Astăzi vom afla povestea inspectorului principal Nicolae Enache din cadrul Biroului Pregătire Profesională al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Este o poveste despre curaj, determinare, muncă și perseverență. Insp. principal Nicolae Enache s-a născut și a crescut în Focșani, însă anii copilăriei și i-a petrecut și la bunici, la țară, acolo unde gadgeturile nu-și aveau locul, fiind înlocuite de jocurile pe ulițele satului care erau mult mai interesante și palpitante.
Dacă în clasele primare, focșăneanul își dorea să devină căpitan de vas, fascinat fiind de ideea unei călătorii continue, pe măsură ce a trecut timpul, prin prisma sportului de performanță pe care a început să-l practice începând cu vârsta de 7 ani, respectiv judo, ideile în privința carierei s-au schimbat. Fratele său a fost cel care l-a dus prima dată la un antrenament de judo, ulterior continuând să meargă singur la sală pentru că i-au plăcut atât mediul, cât și antrenorul.
Până în clasa a XI-a, insp. principal Nicolae Enache a fost elev al Colegiului Tehnic Auto „Traian Vuia‟, ulterior fiind nevoit să se transfere la Oradea, „pentru că, în 1999, am plecat la Lotul Național. Am făcut judo de la 6-7 ani, la Clubul «Unirea» Focșani, sub îndrumarea domnului antrenor Gavrilă Doldaș. La Oradea m-am transferat tot la un liceu pe linie auto, luându-mi atestatul pe Electromecanică auto. De ce nu am ales un liceu cu program sportiv?! Pentru că mama mi-a sugerat că ar fi bine să am și o meserie. În sport te poți accidenta, așa că ar trebui să ai o a doua variantă în ceea ce privește cariera. Din păcate, nu toți sportivii de performanță ajung să profeseze în sportul pe care l-au ales, așa cum este și cazul meu‟.
10 ani în slujba cetățenilor în calitate de pompier
După ce a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Al. I. Cuza‟ Iași, insp. principal Nicolae Enache a decis să plece o perioadă în Italia, la fratele său. Dorul de casă l-a determinat însă ca, după un an și șase luni să revină în țară. În perioada aceea, „se dădea concurs pentru posturile de pompieri la ISU Vrancea, așa că am aplicat și eu, fiind angajat ulterior din decembrie 2008. Având în vedere că am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, puteam deveni profesor, însă, la acea vreme, căutam o oarecare stabilitate financiară, așa că am aplicat la Pompieri, unde am ocupat funcția de subofițer operativ principal, fiind detașat la Secția de Pompieri Adjud‟.
Timp de 10 ani, insp. principal Nicolae Enache a intervenit alături de colegii pompieri atât la incendii, accidente, cât și la celelalte situații de urgență în care se impunea intervenția promptă a salvatorilor. În profesia de pompier, „contează foarte mult să ai și un psihic bun‟, este de părere insp. principal Nicolae Enache, și asta pentru că, prin natura intervențiilor și misiunilor, ești expus la situații dintre cele mai delicate. „Apar emoții, dar trebuie să te concentrezi și să-ți faci treaba cât mai bine. Au fost multe cazuri impresionante, însă soarta m-a ferit de evenimente în care să fie implicați copii. Când ajungi la un accident soldat cu victime, spre exemplu, în primă fază este un impact negativ puternic, după aceea, vorbind cu colegii și concentrându-te pe misiune, treci în plan secund toate aceste emoții‟, adaugă insp. principal Nicolae Enache.
În cei 10 ani în care a activat la ISU Vrancea, insp. principal Nicolae Enache a văzut „cam tot ce era de văzut‟, de la „accidente și incendii‟, până la „oameni supărați cărora, într-o clipă, li s-au năruit toate visele‟. Datorită experienței acumulate în această perioadă, insp. principal Nicolae Enache spune că a devenit „mai precaut‟ în multe dintre acțiunile sale, pentru că „viața de militar te disciplinează foarte mult și, în egală măsură, te și formează‟.
De la pompier, la luptător în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) al IPJ Vrancea
Anul 2018 a venit cu o schimbare majoră în viața insp. principal Nicolae Enache care, după 10 ani în slujba cetățenilor în calitate de pompier, s-a alăturat echipei SAS din cadrul IPJ Vrancea. „Fiind pe linie sportivă, participam la concursurile organizate în cadrul M.A.I. alături de un coleg de la IPJ Vrancea care-mi spunea că m-aș plia mult mai bine pe o funcție în cadrul IPJ-ului. Așa că, în 2018, în urma unui raport, am venit la IPJ Vrancea pe funcția de agent 1, la SAS‟, spune insp. principal Nicolae Enache.
Față de munca pe care o desfășura la ISU Vrancea, la SAS, structură în cadrul căreia a activat timp de 4 ani, lucrurile stau diferit. „Specificul SAS sunt misiunile de pază, escortă, protecție ș.a.m.d. Este mult mai mare adrenalina aici pentru că lucrezi cu omul care poate fi schimbător și imprevizibil. Cam la toate misiunile SAS îți este pusă viața în pericol fiindcă nu știi ce este dincolo de ușă. La SAS am activat până în noiembrie 2021 când am accesat un loc la Biroul de Pregătire Profesională. În cadrul acestui Birou, ne ocupăm de pregătirea polițiștilor, eu pe linie sportivă, colegii mei pe celelalte linii. Recunosc că-mi lipsește adrenalina din teren, dar îmi place foarte mult și ceea ce fac acum‟, spune insp. principal Nicolae Enache.
Sportivul Nicolae Enache
De la puștiul care se antrena acasă cu fratele său, insp. principal Nicolae Enache s-a transformat într-un sportiv de performanță care a reușit, prin multă muncă, dăruire și pasiune să obțină rezultate remarcabile la competițiile sportive la care a participat în decursul timpului. „Când eram la Pompieri, în 2008 s-a făcut un lot la nivelul IGSU alături de care am participat la Campionatele Mondiale ale polițiștilor și pompierilor. Am participat la campionatele din 2008, 2009, 2010, 2011 și 2013 și în fiecare an am urcat pe podium‟, spune Nicolae Enache.
Din orașe precum Liverpool, New York, Daegu (Coreea de Sud) și Canada, focșăneanul s-a întors acasă cu medalii de aur, iar de curând, a participat la Campionatul Național de Judo al M.A.I, desfășurat la Călimănești, unde a obținut locul al II-lea. Anul acesta, Campionatul Mondial al Polițiștilor și Pompierilor se va desfășura în Olanda, la Rotterdam, iar insp. principal Nicolae Enache nu va lipsi: „campionatul va avea loc la finalul lunii iulie. Încerc să mă pregătesc printre picături. Dar, în definitiv, important este să ne întoarcem acasă sănătoși pentru a ne putea desfășura în continuare activitatea‟.
Pe lângă judo, insp. principal Nicolae Enache a mai participat și la Campionatele M.A.I de Unifight, dorindu-și să-și dezvolte și să-și pună în valoare abilitățile de sportiv de performanță. Acasă, focșăneanul are o colecție impresionantă de diplome și medalii despre care spune că-i sunt dragi pentru că fiecare dintre ele reprezintă încununarea muncii pe care a depus-o în timpul orelor de antrenament. Modest din fire, insp. principal Nicolae Enache spune că, ușor, ușor, va lăsa tânăra generație să cucerească marile podiumuri, în timp ce el se va ocupa de pregătirea colegilor polițiști. Ce le transmite tinerilor care vor să lucreze în M.A.I.? „Dacă vrei să intri în instituțiile M.A.I., este bine să și iubești meseria aceasta și să nu o practici luând în calcul doar stabilitatea financiară‟.
Acasă, pe insp. principal de poliție Nicolae Enache îl așteaptă zi de zi cei trei copii,Teodora, Ioana și Damian, care le fac lui, și soției, insp. principal de poliție Paula Enache, viața „extraordinară‟. Insp. principal Nicolae Enache se descrie drept un familist convins căruia îi plac călătoriile și activitățile cu familia.
Frumoasa poveste de dragoste pe care o trăiește cu soția lui a început în 2010. „În 2011 ne-am căsătorit‟, spune, cu ochii sclipindu-i de fericire, insp. principal Nicolae Enache. Deși ambii sunt ofițeri și lucrează în cadrul IPJ Vrancea, „nu profesiile stau la baza unei relații. Important este să te înțelegi cu persoana respectivă pentru că o căsătorie nu este de azi pe mâine, este, teoretic, pentru toată viața‟.
Îl felicităm pe insp. principal Nicolae Enache pentru toate rezultatele obținute în cadrul competițiilor sportive la care a participat, îi ținem pumnii la Campionatul mondial din vara acestui an și-i dorim mult succes în activitate!