Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Primarul comunei Vidra a fost ales în comisia tehnică a Comitetului de masiv din Grupa de munți Sudică

Silviu Pintilie, primarul comunei Vidra, a fost ales în comisia tehnică a Comitetului de masiv din Grupa de munți Sudică. Prima reuniune a Comitetului de Masiv din Grupa de munți Sudică a fost organizată de Agenția Națională a Zonei Montane la Consiliul Județean Covasna. La eveniment au participat membrii desemnați din 5 județe, respectiv Brașov, Buzău, Covasna, Prahova, Vrancea, dar și reprezentanți ai altor instituții implicate. În cadrul întâlnirii a fost adoptat Regulamentul de organizare și funcționare a comitetului de masiv din Grupa de Munți Sudică, a fost aleasă conducerea comitetului și comisia tehnică, urmând ca, într-o ședință ulterioară, să fie alese și comisiile de specialitate ale Comitetului.

Președinte a fost ales Leonid Moscviciov, conducătorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont din Covasna, cu mandat de un an. Unul dintre rolurile Comitetului de masiv este de a identifica problemele cu care se confruntă locuitorii din zonele montane, care vor fi preluate la nivel naţional de Consiliul Naţional al Muntelui și introduse în strategiile de dezvoltare și protecție a mediului montan. Din Vrancea, au fost prezenți la întâlnirea de la Covasna și Liviu Rădulescu – CRDM Nistorești și George Sîrbu – ODM Vintileasca. Agenția Națională a Zonei Montane, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, are atribuții specifice de reprezentare pentru zona montană, misiunea principală fiind elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării și protecției zonei montane din România.

Zona montană reprezintă aproximativ 30% din suprafața țării, cuprinzând 27 de județe, printre care și Vrancea și este marcată de o serie de dezavantaje naturale, care țin de altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetație etc.. În același timp, în zona montană se înregistrează o tendință de scădere a populației tinere, distanțele mari față de centrele decizionale și administrative, precum și izolarea față de căile de comunicație și piețele de desfacere, fiind câteva dintre dezavantajele zonei, care îngreunează substanțial viața locuitorilor săi. De aceea a fost adoptată „Legea Muntelui”, care reglementează modalitățile de protecție și dezvoltare inteligentă, durabilă și incluzivă a zonei montane și vizează punerea în valoare a resurselor naturale și umane, creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și protecției mediului natural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?