Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Roxana Lupu și Adrian Damian în spectacolul de teatru ”Steaua fără nume”, în această seară la Teatrul Municipal Focșani

Duminică, 27 martie, este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a Teatrului!
Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită prin spectacole şi concerte, prilejuind spectatorilor întâlnirea cu personalităţile artistice favorite.
La Focșani, Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” vă invită în această seară, de la ora 19.00 la spectacolul ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Sorin Francu, directorul teatrului.
Este o piesă clasică în dramaturgia românească jucată cu mult talent și dăruire de actorii Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”.

Rolul principal feminin, Mona, este jucat de celebra Roxana Lupu, iar Marin Miroiu este jucat de actorul Adrian Damian, acestora li se alătură actorul și regizorul Florin Kevorkian (Grig).
Tuturor oamenilor minunaţi care reprezintă teatrul focșănean, cei care se implică cu pasiune şi suflet în realizarea unor creaţii dedicate publicului, le urăm, din suflet ”La mulți ani!”!

La Focșani avem teatrul de peste un secol!
Pe data de 21 februarie 1908, exact în anul în care la Focșani este dărâmată clădirea insalubră care găzduise Teatrul Lupescu, maiorul Gheorghe Pastia avea să transmită către Primăria Focșani intenția de a înzestra orașul cu un teatru clădit ”din propriile mele mijloace”, iar pe data de 3 martie 1908, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Focșani avea să fie semnat primul Act de Donație al filantropului.
Pe data de 12 aprilie 1908 Primăria Focșani informa despre concursul de proiecte inițiat pentru realizarea teatrului, proiectele urmând să fie analizate de o comisie alcătuită din maestrul Constantin Nottara și inginerii Ion Mincu și G. Băicoianu.
Proiectul teatrului aparține arhitectului C.C. Ciugolea, desemnat câștigător în data de 18 septembrie 1908, după un concurs de proiecte, iar antreprenorul lucrării este arh. Simion Vasilescu.
Arhitectului C.C. Ciugolea îi este finanțată și o călătorie de studii în Europa pentru a vizita teatrele din orașele principale și pentru a veni cu cele mai moderne soluții pentru scenă, mobilier și decoruri.
Soluțiile prezentate la întoarcere fac referire la teatrele din Berlin, Viena, Bruxelles și Paris.
Piatra fundamentală a fost pusă la 11 octombrie 1909, lucrările desfășurându-se între anii 1909-1913.
Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” este construit în stil eclectic, fiind structurat pe două niveluri și subsol.
La etajul I se află foaierul, stalul și scena. Foaierul este luminat cu vitraliu, cu o deschidere de arcadă, decorul plafonului fiind asigurat de pictura încadrată oval.
Din foaier se face accesul în sală, iar două scări laterale conduc către logie și balcon.
Sala de spectacole prezintă o boltă circulară, pictată, mărginită de o decorațiune vegetală în stuc aurit. Pictura este semnată N.V. Romano.
Scena se prezintă în arcadă semicirculară, decorată cu ornamente florale în stuc aurit. Pereții interiori ai lojelor, ai balcoanelor sunt tapetați cu mătase roșie, la fel și scaunele.
Inaugurarea Teatrului Municipal, o clădire de 843 mp, a avut loc la data de 21 noiembrie 1913.
”Dis de dimineață steaguri mari ce împodobeau teatrul anunțau lumea că ușile acestui templu al artei se vor deschide”, scrie un martor ocular. Are loc un ceremonial religios, iar muzica Regimentului 10 Putna, cântă ”Deșteaptă-te Române”.
Cu această ocazie, Primarul Focşaniului, Th. M. Bassarabianu spunea: ”Posteritatea îi va venera memoria aşa cum se cuvine acestui om devotat binelui obştesc şi desbrăcat de lăcomia de avere”.
În seara inaugurală, pe scena teatrului s-a jucat „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri în interpretarea actorilor Companiei Dramatice a Teatrului Național din Iași sub conducerea lui Mihail Sadoveanu.
Pe data de 22 noiembrie 1913 s-a jucat următoarea piesă de teatru, ”O scrisoare pierdută”, tot de către actorii de la Compania Dramatică a Teatrului din Iași.
Pe 7 decembrie 1919 are loc și primul concert, pe scena teatrului urcând marele violonist Ion I. Barbu care interpretează opt piese.
De la primul spectacol şi până în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” se bucură de multă popularitate. Lăcaşul de cultură care rivalizează cu teatrele din Iași și Odessa va găzdui evenimente de excepție.
Artiști precum Constantin Tănase sau muzicieni precum George Enescu urcă pe scena teatrului.
Tot aici au loc diverse conferințe organizate de Secția Locală a Ligii Culturale, unde conferențiază savantul Nicolae Iorga, profesorul universitar A.D. Xenopol sau scriitorii Duiliu Zamfirescu, Camil Petrescu și Cincinat Pavelescu.
Puțini știu că teatrul a fost rechiziționat de Armata Germană în 1916-1918, că în martie 1925 a fost pus la dispoziția Tribunalului Putna pentru judecarea procesului lui Corneliu Zelea Codreanu sau că în 1985 aici s-au turnat fragmente din filmul „Colierul de turcoaze”, la Focşani aflându-se mari actori ai filmului românesc precum Florin Piersic, Marga Barbu, Szaby Cseh etc.
La teatru au avut loc primele ediții ale Festivalului ”Florentin Delmar”, dar și prima ediție a festivalului internațional Focșani Blues Festival.

sursă foto și text: Primăria Municipiului Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?