Autoritățile locale din Vrancea au adus un omagiu, astăzi, la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei veteranilor de război, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Ziua veteranilor de război a fost instituită la 29 aprilie deoarece este data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.
La Mausoleul Eroilor din Focșani a fost organizat un eveniment la care au participat conducerea Prefecturii, a Consiliului Județean, Primăriei Focșani, dar și reprezentanți ai partidelor politice. A fost oficiată o ceremonie militar-religioasă, cu defilare a militarilor din Garnizoana Focșani, depuneri de coroane și alocuțiuni ale oficialilor. Prefectul Nicușor Halici a arătat, în discursul său, că în această zi este adus un omagiu supraviețuitorilor conflagrațiilor mondiale, precum și văduvelor de război, văduvelor veteranilor de război. „Am crescut cu poveștile dumneavoastră, dragi eroi în viață, și nu pot decât să duc mai departe toată povestea dumneavoastră, sacrificiile dumneavoastră, neajunsurile pe care după războaie a trebuit să le îndurați, pentru ca astăzi să beneficiem de libertate și independență. Independență pe care suntem obligați să o păstrăm și să o dăm mai departe generațiilor viitoare. Eu unul vă port recunoștință profundă și vă asigur că mesajul dumneavoastră va fi transmis și către generațiile următoare, pentru că dumneavoastră ne-ați lăsat ceva cu sânge, ca țara aceasta să aparțină și să rămână poporului român. Dumnezeu să vă dea sănătate, zile cât mai multe alături de cei dragi, și să reușim ca și în anii următori să ne raportăm la dumneavoastră ca fiind oameni ai Cetății. Doamne ajută”, a spus prefectul Nicușor Halici.
În discursul său, președintele Consiliului Județean a amintit de războiul care se poartă la granițele țării, în Ucraina, de obligația românilor de a-și respecta înaintașii care s-au jertit pentru România. „Suntem obligați prin ceea ce facem să ne gândim nu o clipă, ci mereu la efortul pe care l-au făcut ca astăzi să vorbim despre România, despre Vrancea, despre pace. Din nefericire, la granițele noastre se întâmplă anumite lucruri nedorite, un război. Suntem oare pregătiți a ne da viața așa cum alții au făcut-o înaintea noastră? Cred că răspunsul vine din conștiința și pregătirea fiecăruia dar cred că trebuie să ne mobilizăm mai mult, să ne gândim la istorie, să ne gândim la oamenii dragi care nu mai sunt și care au crezut în idealul unei Românii mari. Suntem obligați să ne respectăm înaintașii, suntem români și, oriunde am fi, trebuie să ne gândim că istoria este cea care ne desăvârșește”, a spus președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.
Mesajul primarului Focșaniului, Cristi Misăilă a fost citit de viceprimarul Alexandra Tătaru. Edilul a menționat sacrificiul făcut de veteranii de război datorită cărora România are un loc de cinste în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, beneficiind de garanții de securitate în aceste vremuri tulburi. „Celebrăm astăzi «Ziua Veteranilor de Război» în semn de recunoaştere a jertfelor și sacrificiilor acestora pe câmpurile de luptă! Fără exagerare, veteranii de război sunt tezaurul uman al Armatei Române! Sunt cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial sau cei care au luptat pentru valorile democrației în teatrele de operaţiuni din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest. Și-au făcut datoria cu profesionalism, câștigând de fiecare dată respectul și aprecierea camarazilor din statele partenere. Prin sacrificiul lor, au făcut ca România să își câștige un loc de cinste în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene. Astăzi, când traversăm vremuri tulburi, vedem cum statutul de stat membru NATO oferă României garanții de securitate așa cum nu a mai avut vreodată! Sunt garanții la care militarii noștri și-au adus contribuția de-a lungul ultimilor ani. Iată de ce veteranii de război sunt repere morale care se bucură de toată aprecierea și respectul nostru pentru vitejia cu care au luptat în războaie şi pentru demnitatea cu care au trecut peste toate greutăţile! În numele tuturor focșanenilor, dar și al meu personal, îmi înclin fruntea cu pioșenie și recunoștință în fața sacrificiului și jertfelor veteranilor de război, care au luptat sub sfântul drapel național! Dumnezeu să ne aibă pe toți în paza Lui!”, se arată în mesajul primarului Cristi Misăilă.