Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Bogdan Voicu, fostul rugbyst ajuns campion european la sportul cu atelaj canin

Sportul cu atelaj canin este disciplina în care ai nevoie de mai mult decât condiţie fizică pentru a deveni campion. Ai nevoie să faci echipă cu câinii tăi, necuvântătoare pe care trebuie să le faci să înţeleagă ce e aceea disciplină, tactică şi antrenamente specifice. Iar fostul internaţional de rugby Bogdan Voicu a reuşit, fiind însă ajutat şi de sportul pe care l-a practicat. Akna, Shila şi Nala sunt numele celor trei „colegi” ai săi, patrupezi alături de care trebuie să lupte contracronometru în timpul curselor de atelaje canine, pentru a deveni cu adevărat o echipă câştigătoare. „Ca sportiv trebuie să te adaptezi, având în vedere că ai colegi care nu sunt bipezi. Îţi trebuie şi o anume înclinaţie şi dragoste pentru câini, să te faci înţeles de ei, să înţeleagă comenzile, să facă şi ei un antrenament specific pentru rezistenţă, pentru munca în echipă. Dar şi faptul că am făcut sport de performanţă mă ajută foarte mult”, a spus, pentru AGERPRES, Bogdan Voicu.

Povestea a început simplu, a cumpărat o mogâldeaţă de câine, rasa malamut de Alaska, pentru fiica sa, apoi a intrat în lumea acestui sport şi anul trecut a ajuns să câştige titlul european la Klaitow, Germania, la proba de 4 câini, pe uscat. „Acum am ajuns la trei câini, dar ne oprim aici. Dar mai avem alţi câini care au plecat de la noi şi pe care îi luăm cu noi la competiţii, ca să putem forma o echipă de patru. În 2016 am adus în familia noastră un malamut de Alaska, pentru fiica mea care era micuţă atunci, avea trei ani. Şi am cunoscut pe un doctor veterinar din Cluj, doctorul Mircea Tăuţan, care la acel moment iniţia şi organiza concursuri pentru atelaje canine, împreună cu un fost baschetbalist, Paul Chetreanu, de la U-Mobitelco. Am fost chemat şi eu să particip la o competiţie, mi-a plăcut foarte mult şi de atunci regulat în ţară şi în străinătate particip la concursuri. Chiar anul trecut în Germania am câştigat titlul de campion european la patru câini pe uscat, la dryland. Adică pe roţi. Cu un câine poţi să faci alergare, şi se numeşte canicross, sau poţi să mergi la bicicletă, bikejoring, poţi face şi cu doi câini treaba asta, şi de la trei câini unde sus sunt alte vehicule, care sunt trase, se numesc carturi. Eu am câştigat la uscat patru câini anul trecut la Campionatul European”, a povestit fostul rugbyst.

Cei care activează în domeniu sunt foarte ambiţioşi şi pasionaţi de sportul lor, astfel încât au în plan să înfiinţeze cât de curând şi o federaţie a sportului cu atelaj canin. (…) Dar Voicu nu a uitat rugby-ul, sportul care l-a consacrat şi căruia spune că îi este dator. Acum activează ca antrenor la grupele de copii ale clubului Viitorul Cluj, la care activează şi Matei Voicu, fiul său de 5 ani: „Eu m-am retras la 33 de ani, în 2014, după un lung şir de accidentări, am avut o fractură de pomete, o fractură de craniu, şi uşor-uşor am zis să las pe alţii să vină în locul meu. A fost greu, pentru că eram obişnuit cu sportul, aveam nevoie de adrenalină pe care doar rugby-ul mi-o dădea. Şi era foarte important pentru mine la momentul acela. Dar uşor-uşor am reuşit să mă adaptez. Acum ajut echipa de juniori a clubului sportiv Viitorul Cluj, dau o mână de ajutor antrenorilor de acolo. Asta şi pentru că fiul meu Matei, de cinci ani, activează acolo. Îmi calcă pe urme, sper. Eu nu îl oblig, sper să o facă de plăcere, pentru că asta e cel mai important la vârsta lui”. (…)

Articolul integral pe – https://bit.ly/3tA7aQk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?