Astăzi vom afla povestea comisarului șef Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani. Născut la Bacău, cms. șef Alexandru Cara spune că până la vârsta de 10 ani, „prin natura serviciului tatălui, care a lucrat în aviație, ne-am mutat dintr-un oraș în altul, iar apoi am venit la Focșani. Părinții sunt din Vrancea, doar că așa a fost situația atunci‟. Se obișnuise deja cu acest stil de viață, așa că acomodarea la Focșani nu a fost grea. După absolvirea clasei a VIII-a, cms. șef Alexandru Cara și-a continuat studiile la Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ Focșani, iar apoi s-a îndreptat către Academia de Poliție „Al.I. Cuza‟ București, nu pentru că tatăl era cadru militar, ci pentru că și-a dorit să aibă parte de o pregătire militară, pentru ca mai apoi să lucreze în sistem.
„Mi-a fost puțin greu să mă acomodez disciplinei militar și asta pentru că în primul an de facultate am avut parte de o pregătire militară asemănătoare celor care făceau stagiul militar, însă, cu timpul, m-am obișnuit. Din punct de vedere al pregătirii fizice, nu am avut probleme pentru că, de la vârsta de 14 ani, am început să joc baschet. Am jucat chiar și la Campionatul Universitar de Baschet din București, în timp ce eram student la Academia de Poliție. A fost o experiență frumoasă și pot spune că Academia m-a disciplinat mai mult decât sportul. În ceea ce privește baschetul, din păcate, a trebuit să mă retrag‟, spune cms. șef Alexandru Cara.
În 1995, după absolvirea Academiei de Poliție, cms. șef Alexandru Cara a fost repartizat la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, lucrând în primii trei ani la Serviciul Investigații Criminale. „Au fost unii dintre cei mai frumoși ani din viață. Aveam timp pentru orice. Acum, cu toată tehnologia, nu mai avem timp pentru nimic. Atunci, la început, am lucrat pe spargeri din locuințe. Aveam un fișet plin de dosare; era și o altă metodă de lucru în sensul că nu erau computere, nu erau mașini… Era și greu, dar și frumos. Era o muncă elaborată. Nu erau telefoane mobile, nu erau mijloace de supraveghere, Criminalistica lucra cu lupa… erau mijloace empirice, dar se făcea treabă. Mai mult decât atât, Focșaniul nu a fost un oraș violent. De când sunt în sistem, de 27 de ani, pot spune că puține au fost faptele de mare violență care au fost săvârșite în Focșani‟, spune cms. șef Alexandru Cara.
Ulterior, s-a mutat la Serviciul Rutier, o perioadă destul de solicitantă emoțional pentru că, în ceea ce privește accidentele rutiere, unele imagini de la fața locului i-au rămas întipărite în minte și acum. „Cel mai mult m-a afectat un accident care s-a întâmplat la Străoane și în care au murit cinci tineri, trei fete și doi băieți. Mi-au trebuit multe zile să-mi revin după imaginile pe care le-am văzut acolo. Țin minte că accidentul s-a întâmplat după ora 23:00. A fost implicată o singură mașină condusă de un tânăr de 19 ani care a pierdut controlul volanului, s-a răstrunat și a intrat cu mașina între un gard și un copac, cupola mașinii strivindu-i pe toți cei din mașină‟, povestește cms. șef Alexandru Cara.
Cu toate că emoțiile pot fi de-a dreptul copleșitoare în astfel de situații, cms. șef Alexandru Cara spune că un polițist nu ar trebui să dea senzația de slăbiciune. „Dacă arăți că nu știi ce să faci, nu e bine nici pentru cei care sunt acolo, nici pentru colegii tăi. Dacă cel care se duce acolo este copleșit de emoție, atunci este o problemă. Trebuie să rămâi concentrat, să încerci să te gândești că asta este meseria ta și că trebuie să o faci foarte bine‟, spune comisarul șef. O altă misiune pe care o au, uneori, polițiștii care intervin la un accident rutier, este aceea de a lua legătura ca familia sau aparținătorii victimei/victimelor. „Nu este ușor nu doar pentru un polițist, ci pentru orice altă persoană să anunți o asemenea veste unui membru de familie. Am fost instruiți cum să abordăm asemenea discuții și să anunțăm pe cineva că fiul, fiica, soțul sau soția a avut un accident. Nu-i poți spune persoanei respective direct la telefon că i-a murit cineva apropiat. Trebuie să parcurgi niște etape ca să ajungi până la informația principală dintr-un mesaj de acest fel‟, mai spune cms. șef Alexandru Cara.
Amintiri din… Kosovo
În anul 2002, cms. șef Alexandru Cara a plecat în prima sa misiune internațională, în Kosovo, unde a stat doi ani. Fiind o distanță relativ mică între România și Kosovo, vrânceanul reușea să vină destul de des în țară pentru a mai petrece timp alături de familie. Cum a fost prima misiune în Kosovo și care erau activitățile zilnice pe care le desfășura acolo, vom afla de la cms. șef Alexandru Cara. „Am mers în Kosovo ca să facem poliție pentru că era o zonă post-război. Poliția sârbă se retrăsese de acolo, nu mai era niciun organ de menținere a ordinii și liniștii publice, motiv pentru care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a gândit această misiune prin care polițiști din toată lumea mergeau acolo ca să asigure servicii de poliție pentru localnicii din Kosovo‟, explică cms. șef Alexandru Cara.
El spune că a ales să plece în misiune pentru că i-au plăcut dintotdeauna „genul acesta de provocări‟. „Deși am avut și perioade grele, am fost o experiență foarte frumoasă. Prima dată am lucrat ca ofițer simplu, pentru că acolo nu se ține cont de gradul pe care-l ai. Toată lumea pleca de jos, ca și cum nu aveai niciun fel de experiență. După care, dacă șeful de unitate observa că ești bun într-un domeniu, încerca să te dirijeze și să-ți dea o funcție pe domeniul în care tu te pricepeai. După două luni am fost detașat la Biroul de accidente, unde am lucrat 6 luni. Ulterior, am fost numit adjunctul șefului poliției, în regiunea Priștina, și apoi am fost șeful regiunii pe linie de trafic‟, povestește cms. șef Alexandru Cara.
După prima misiune efectuată în Kosovo, au urmat doi ani de „pauză‟, iar în 2006, cms. șef Alexandru Cara a plecat în cea de-a doua misiune internațională, tot în Kosovo. „A doua misiune a fost în Mitrovița, un oraș din nordul provinciei Kosovo. Acolo era o situație tensionată, motiv pentru care toți cei care veneau în sprijin, erau direcționați în acel oraș. A fost mult de muncă, dar și frumos. În Mitrovița, înainte de război, existau familii mixte, adică, în același bloc, stăteau și sârbi și albanezi. După ce a început războiul, sârbii s-au mutat în nord, iar albanezii în sud. Zonele etnice era despărțite de un râu care avea cinci poduri, două rutiere și trei pedestre. Aceste poduri erau păzite de oamenii legii pentru că existau situații în care oamenii treceau dintr-o parte în alta și începeau să se bată‟, mai spune cms. șef Alexandru Cara.
Nașterea fiicei sale l-a determinat pe cms. șef Alexandru Cara să se întoarcă din cea de-a doua misiune internațională după un an și jumătate. „Când m-am întors din misiune, am ocupat o funcție de ofițer specialist la Serviciul Rutier al IPJ Vrancea. Am rămas acolo până în 2011, când am susținut un examen pentru funcția de șef de birou la Drumuri europene și naționale, pe care l-am promovat. Ulterior, timp de un an și jumătate am fost șef de serviciu la Rutieră, iar în 2016 am venit adjunct la Poliția Municipiului Focșani‟, spune cms. șef Alexandru Cara care, din 2018 și până în prezent ocupă funcția de șef al Poliției Municipiului Focșani.
După pandemie, războiul…
Anul 2020 a venit la pachet cu un număr mai mare de misiuni pentru polițiștii vrânceni care, la fel ca ceilalți colegi din MAI, MApN și nu numai, au fost nevoiți să „țină piept‟ unui „dușman invizibil‟: virusul COVID-19. „În timp ce toată lumea stătea acasă, noi trebuia să asigurăm lockdown-ul. La început a fost foarte greu pentru că nimeni nu știa ce fel acționează acest virus. Era o frică generală. A fost cu adevărat o provocare, căreia, spunem noi, că i-am făcut față. Acum avem războiul din Ucraina și ne ocupăm de refugiații și persoanele care sunt în tranzit la noi în județ, mai exact ne asigurăm că nu întâmpină probleme pe întreaga durată a șederii lor în județul nostru și că se simt în siguranță. În rest, activitatea cotidiană nu ridică probleme deosebite pentru că Focșaniul nu este un oraș problematic pe line de ordine publică sau criminalitate. Focșaniul este un oraș sub media țării în ceea ce privește criminalitatea, iar marea violență este la un nivel scăzut‟, spune cms. șef Alexandru Cara.
Din punct de vedere profesional, comisarul șef își dorește ca în momentul în care va ieși pensie să lase în urma sa „un sentiment de siguranță. Îmi doresc ca lumea să aprecieze că lucrurile au fost ținute sub control în municipiul Focșani. Îmi doresc să rămână ceva în urma mea. Nu știu ce o să fac după pensionare, deocamdată nici nu am luat în calcul această variantă‟, spune cms. șef Alexandru Cara. Întrebându-l ce altă carieră i-ar fi plăcut să urmeze, el spune că „probabil, profesor. Mi-ar fi plăcut să lucrez cu copiii. Mi-ar fi plăcut să predau istorie sau geografie, nu o știință exactă‟.
În timpul liber, comisarului șef îi place să iasă la plimbări lungi cu motocicleta. Nu prin oraș, ci în afara țării, fiind o bună modalitate „de a te relaxa și a vedea lumea‟. În plan personal, cms. șef Alexandru Cara este mândrul tată al unei fete și a doi băieți. Fiica sa de 16 ani practică volei de la vârsta de 9 ani, sport care a ajutat-o să se dezvolte armonios.
Mesaj pentru tânăra generație
Poliția nu este pentru toată lumea, și nu o spunem noi, ci cms. șef Alexandru Cara: „Trebuie să fii făcut pentru asta. Trebuie să te documentezi și să vorbești cu oamenii care lucrează în domeniu. Dacă ne uităm la filme, nu știu dacă este cea mai bună sursă de informare ca să iei o decizie în privința carierei tale. Ce vezi în filme, nu prea se potrivește cu ceea ce este la fața locului. Am fost chiar și în școli și licee și le-am vorbit copiilor atât despre avantajele, cât și despre dezavantajele carierei militare, astfel încât să știe la ce să se aștepte‟.
Îl felicităm pe cms. șef Alexandru Cara pentru curaj, profesionalism și dedicare, de care a dat dovadă în toți anii de activitate!