Misiuni pirotehnice la Suraia și Mărășești
Echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a fost solicitat luni, 23 mai, să intervină în două misiuni pentru asanarea muniţiei rămase neexplodate. Astfel, în jurul orei 09:15, în urma unui apel primit prin 112, pompierii militari pirotehniști au intervenit în comuna Suraia, după ce muncitorii care desfășurau lucrări la rețeaua de canalizare a comunei au descoperit un proiectil. Echipajul pirotehnic a preluat un proiectil exploziv calibru 75 mm.
În jurul orei 13:15, echipajul pirotehnic s-a deplasat în orașul Mărășești pentru a ridica un element de muniție și un proiectil perforant calibru 47 mm, care au fost descoperite de lucrătorii unui centru de colectare în timpul selectării deșeurilor feroase.
Muniția a fost preluată și transportată în condiții de siguranță la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii.
În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea reamintește cetățenilor modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. Astfel, sunt interzise:
– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
– joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie;
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe.
Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există muniţii neexplodate este interzis:
– accesul persoanelor şi în special al copiilor;
– executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice;
– executarea unor lucrări funciare;
– circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate.
Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea