Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea a finalizat proiectul „Calificare, Competențe, Competitivitate în Regiunea Sud Est”, prin care au fost organizate cursuri de formare profesională pentru 524 de salariați din regiune. Proiectul finanțat cu fonduri europene a fost derulat în parteneriat cu Centrul Național de Învățământ Turistic și Fundația Convergențe Europene. Rezultatele implementării proiectului a fost prezentate, ieri, la Conferința de închidere a campaniei de conștientizare destinată angajatorilor care își desfășoară activitatea în sectoarele economice vizate de proiect. Printre acestea se numără Turism și ecoturism, Textile și pielărie, Construcții, Tehnologia informațiilor și comunicațiilor, Procesarea alimentelor și băuturilor.
Prin acest proiect au fost organizate cursuri de specializare sau calificare pentru meserii precum instalator apă-canal (firme din Vrancea și Brăila), confecționer asamblor articole din textile (firme din Vrancea), operator introducere date, lucrător în comerț, bucătar, cofetar-patiser, ospătar (chelner), cameristă și cursuri de comunicare în limba engleză. Tot în cadrul proiectului au fost certificate competențele profesionale pentru 100 de persoane, iar pentru 36 de firme a fost îmbunătățită capacitatea de adaptare la schimbare prin elaborarea și introducerea unor programe de învățare la locul de muncă personalizate.
Managerul de proiect, Victoria Aciobăniței a explicat că, la acest moment, mai sunt în derulare cursuri de formare profesională pentru operator introducere date, tinichigerie auto, confecționer asamblor articole din textile. Principalul avantaj al cursurilor de formare profesională este pentru firmele implicate, care beneficiază de creșterea calității produselor sau serviciilor. Conform unui studiu realizat în cadrul proiectului de Institutul de Științe ale Educației, „Perspectiva angajatorilor asupra formării profesionale continue a angajaților”, peste două treimi dintre angajatorii consultați au afirmat ca principalul efect al participării salariaților la cursurile de formare profesională, evidențiat atât la nivelul companiei, cât și în activitatea angajaților, a fost creșterea calității produselor sau serviciilor realizate. Alte beneficii sunt îmbunătățirea comunicării cu colegii sau superiorii ierarhici, asumarea de noi responsabilități, îmbunătățirea capacității de muncă în echipă, îmbunătățirea managementului timpului. „Cu alte cuvinte, cu cât investiția în resursele umane este mai mare, cu atât cresc șansele agentului economic de a rezista pe piața economică”, menționează studiul respectiv.