Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

Amintiri dintr-o excursie de neuitat organizată de Clubul Seniorilor „Unirea‟ Focșani

La începutul săptămânii trecute, membrii Clubului Seniorilor „Unirea‟ Focșani au plecat într-o excursie de trei zile pe Drumul TransBucegi. Culică Isofache, „senior participant la excursie‟, așa cum îi place să spună, și-a dorit să împărtășească o parte din experiența trăită. „Membrii Clubului Seniorilor «Unirea» Focșani au organizat o excursie în TransBucegi în zilele de 6,7 și 8.06.2022. Plecarea a fost de la Școala nr. 9 Focșani, la ora 07:00, pe traseul Focșani-Ploiești-Sinaia-Lacul de acumulare Bolboci‟, povestește Culică Isofache. După masa de prânz pe care au servit-o „la iarbă verde‟, în zona Lacului Bolboci, membrii clubului și-au continuat drumul, următoarea oprire fiind Peștera Ialomiței, din Munții Bucegi.

La intrarea în peșteră am primit fiecare câte o cască de protecție, pentru că au fost porțiuni, unde dacă nu eram atenți și nu aplecam capul, ne puteam lovi de stânci uriașe care stăteau să cadă în orice moment. De altfel, au fost persoane care au renunțat de frică să nu se desprindă vreo stâncă de sus. Peștera are o lungime de aproximativ 1.000 de metri, este luminată și se circulă pe un podeț improvizat, sub care curge o apă venită de sus. Eu am vizitat mai multe peșteri, dar asta mi s-a părut cea mai interesantă și periculoasă totodată. În jurul peșterii sunt munți stâncoși golași și foarte înalți‟, a observat Culică Isofache.

File de istorie

Cu entuziasmul unui școlar care a pornit în prima sa excursie departe de casă, seniorul continuă descrierea traseului, spunând că de la Peștera Ialomiței, s-au îndreptat către Târgoviște „pe traseul TransBucegi, o șosea asfaltată, cu multe serpentine strânse și foarte periculoase. Ne-am cazat la o pensiune din Târgoviște, unde am servit cina și ne-am distrat până la miezul nopții. A doua zi am vizitat Curtea Domnească de la Târgoviște «născută din propriile ruine», cum a afirmat doamna care ne-a fost ghid‟. Cu toate că nu a adus cu el și câteva fotografii din excursie, domnul Isofache ne-a adus în dar un scurt rezumat al orei de istorie la care a asistat în Curtea Domnească de la Târgoviște: „curtea va continua să reprezinte unul dintre importantele scaune de domnie ale Țării Românești fiind capitală în anul 1640, în vremea domniei lui Matei Basarab (1632-1645). În vremea lui Matei Basarab, Târgoviște a atins apogeul dezvoltării sale, atât ca centru economic, cât și politic, orașul și curtea fiind masiv fortificate cu șanțuri, ziduri și turnuri noi de apărare. Moartea domnitorului a avut urmări tragice și pentru oraș, și curte, care au culminat cu distrugerea completă a reședinței în anii 1659-1660, lucru care a dus la relocarea reședinței principale din nou în orașul București, care va rămâne din acel moment capitala Țării Românești‟.

Exploratorii‟ și-au continuat excursia vizitând Grădina Zoologică, Catedrala, Mănăstirea „Dealu‟, din apropiere de orașul Târgoviște, „fiind și locul unde a fost înmormântat Mihai Viteazul‟, Muzeul de Artă din Târgoviște și Muzeul „Casă de Târgoveți din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea‟. „Am mers apoi la Ploiești, unde am vizitat Muzeul de Istorie și Arheologie. Încântați de muzeele vizitate, am plecat spre Focșani, mulțumind doamnei Elena Năstase care a condus grupul impecabil. Așteptăm ca doamna să mai organizeze și alte excursii. Nu în ultimul rând, mulțumim și domnului șofer Marian, de la o firmă de transport din Focșani, care a condus impecabil microbuzul. În încheiere, doresc tuturor multă sănătate, pace și Doamne ajută!‟, a mai spus Culică Isofache.

Sursa foto: dragosasaftei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?