Mulţi români au ales în acest an să îşi petreacă Sărbătorile Pascale în zone pitoreşti din judeţele Gorj, Bihor, Vâlcea sau Caraş-Severin, unde se pot bucura pe deplin de natură, obiective turistice şi religoase sau de tratamente medicale şi de relaxare în staţiuni recunoscute pentru proprietăţile balneoclimaterice. „Din cauza pandemiei, în ultimii 2 ani, multe locaţii nu au mai organizat programe speciale de Paşte. Multe nu au avut rezervări în anul 2021. Ca urmare a acestui lucru, tarifele faţă de anul trecut au fost mărite, la majoritatea locaţiilor”, spune Dorina Popescu, director general al Agenţiei Gorj Turism din Târgu Jiu.
Aceasta a precizat că ofertele pentru perioada Sărbătorilor Pascale sunt cele clasice, pachete de 2, 3 sau 4 nopţi de cazare, cu masă tradiţională de Paşte, de la care nu lipsesc cozonacul, mielul, drobul, ouăle roşii sau pasca, însă unele locaţii au ofertele personalizate în funcţie de cererea turiştilor. „O parte din turişti preferă cina servită în restaurante, iar alţii preferă micile pensiuni unde îşi pot pregăti singuri masa. Majoritatea turiştilor care aleg Gorjul Istoric şi Pitoresc, merg la Slujba de Înviere la Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Lainici, Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Icoana, Mănăstirea Crasna. La aceste mănăstiri sunt Icoane încărcate de dar şi har, făcătoare de minuni. De altfel, Gorjul este una dintre destinaţiile clasice de turism religios, destinaţie preferată de „Paşii Pelerinului””, a subliniat ea.
Dorina Popescu susţine că solicitările de programe turistice pentru perioada Paştelui 2022 „nu au fost copleşitoare” . „Turismul nu şi-a revenit. Suntem departe de ce a fost odată, anul 2019. Turiştii sunt încă prudenţi în a angaja vacanţe. Mulţi aşteaptă promisele vouchere de vacanţă. Tradiţional vorbind şi urmărind pe parcursul a 24 de ani, de când avem agenţia Gorj Turism, turiştii din judeţul Gorj, de Sărbătorile Pascale, nu pleacă în număr considerabil în vacanţă. Există în judeţul Gorj un cult pentru cei „plecaţi”, pentru cei dragi, care au trecut în lumea fără dor. (…). Este un cult pentru cinstirea înaintaşilor, în Gorjul istoric şi pitoresc”, a transmis directorul general al Agenţiei Gorj Turism.
În această perioadă, în judeţul Gorj, în localitatea Baia de Fier, la Pensiunea Andreea, tariful este de 350 de lei/noapte, cazare cu demipensiune (mic dejun plus cină/cină festivă), tarifele fiind mai mari cu 15% faţă de 2021, iar gradul de ocupare de 25% din capacitate. În aceeaşi localitate, la Pensiunea Viitorul, tariful este în prezent de 216 lei/noapte/2 adulţi, fără pachete speciale, gradul de ocupare fiind de 30% din capacitate. În apropierea acestor pensiuni pot fi văzute: Peştera Muierii, Peştera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, staţiunea Rânca. Un alt obiectiv important este Drumul Regelui/Transalpina, cel mai înalt drum montan din ţară, urcând până la 2.145 de metri, în Pasul Urdele. Şoseaua are 148 de kilometri şi leagă oraşele Novaci şi Sebeş (primul din Gorj, al doilea din Alba).
În Staţiunea Rânca, la Complex Panoramic, tariful pentru Paşte este de 980 de lei/2 adulţi, pachet de 3 nopţi cazare, mic dejun plus masă festivă, preţurile fiind similare cu cele din 2019. În prezent, gradul de ocupare este de 40%. În staţiunea Rânca turiştii pot vedea Muzeul Civilizaţiei Montane şi pot să facă drumeţii în Munţii Parâng şi să urce pe Vârful Păpuşa. De asemenea, în Pensiunea Magnolia din localitatea Tismana turiştii pot opta pentru cazare la un tarif de 170 de lei lei/noapte/cameră, pentru câte nopţi doresc. Tariful este mai mare cu 10% faţă de 2021, iar în prezent pensiunea este ocupată 100%. Reprezentanta agenţiei recomandă din Tismana trei trasee încărcate de un peisaj spectaculos: Schitul Cioclovina 1, Cioclovina 2 şi Schitul Buna Vestire/Acoperământul Maicii Domnului. „Turiştii care ajung aici, întotdeauna ne spun că au fost „pe-un picior de plai/pe-o gura de rai”, menţionează Dorina Popescu.
De la Tismana turiştii pot să meargă la Târgu Jiu, unde pot vedea Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu, iar la numai 5 km distanţă pot vizita Muzeul Satului de la Curtişoara. „Aici pot vedea case şi arhitectura ţărănească din judeţul Gorj, pot vedea Casa Antonie Mogoş – simbolul Arhitecturii populare Gorjeneşti, pot vedea Biserica Sfântul Gheorghe şi Cula Gheorghe Tătărăscu, adică ansamblul de la Poiana – Rovinari care a aparţinut familiei primului ministru al României Gheorghe Tătărăscu. În Târgu Jiu mai pot vedea Ansamblul Calea Eroilor, Muzeul de Artă, Muzeul Constantin Brâncuşi, Muzeul de Istorie, Aleea Personalităţilor, Biblioteca Iosif Keber şi Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu”, menţionează reprezentantul agenţiei gorjene.
În judeţul Caraş-Severin, vedeta este staţiunea Băile Herculane, unde sunt oferte la tarife ce pleacă de la 1.320 de lei/2 adulţi pentru 3 nopţi cazare, şi ajung până la la 2.900 de lei, în aceleaşi condiţii. Astfel, la hotel Hotel Roman, de două stele, tariful este de 1.370 lei/2 adulţi, pachet 3 nopţi cazare cu masă fişă cont 300 lei/2 persoane, cină pascală şi acces piscină. Preţul este aproape similar cu cel din 2021, iar în prezent nu mai sunt locuri disponibile. De asemenea, la hotel Domogled de 3 stele, tariful este de 2.170 de lei/2 adulţi pentru un pachet de 4 nopţi de cazare cu pensiune completă, bufet suedez, prânz Pascal, cină festiva de Paşte, o şedinţă masaj, o şedinţă sauna şi acces piscină interioară. Turiştii care vor să stea la Hotel Minerva, de patru stele, vor plăti de la 1.620 lei/camera dublă/pachet 2 nopţi cu demipensiune, în timp ce prânzul tradiţional de Paşte se plăteşte separat la 110 lei/persoană. Preţurile sunt similare cu cele din 2021, iar gradul de ocupare de 80% din capacitate. Tot la un hotel de patru stele, Afrodita, tariful este de 2.900 lei/2 adulţi pentru un pachet de 3 nopţi cazare cu pensiune completă în sistem bufet suedez (excepţie cina festivă, care va fi set-meniu). Aici gradul de ocupare este de 80% din capacitate.
Turiştii pot vedea în această zonă: Mănăstirea Sfânta Ana-Orşova, Mănăstirea Vodiţa, Cetatea Severinului, Piciorul Podului lui Traian, Catedrala din Drobeta Turnu Severin, Muzeul Porţile de Fier, Mănăstirea Mraconia, Chipul lui Decebal, Cazanele mici şi Cazanele Mari. În judeţul Vâlcea, în staţiunea Căciulata, la Hotel Orizont Cozia 3 stele, tarifele din 2022 sunt mai mici cu 4% faţă de 2021 şi încep de la 2.484 lei/2 adulţi: pachet 3 nopţi cazare cu mese, prânz Pascal, cină festivă şi acces centru Wellness. Anul trecut un pachet similar avea un preţ de 2.580/2 adulţi. Gradul de ocupare este în prezent de 100%. Tot în Căciulata, la Hotel Traian de trei stele, românii pot plăti 1.360 lei/2 adulţi: pachet 3 nopţi cu pensiune completă şi acces Centru Wellness. Organizatorii precizează că tarifele sunt mai mari cu 50% faţă de 2020, iar gradul de ocupare de 90%.
În judeţul Bihor, în staţiunea Băile Felix, la Hotel Poieniţa de trei stele, tarifele sunt de 1.925 lei/2 adulţi, pachet 3 nopţi cu demipensiune, prânz Pascal şi program divertisment. În prezent mai sunt locuri disponibile.
La Hotelul Internaţional de patru stele din Băile Felix, tariful este de 2.570 lei/2 adulţi, pentru un pachet de 3 nopţi cu demipensiune, prânz Pascal, acces gratuit piscină şi program divertisment. În municipiul Oradea, premiat cu al şaselea Măr de Aur al României în anul 2019, Peştera Urşilor şi Stâna de Vale sunt printre obiectivele care pot fi vizitate în zonă.
*** Ofertele pentru Paşte ale companiei hoteliere Bacolux din Băile Herculane sunt în locaţiile Bacolux Afrodita Resort & Spa de patru stele şi Bacolux Diana Resort de trei stele. În acest moment un gradul de ocupare este de peste 80%, însă luând în calcul tendinţa ultimilor ani de rezervare last minute, acestea ar putea fi rezervate integral pentru acest pachet. Tarifele pentru pachetul de Paşte pornesc în acest moment de la 240 euro/persoană pentru un sejur de 3 nopţi şi sunt în uşoară creştere faţă de anul anterior deoarece au fost adăugate mai multe servicii. „Este posibil să mai existe o creştere de tarif în următoarea perioadă cauzată de creşterea preţurilor utilităţilor, serviciilor şi produselor de bază”, spun reprezentanţii complexului. Pachetul oferă pensiune completă, prânz tradiţional de Paşte în aer liber, cină festivă cu muzică live, activităţi şi ateliere pentru copii, precum şi invitaţi speciali. „Pentru oaspeţii noştri am dorit să îmbinăm tehnologia modernă şi terapiile de relaxare din spa cu toate bucurie tradiţionale ale Paştelui din copilărie. Astfel am pregătit un prânz cu specialităţi tradiţionale în aer liber şi dansuri folclorice într-un decor autentic. Oaspeţii se pot bucura în noaptea de Înviere de slujbă în aer liber la biserica din centrul staţiunii, iar la întoarcerea în resort o să fie întâmpinaţi în mod tradiţional cu ouă roşii şi cozonac. Copiii beneficiază de propriul lor program de ateliere de creaţie în tematica sărbătorii şi activităţi distractive, precum şi de noua zonă de SPA dedicată lor. În zonă oaspeţii pot opta pentru a vizita Mânăstirea Mraconia, Mânăstirea Prislop sau pentru plimbări cu vaporaşul pe Clisura Dunării, dar şi obiective precum Lacul Ochiul Beiului, Cascada Vânturătoare, Grota Haiducilor, Grota cu Aburi sau pot alege dintr-o multitudine de trasee montane”, mai spun hotelierii.
*** În Slănic Moldova, un sejur de Ultra All Inclusive de 3 nopţi la Complex Panoramic, în perioada 22 aprilie-25 aprilie, poate fi achiziţionat la 1.200 lei/persoană, cu acces gratuit la baza SPA a Vilei Teleconstrucţia: piscină, jacuzzi, saună şi teren de tenis, în tot sejurul turiştii se vor delecta cu preparate autentice româneşti la bufetul organizat. O ofertă de tratament în Slănic Moldova, cu o cazare la hotel de top, este disponibilă şi pentru cei care plătesc cu vouchere de vacanţă. De asemenea, pachetul balneo de 5 nopţi este disponibil la Centrul Medical pentru 2.000 lei pentru 2 persoane, până pe 19 iunie 2022, pachetul având incluse şi 2 servicii/zi. Preţul pentru o persoană este de 1.350 lei.