Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO! Situația de la ENET, lucrările la drumuri și poduri – printre subiectele abordate în cadrul bilanțului lunar de la Prefectura Vrancea

Prefectul Nicușor Halici a prezentat o analiză lunară a activității Instituției Prefectului și instituțiilor deconcentrate din Vrancea. Principala activitate este cea de verificare a legalității actelor administrative. Prefectul Nicușor Halici a arătat că, începând cu luna ianuarie, au fost verificate 11.814 acte administrative, respectiv hotărâri ale Consiliului Județean, hotărâri de consilii locale și dispoziții ale primarilor. Doar pentru 6 dintre acestea au fost emise avize de nelegalitate, din care 5 au fost deja revocate de administrațiile locale, iar una este în procedură de revocare.

În domeniul fondului funciar mai trebuie discutate 55 de cereri de reconstituire, la care se vor adăuga cele rezultate în urma proceselor aflate pe rolul instanțelor de judecată. Practic, într-o lună și jumătate va fi finalizată activitatea de retrocedare și de reconstituire a dreptului de proprietate începută prin legea 247 din 2005.

În acest context, prefectul Halici a menționat încercarea de punere sub sechestru a autoturismelor Instituției Prefectului și Direcției Silvice Vrancea într-un proces de retrocedare a pădurilor care au aparținut familiei Apostoleanu. Acțiunea de sechestru nu s-a derulat însă așa cum sperau inițiatorii, prefectul anunțând că vineri va fi depusă o plângere penală precum și o contestație la Camera Executorilor Judecătorești pentru a fi analizată activitatea executorului judecătoresc care a întocmit procesul verbal de punere sub sechestru. „Nu e normal ca românii să plătească douăzeci de miliarde lei vechi unor șmecherași pentru ceva care nu le aparține și la care nu ar fi avut dreptul”, a subliniat prefectul Halici. El a menționat că legea nu permite punerea în posesie pentru procuratorii care au cumpărat drepturi litigioase.

Prefectura a câștigat în instanță suspendarea executării silite

Prefectura Vrancea a anunțat, astăzi, că a câștigat și în instanță ridicarea sechestrului. La termenul de astăzi, Judecătoria Focșani a admis „cererea privind suspendarea provizorie a executării silite formulată de contestatoarea Comisia Judeţeană Vrancea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, în contradictoriu cu intimata Malian Elisabeta Cecilia”. Cu alte cuvinte, sechestrul pus pe autovehiculele din dotarea Instituției Prefectului județului Vrancea precum și poprirea pe conturile acesteia au fost ridicate. Aceeași măsură a fost dispusă și în cazul RNP Romsilva – Direcția Silvică Vrancea. Concret, instanța învestită cu soluționarea cererii a dispus suspendarea executării silite a celor două instituții. „Dispune suspendarea provizorie a executării silite efectuate în dosarul de executare nr. 125/CMC/2022 al BEJ „Chirică Miştoi Costel”, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulată în cadrul contestaţiei la executare ce formează obiectul dosarului nr. 7077/231/2022 al Judecătoriei Focşani. În baza art. 719 alin. 8 C.proc.civ. prezenta încheiere se va comunica şi BEJ „Chirică Miştoi Costel”. Fără cale de atac. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părţilor prin intermediul grefei instanței, astăzi, 31.05.2022“, se arată în decizia instanței focșănene.

Releu în zona Lepșa

Reprezentantul Guvernului a subliniat și eforturile făcute pentru montarea unui releu de către STS în zona Lepșa astfel încât să fie asigurat semnal telefonic în zona de munte, vital pentru intervenții în situații de urgență. În urma discuțiilor cu primarul din Tulnici și președintele Obștei de Moșneni a fost identificat un teren în zona Golul Lepșei unde ar urma să fie amplasate releul și panourile fotovoltaice.

Investiții la drumuri și poduri

Au fost menționate și investițiile în infrastructura rutieră, respectiv lucrările de asfaltare pe tronsoanele de drum național Focșani- Tișița și Tișița-Tecuci, cu o valoare cumulată de peste 3,4 milioane euro. De asemenea, sunt în procedură de licitație lucrările pentru zona Chiojdeni și urmează să înceapă lucrările la podul de la Jitia. În cazul podului de pe DN 2 din Garoafa, se așteaptă livrarea parapeților exteriori antișoc, în jurul datei de 15 iunie. După livrarea și montarea acestora va fi pus în funcțiune podul.

Situația de la ENET

Referitor la situația de la ENET, prefectul Halici a anunțat că societatea care livrează agent termic în Focșani a primit o amendă de patru milioane euro pentru neachitarea contravalorii certificatelor de emisii CO2. Este greu de crezut că producătorul de energie termică va găsi banii necesari pentru plata amenzii. În plus, societatea are și restanțe de aproape șase milioane lei la plata facturilor pentru gazele naturale. În această situație, prefectul a subliniat că trebuie găsită rapid o soluție pentru a continua livrarea de apă caldă în municipiu dar și de căldură în perioada iernii. Fie instanța care judecă procesul de insolvență, fie Consiliul Local Focșani trebuie să stabilească dacă ENET va intra în faliment și va fi înființată o nouă firmă, fără datorii, care să preia aceste serviciu de alimentare cu energie termică în Focșani. Altă soluție ar fi scoaterea la licitație a acestui serviciu și idenficarea unei societăți private care să se ocupe de furnizarea căldurii în municipiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?