Fermierii vrânceni se confruntă cu o secentă pedologică extremă din cauza lipsei precipitațiilor din ultimele luni. Sunt zone unde culturile de grâu sunt compromise, iar fermierii se tem inclusiv că nu pot semăna floarea soarelui din cauza lipsei de apă din sol. A fost o iarnă fără zăpadă, iar cei 60 litri de precipitații care au căzut în februarie nu au compensat lipsa de apă din sol. Meteorologii spun că a plouat de două ori mai puțin decât era necesar de la începutul anului agricol, iar prognoza pentru următoarea perioadă nu este mai optimistă.
Lipsa de apă din sol i-a determinat pe fermieri să înceapă deja irigarea culturilor, o premieră pentru agricultura din Vrancea. Dacă într-un an normal irigațiile începeau în luna mai, în această primăvară se folosește apa pentru a încerca salvarea culturilor de toamnă. Este o măsură extremă care va crește enorm cheltuielile agricultorilor.
La Agroind Doaga, una dintre cele mai mari ferme din județ, a început irigatul înca din 23 martie la toate culturile înființate din toamnă, pe suprafață de 350 hectare. Reprezentanții societății au spus că este o măsură extremă din cauza secetei accentuate din ultimii 3 ani și mai ales din această primăvară, după o iarnă lipsită de precipitații.
„Irigăm la capacitate maximă cu 10 aripi ploaie, un pivot, 5 tamburi și ne rugăm la Dumnezeu de ploi, fiindcă în aceste condiții sursa de apă din baltă nu ne ajunge decât cel mult 2-3 luni. Niciodată nu s-a mai întâmplat să începem irigatul culturilor din luna martie. Culturile înființate în toamnă suferă din cauza lipsei apei și, dacă nu intervenim, riscăm compromiterea completă”, au precizat reprezentanții societății Agroind.
Însă irigarea culturilor înseamnă cheltuieli mult mai mari pe care fermierii nu le pot suporta, iar singura speranță este un ajutor financiar din partea statului. Rapoartele meteorologilor arată că apa din sol este insuficientă pentru un an agricol și sunt puse în pericol recoltele din acest an. „La data de 30 martie 2022, conținutul de apă pe profiul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Crișanei, Transilvaniei și a Dobrogei, local în estul și centrul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului”, se arată în raportul asupra rezervei de umiditate întocmit la finele lunii martie de Administrația Națională de Meteorologie.