1924 crescători de animale din Vrancea ar putea beneficia de ajutorul de stat pentru crescătorii de bovine, porcine şi păsări, estimează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vrancea. Sprijinul financiar este acordat crescătorilor de animale și reprezintă o compensare a unei părți din pierderile pe care le-au înregistrat în ultimii doi ani, cauzate de restricţiile sanitare şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare. Cererile pentru acest sprijin financiar se depun la Centrul județean și centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Vrancea unde sunt arondați crescătorii de animale. Termenul limită pentru depunerea cererilor de solicitare a ajutorului de stat este 12 mai 2022 inclusiv. „Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 453.899.000 lei, din care 170.250.000 lei pentru sectorul bovine, 167.649.000 lei pentru sectorul suine şi 116.000.000 lei pentru sectorul avicol. Plata ajutorului de stat va fi efectuată până la data de 30 iunie 2022 de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”, precizează APIA Vrancea.
Crescătorii de bovine care vor să aplice pentru acest ajutor de stat trebuie să dețină minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE. Cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului de 170 milioane lei la efectivul total de bovine eligibile. Valoarea totală a ajutorului acordat unui beneficiar nu poate depăşi echivalentul în lei a 290.000 euro.
Pentru suine, schema de ajutor de stat se adresează crescătorilor întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în exploatații autorizate sanitar veterinar. De asemenea, în sectorul avicol, ajutorul de stat va fi acordat „ crescătorilor de păsări întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de reproducţie tineret și adulte și/sau de incubație şi/sau de creştere a păsărilor pentru carne sau de creștere a tineretului de înlocuire și a găinilor adulte pentru ouă consum în exploatații autorizate sanitar veterinar”.