Podul peste râul Putna de la Vadu Roșca s-a prăbușit din cauza unei erori umane, este concluzia Grupului de Suport Tehnic 1 din cadrul Comitetului Județean pentru situații de Urgență Vrancea. Prefectul Nicușor Halici a anunțat că va fi amplasat un pod provizoriu până la readucerea la stadiul de utilizare a podului afectat.
Raportul Grupului de Suport Tehnic a fost făcut public la ședința CJSU de astăzi. Prefectul Halici a prezentat filmul evenimentelor de sâmbătă seara și măsurile întreprinse de autoritățile județene, concluziile specialiștilor care au mers la podul prăbușit și au analizat informațiile referitoare la ploile din perioada respectivă. „Au analizat căderile de precipitații, cantitățile de apă care au traversat în perimetrul podului în perioada 28-30 mai și s-a constatat că nu poate fi vorba despre o situație generată de un fenomen natural, ci de o eroare. În acest moment, aceasta este concluzia Grupului de Suport Tehnic. Nu putem spune că suntem într-o stare de urgență, nu este datorată unor fenomene meteo periculoase. Dar trebuie să adoptăm câteva măsuri pentru că neefectuarea în regim de urgență a lucrărilor care să readucă starea inițială a podului aduce o perturbare foarte serioasă atât a activităților socio economice dar și a conviețuirii locuitorilor din acea zonă”, a spus prefectul Nicușor Halici.
Acesta a explicat că prin hotărârea de astăzi a CJSU Vrancea se permite Consiliului Județean să ia măsurile care se impun, în regim de urgență, pentru remedierea situației din comuna vrânceană și realizarea unei variante ocolitoare.
Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a arătat că sunt afectate 400 de persoane care locuiesc în Vadu Roșca. Aceștia trebuie să ocolească 15 kilometri la acest moment, după prăbușirea podului. Soluția identificată este de a construi un pod provizoriu, la o locație care urmează să fie identificată miercuri. De asemenea, președintele Consiliului Județean a declarat că este analizată și varianta rezilierii contractului cu firma care a construit podul avariat de apă. Această decizie va fi luată însă în baza unei expertize la întreaga structură a podului, prin care să fie stabilite cauzele avarierii obiectivului. „Mâine dimineață am convocat câțiva operatori, cu proiectanți și vom merge la fața locului pentru a stabili o rută ocolitoare cât mai aproape de podul existent. Pentru constructor am luat în calcul și varianta rezilierii, am luat-o în calcul la modul cel mai serios. Am avut câteva întâlniri cu aparatul administrativ și cred că ne vom îndrepta către această direcție. Dar va trebui să respectăm toți pașii, am solicitat expertiză autorizată pentru a stabili cauzele. Este vorba despre o investiție din patrimoniul județului și care, în același timp, asigură accesul la cele 400 de persoane”, a spus președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.
Expertiza urmează să stabileasă și soluția tehnică pentru readucerea la starea inițială a podului. „Podul va fi reabilitat așa cum trebuie. Va trebui să facem și reproiectare pentru că și partea care nu a fost afectată, din ce am observat, dacă se ducea apa în partea aceea se întâmpla la fel. Nu putem pune bază pe ce s-a lucrat. Trebuie să reproiectăm, să regândim toată construcția”, a precizat președintele Consiliului Județean.
Reamintim că, sâmbătă seara, o porțiune dintr-un pod aflat în lucru, pe DJ 204D, la Vadu Roșca, s-a surpat din cauza precipitațiilor din ultimele zile. Astfel, una dintre extremitățile podului peste râul Putna (spre Vadu Roșca), care face legătura între satele Vulturu și Vadu Roșca, s-a prăbușit. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.