fiecărei unităţi sanitare, de structura de personal. Cred că o abordare uniformă nu este foarte bună, trebuie individualizată. Ca să poţi să implementezi proiectele pe fonduri europene, trebuie să ai personal, trebuie să găsim o soluţie care să permită derularea acestor proiecte”, a arătat ministrul.
Mii de sindicalişti, angajaţi în sistemul public de sănătate şi în cel de asistenţă socială, s-au adunat miercuri dimineaţă în Piaţa George Enescu din Capitală, unde şi-au prezentat revendicările. Conform unui comunicat al Sanitas, revendicările sindicaliştilor sunt: aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din sănătate şi din asistenţa socială; creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de baza aflat în plată etc.; asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din sănătate; eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din sănătate şi asistenţa socială; rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.