Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Guvernul face inventarul stocurilor de produse agroalimentare. Toată lumea, de la producător la comerciant, obligată să raporteze lunar

Producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții de produse agroalimentare vor raporta, lunar, stocurile de produse deținute. Aceste informații vor fi utilizate pentru o bază de date creată la nivelul Ministerului Agriculturii. Prevederea apare într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această bază de date va fi dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți și va fi creată pentru ca autoritățile să aibă o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național.

Datele transmise vor avea caracter confidențial, fiind prevăzute sancțiuni atât pentru neraportare cât și pentru transmiterea de date incorecte. „România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației, însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Potrivit unui comunicat de presă, evidența stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente. Obligația de transmitere a datelor se aplică pentru următoarele categorii de produse: a) legume-fructe; b) cereale şi produse pe bază de cereale; c) semințe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase; d) leguminoase furajere; e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase; f) carne şi produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne şi mixte; g) lapte şi produse din lapte; h) produse de morărit şi panificație; i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe; j) grăsimi şi uleiuri; k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate; l) orez; m) plante aromatice, sare şi condimente; n) ceaiuri; o) zahăr; p) miere; q) drojdie.

Nu vor avea obligația raportării comercianții care dețin suprafețe de comercializare mai mici de 400 de mp, precum și comercianții ambulanți, comercianții care desfășoară activități de alimentație publică sau cei care desfășoară activități de comercializare în zone publice. De asemenea, obligația raportării nu se aplică producătorilor care dețin în stoc, în ultima zi a lunii, cantități de până la : a) 10 000 kg – legume, inclusiv cartofi; b) 10 000 kg – fructe; c) 25 000 kg – cereale; d) 20 000 kg – seminţe de oleaginoase; e) 10 000 kg – leguminoase furajere; f) 300 kg – plante aromatice; g) 50 kg – miere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?