Meditațiile acordate în particular de cadrele didactice sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. Finanțiștii au publicat două ghiduri dedicate persoanelor care obțin venituri din meditații dar și pentru persoanele care obțin venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare sau întreținere corporală. Cele două ghiduri publicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cuprind condițiile care trebuie îndeplinite, de la înregistrarea la Registrul Comerțului, depunerea declarațiilor fiscale, plata contribuțiilor sociale dar și exemple referitoare la calculul impozitelor către stat. Finanțiștii arată că persoanele care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual trebuie să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului și să solicite autorizarea funcționării. „Aceste venituri reprezintă venituri impozabile și, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în categoria venituri din activități independente”, se arată în Ghid.
Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. În acest caz sunt două situații. Dacă încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică până la data de 25 mai inclusiv a anului următor. „În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual: – fie pe baza normelor de venit; – fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate”, se arată în Ghid.
În cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizează normele de venit de la locul desfășurării activității. În acest caz impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit. „Persoana fizică poate ajusta norma anuală de venit prin completarea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizează prin aplicarea coeficienților de corecție publicați de către Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice asupra normelor anuale de venit. Coeficienții de corecție sunt menționați în cuprinsul normelor anuale de venit ce sunt publicate pe site-ul ANAF.
Exemplu:
O persoană fizică își începe activitatea la data de 01.01.2022, activitate ce se va desfășura în mod continuu până la finele anului. Norma anuală de venit este de 27.600 lei. Contribuabilul este și salariat, cu normă întreagă, caz în care beneficiază de reducerea normei de venit potrivit coeficienților de corecție, în cotă de 50%.
Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare se va calcula astfel: 27.600 lei x 50% = 13.800 lei (venitul net anual recalculat). Impozitul pe venit aferent se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net annual recalculat, astfel: 13.800 lei x 10% = 1.380 lei (impozit)”, precizează Ghidul ANAF.
Ambele ghiduri pot fi accesate aici: Ghid_infrumusetare_2022, Ghid_meditatii_2022