Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Sergent major Bogdan Chitic, veterinarul devenit jandarm

Astăzi vom afla povestea sergentului major Bogdan Cristian Chitic, subofițer operativ principal la Postul de Jandarmi Montan Lepșa, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea. Originar din Huși, județul Vaslui, sergent major Bogdan Chitic este absolvent al Colegiului Național „Cuza Vodă”, profil filologie. A ales acest liceu din pasiune pentru lectură, ajungând încă din clasa a IX-a să publice eseuri și poezii în revista liceului. „Îmi plăcea foarte mult să compun. Consideram chiar că o să am o carieră cumva în partea asta literară. Când scriam, de regulă, cred că era vorba despre dragostea platonică. 

Mă inspira foarte mult starea pe care mi-o ofereau anotimpurile și experiențele personale vizavi de căutarea a ceea ce suntem noi în esență. M-a captivat tot timpul conștiința umană. Încurajarea și îndemnul de a publica anumite creații literare au venit din partea doamnei diriginte Lina Codreanu, profesoară de limba și literatura română, scriitor și critic literar, căreia îi mulțumesc foarte mult”, spune sergent major Bogdan Chitic. 

De la poet în devenire la medic veterinar și, în cele din urmă, jandarm

Tânărul poet visa și la o carieră militară însă, „din cauza unor criterii de departajare”, nu a putut opta pentru un post în cadrul M.A.I, așa cum și-ar fi dorit la acea vreme. Cu toate acestea, la finalul clasei a XII-a, „am făcut o alegere radicală, pentru că am urmat studiile Facultății de Medicină Veterinară din Iași”, principalul motiv fiind dragostea față de cai. „În copilărie, îmi plăcea să merg la țară și să-mi petrec timpul în compania bunicului meu care era un iubitor pătimaș al universului ecvin. La vremea aceea, bunicul deținea un exemplar veritabil din rasa cal de sport românesc, pe nume Catalan, la fel ca pe calul celebrului domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare. Catalan era săritor la obstacole, iar bunicul îl îngrijea foarte mult și nu-l folosea la munca câmpului. Cred că de la bunicul am moștenit dragostea față de animale și față de cai în mod special”, povestește sergent major Bogdan Chitic.

În 2017, după ce a absolvit facultatea, a lucrat la diferite „circumscripții sanitar-veterinare locale din mediul rural ca medic veterinar oficial”, punând în practică toate cunoștințele acumulate în perioada studenției. Un an mai târziu, dorința de a activa în domeniul ordinii și liniștii publice avea să devin realitate, prin înscrierea la Școala de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni. „Pentru mine, statutul de militar reprezintă o confirmare în plus a ceea ce definește autodisciplina, seriozitatea, depășirea unor bariere de ordin fizic și psiho-emoțional și încercarea constantă de a oferi societății un exemplu de integritate morală. Tot timpul i-am simpatizat pe jandarmi și mi s-a părut mereu că reprezintă o forță. Consideram că prezența jandarmului pe stradă, denotă o aură în care sunt estompate pornirile antisociale ale cetățenilor. Îmi plăcea foarte mult uniforma militară, bereta fiind articolul vestimetnar care mă atrăgea cel mai mult”, spune, cu ochii sclipindu-i de încântare, sergentul major.

Una dintre cele mai frumoase amintiri din timpul școlii militare este participarea la manifestările organizate în Alba Iulia cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2018. Făcând parte din corul școlii militare, „Glasul Bucovinei”, sergent major Bogdan Chitic se mândrește cu faptul că în ziua Centenarului Marii Uniri a „susținut și un moment artistic la scenă deschisă în care am intonat cântece patriotice cu un număr de 100 de militari, atât elevi ai școlii militare, cât și cadre militare active. Totodată, în dimineața respectivă, am participat la slujba oficiată la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, unde am dat răspunsurile la Sfânta Liturghie”.

Vrancea, a doua casă

În 2019, după absolvirea școlii militare, sergent major Bogdan Chitic a fost repartizat la Postul de Jandarmi Montan Lepșa, spunând că a ales Vrancea pentru că era aproape de casă. După o perioadă de adaptare rapidă, tânărul jandarm a înlăturat toate gândurile și neliniștile în ceea ce privește gradul ridicat de risc al misiunilor, ba chiar și-a învins teama de înălțimi prin participarea la cursul de inițiere în alpinism. În februarie 2022, sergent major Bogdan Chitic a absolvit și cursurile de schi, încheind astfel modulul I de pregătire. „Vrancea este cel puțin interesantă. Am descoperit aici oameni simpli, deschiși, onești, oameni care spun lucrurilor pe nume. Am prins și drag de munte și, ca orice tânăr, sper la mai bine atât din punct de vedere profesional, cât și al stării mele interioare”, adaugă sergent major Bogdan Chitic.

 În decursul celor aproximativ 4 ani de când activează la IJJ Vrancea, tânărul a participat atât la misiuni complexe, cum este „celebra misiune de la Nereju din vara anului trecut, când ploile parcă nu voiau să se oprească și erau inundații. Atunci, pe râul Zăbala, un grup de 11 persoane se aflau într-o situație complicată, fiind într-un real pericol de înnec. Acela a fost un moment crucial. A fost un cumul de acțiuni din partea mai multor instituții susținute activ de către toți cei participanți, cazul fiind descris mai pe larg în presă”; cât și la misiuni uzuale, specifice unui Post de Jandarmi Montan.

Atenție la pericolele mersului pe munte!

Când vine vorba despre abordarea traseelor turistice de către turiști, principala problemă este lipsa echipării corespunzătoare care poate duce la accidente destul de grave. „Blugii și adidașii ar trebui să-i lăsăm pentru activitățile uzuale‟, iar atunci când ne aventurăm pe munte, să avem o încălțăminte cu talpă aderentă și o îmbrăcăminte adaptată condițiilor meteo și traseului abordat. O altă problemă pe care o întâmpină turiștii o constituie prezența urșilor pe traseele turistice, iar de aici și până la un posibil atac, nu este decât un pas. „Cumva a devenit și pentru noi delicată intervenția într-un astfel de context pentru că, de regulă, ursoaicele sunt însoțite de pui, iar instinctul matern declanșează în comportamentul animal tot felul de abordări nu tocmai prietenoase față de om. Prin urmare, îi îndemn pe toți cei care vor să străbată aceste trasee turistice, să ne informeze sau să se intereseze de la localnicii pe care-i întâlnesc în cale, în legătură cu prezența vreunui urs în zonă”, atenționează jandarmul.

O altă greșeală pe care o fac adesea turiștii rătăciți este abandonarea locului din care au inițiat apelul la 112. „De fiecare dată când avem apeluri pe 112, îndemnăm cetățenii să rămână exact în zona în care se află și, dacă există posibilitatea, să ne dea un punct major de reper, o stâncă, un copac, un buștean prăbușit, un semn distinctiv sau un panou de informare – pentru că, din punctul acesta de vedere stăm bine, Salvamonul își face treaba. Ei bine, după ce au sunat la 112, cetățenii părăsesc zona, lucru care face ca salvarea lor să fie cu mult îngreunată”, spune sergent major Bogdan Chitic.

Veterinarul-jandarm

Tânărul speră ca într-o zi să obțină un post de medic veterinar în sistem, fiind de părere că „profesia de veterinar este printre cele mai nobile de pe pământ”. Până când își va îndeplini însă și acest vis, la Lepșa, sergentul major Bogdan Chitic își pune în practică abilitățile de veterinar, ajutând chiar și localnicii care-i solicită fie un simplu sfat, fie chiar prezența și intervenția. „Mă ocup și de tranchilizarea urșilor captivi în lațuri în urma diverselor practici de braconaj la care recurg unii oameni, poate nu din rea intenție, ci pentru a-și proteja animalele, grădinile și proprietățile, dar și de alte situații care apar în comună când oamenii îmi solicită sprijinul. Ajut cetățenii de fiecare dată când îmi solicită prezența, fără niciun interes financiar. O fac atât din plăcere, cât și pentru a-mi întări statutul profesional de care sunt foarte mândru. Consider că sunt un medic veterinar priceput. Am drept de liberă practică, fac parte din Colegiul Medicilor Veterinari din 2017. Tot timpul port după mine trusa cu ustensile necesare și, de fiecare dată, încerc să intervin și să ajut cetățenii și orice animal aflat în nevoie, chiar și dacă nu are stăpân”. 

Ce mesaj are sergentul major Bogdan Chitic pentru cei care vor să urmeze o carieră militară? „Dacă ei consideră că pot da dovadă de autodisciplinare, serioziate și o integritate morală deosebită, îi încurajez să urmeze cursurile unei școli militare pentru că acolo își vor definitiva caracterul, se vor șlefui ca indivizi, devenind capabili să intervină în sprijinul cetățenilor. Când vor absolvi, vor fi mult mai echilibrați, buni psihologi, vor ști să acționeze cu fermitate și să ia deciziile rapid, făcând abstracție de emoții. Îi îndemn să urmeze cu încredere o astfel de carieră de militar, pentru că este o meserie destul de nobilă care te pune cumva deasupra oricărui nivel de așteptare pe care-l ai de la viață”. De la viitor, tânărul își dorește să fie sănătos și să se perfecționeze constant pentru a-și putea duce la bun sfârșit îndatoririle. 

Îl felicităm pe sergent major Bogdan Chitic pentru profesionalismul și seriozitatea cu care-și abordează profesia, și-i dorim mult succes în activitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?