Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, lansarea proiectului ce vizează construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi este, alături de SRU Cluj şi Craiova, inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României şi cofinanţată prin POR 2014-2020.
Astfel, proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 14: Construcţia infrastructurilor pentru spitalele regionale de urgenţă, Obiectivul 1 „Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei asistenţei spitaliceşti de urgenţă” al Priorităţii investiţionale 14.1 „Investiţii în infrastructurile sociale şi de sănătate care contribuie la dezvoltarea naţională, regională şi locală, reducând inegalităţile în materie de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi recreative, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile furnizate de autorităţile locale”.
Cristina Gafton, manager proiect în Ministerul Sănătăţii, a declarat că viitorul Spital Regional de Urgenţă care va fi amplasat pe strada Moara de Vânt nr 225, la o distanţă de 9 kilometri de centrul oraşului, va avea 850 de paturi. „Construcţia are 7 niveluri, din care două subterane, cinci supraterane, două etaje sunt comune. Partea extinsă a clădirii se întinde pe trei etaje – subsol, parter şi primul etaj -, iar o parte din clădire se extinde pe trei etaje suplimentare – etajele doi, trei şi patru. În zona de jos este şi partea de ambulatorii, partea de imagistică. Sus este zona de săli de operaţii. Sunt 18 săli de operaţii. Sunt trei turnuri, de la etajul doi la etajul cinci, în care se vor afla unităţile de spitalizare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un helioport. Spitalul va avea 850 de locuri pentru internare continuă”, a explicat Cristina Gafton.
Un rol important în designul viitorului SRU Iaşi l-au avut reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie, după cum a declarat profesorul Dragoş Iliescu, prorectorul instituţiei de învăţământ superior medical. „Urmează să stabilim, împreună cu decidenţii, numărul de paturi pentru fiecare specialitate. Cu siguranţă va fi un spital de vârf cu potenţialul de a contribui la redefinirea sistemului de sănătate din Iaşi şi din România. În acest moment nu avem date concrete privind numărul de angajaţi. Cel mai important este să ne aşezăm cu toţii la masă pentru a stabili ce este mai bine pentru Iaşi şi sistemul medical din Iaşi şi din ţară”, a declarat prof.univ.dr Radu Iliescu, prorectorul UMF „Gr.T.Popa” Iaşi.
Prezent la eveniment, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Vasile Cepoi, a declarat că, în ciuda faptului că durează cam mult, construcţia SRU va fi un model. El a subliniat necesitatea regândirii colaborării dintre spitale, medicii de familie şi ambulatoriu şi fluxurile de pacienţi. „Acest spital, care poartă denumirea de regional, înseamnă o regândire a asistenţei medicale la nivel regional. Adică, fluxurile de pacienţi trebuie pregătite şi orientate la o aşa manieră încât să se adreseze fiecare la un anumit nivel de competenţă. Altminteri, într-un spital cu super dotări şi posibilităţi de a face investigaţii şi tratament de înaltă performanţă poate să fie formatat de cazuri uşoare. Asta pentru că populaţia aşa se va comporta. Fiind un spital nou, toată lumea va dori să vină la un spital nou, indiferent de gravitatea şi complexitatea propunerilor pe care le avem. Asta înseamnă că este absolut necesară regândirea fluxurilor de pacienţi şi a colaborării dintre unităţile sanitare atât dintre spitalele din regiune cât şi cu ambulatoriul de specialitate şi medicul de familie”, a declarat dr. Vasile Cepoi.
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Vasile Asandei, a declarat că SRU Iaşi va reconfigura sistemul de sănătate la nivelul întregii regiuni. „Poate timpul nu este un atu pentru acest proiect dar vă spun foarte clar că privesc cu încredere spre viitor. Văd că s-a construit o echipă bună şi performantă la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este o veste bună. De asemenea, am apreciat şi apreciez implicarea actorilor locali şi dorinţa de a face acest spital de a ajunge la final. E foarte important să construim bine, un spital de secol XXI, cu toate utilităţile, cu toate dotările de la acest nivel care să răspundă nevoilor viitoare. Mai mult decât atât, ştiu că atunci când s-a vorbit de acest SRU s-a vorbit că nu e doar un spital, ci o componentă a reformei în domeniul sănătăţii la nivel regional. Acest spital reconfigurează sistemul de sănătate la nivelul întregii regiuni. Sunt încrezători că vom face lucrul acesta bine în viitor”, a declarat directorul ADR Nord Est. (…)
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, valoarea totală a proiectului este de 2.379.575.202 lei, din care: valoarea totală eligibilă este de 684.906.513 lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR este de 223.320.500 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat fiind de 458.296.407 lei.