În zilele de 17 şi 18 martie, Crucea Roşie Vrancea a organizat încă două transporturi umanitare cu peste 40 de tone de ajutoare pentru Ucraina. Donaţiile provin, în mod deosebit, de la partenerii noştri externi – Asociaţia Hilfsverein Nymphenburg München –, cât şi din mediul privat local, autorităţi publice locale – primării, organizaţii nonguvernamentale, persoane fizice din Municipiul Focşani şi din judetul Vrancea, care vin şi donează zilnic la punctul de colectare, organizat la sediul Crucii Roşii Vrancea.
Donaţiile au fost distribuite în regiunile Cernăuţi şi Herţa, la centrele de cazare refugiaţi din ambele regiuni, la baza Olympia Cernăuţi şi la Crucea Roşie Cernăuţi. Ajutoarele sunt direcționate de către autoritățile regionale și de către Crucea Roșie Cernauti. O parte se opresc la nivelul centrelor de cazare refugiaţi, altele ajung în zone greu afectate de război, la persoanele captive în adăposturile subterane puse la dispoziţie de către autorităţi.
Filiala noastră a extins aria de intervenţie atât local și în țară (centre primire / cazare refugiați, familii care găzduiesc refugiați), cât și în afara ei, pe teritoriul Ucrainei. În acest sens, cel de-al șaselea transport a ajuns în regiunea Herţa, unde sunt amenajate două centre de refugiaţi – în cadrul spitalului din Herţa, care găzduieşte aproximativ 80 de familii şi în cadrul Liceului „Gh. Asachi” din comuna Herţa, care găzduieşte aproximativ 70 de persoane refugiate.
Foarte puţini dintre cetăţenii ucraineni din zonele grav afectate de război reuşesc să prindă transporturile de persoane de pe coridoarele umanitare, pentru a se refugia în zone încă sigure, precum Cernăuţi şi Herţa sau alte localităţi din zonele de graniţă cu Polonia, Republica Moldova şi România.
În zonele afectate din plin de război, priorităţile se schimbă de la o zi la alta. Solicitările cu necesarul de alimente sau produse de igienă, pe care le primim acum, au ca primă prioritate cantități mari de ulei, făină, zahăr, orez, drojdie, ceai şi cafea, produse cu care se găteşte pentru populaţia care nu se poate refugia, dar şi pentru refugiaţii care sunt găzduiţi în centrele de cazare, cât și toate produsele necesare pentru igiena personală. Medicamentele rămân o prioritate!
Din discuţiile purtate cu autorităţile de la Cernăuţi, cu personalul Crucii Roşii Cernăuţi şi cu autorităţile publice locale din Herţa s-au desprins informaţii noi, anume:
Numărul de refugiaţi care rămân la nivelul regiunii Cernăuţi creşte zilnic. În acest moment, sunt circa 60 mii de refugiaţi, dintre care 18 mii de copii, din zonele afectate de război se află în oraşul și regiunea Cernăuţi (aproximativ 37 de centre de cazare penru refugiaţi sunt organizate la nivelul oraşului).
Presiunea pusă pe autorităţi şi pe populaţie este din ce în ce mai mare, pentru că trebuie să facă faţă numărului mare de refugiaţi şi diversității de servicii (sociale, medicale etc.) pe care autorităţile trebuie să le pună la dispoziţie pentru aceştia. Fenomenul a devenit extrem de complex, de diferit, de la o zi la alta.
O parte dintre laboratoarele medicale şi spitalele din Kiev s-au închis, altele lucrează la capacitate redusă, în condiţii de război. Tot ce ţine de efectuarea de analize pentru diferite boli este concentrat şi direcţionat către laboratoarele Universităţii de Medicina din Cernăuţi, acestea însă, nu au toate dotările şi nici materialele medicale necesare şi solicită, în acest sens, ajutor.
Cel mai mare centru pentru refugiați este organizat în cadrul Universităţii de Medicină. Tot personalul Universităţii lucrează în slujba refugiaţilor zi şi noapte, o muncă greu de gestionat. Căminele de studenţi sunt ocupate în întregime de peste 1060 de refugiaţi, dintre care peste 400 fiind copii, iar 5 dintre aceştia fiind persoane cu dizabilităţi.
Voluntarii de la Crucea Roşie Vrancea au vizitat, in două rânduri, centrul de refugiaţi din Cernăuţi, iar Rodica Davidean, directorul Crucea Roşie Vrancea a avut o întrevedere şi a purtat o discuţie cu rectorul universităţii, Oksana Andrieţi.
„Am vizitat camerele de cazare puse la dispoziţie pentru refugiaţi şi locurile în care îşi pot pregăti masa. Nu există un loc special pentru servirea mesei. Camerele au dimensiuni extrem de mici; locurile în care îşi spală rufele şi în care îşi asigură igiena sunt puţine, dar există. Refugiaţii spun că este bine aşa cum este, sunt multumiţi că sunt departe de zona de conflict armat şi că se simt în siguranţă. Nu au o direcţie clară încotro o vor apuca, nu au idee nici până unde vor merge, cum şi când. Sunt încă în stare de şoc şi nu îşi găsesc cuvintele să descrie starea emoţională prin care trec. Rând pe rând, ne propunem să ajungem la cât mai multe centre de refugiaţi şi să asigurăm o parte din stocurile de hrană și produsele de igienă, cât și pentru depozitele zonale de unde donaţiile pleacă, în principal, către zonele de război.” (Rodica Davidean)
Înţelegem altfel lucrurile, de la o zi la alta. Avem o altă vedere asupra dimensiunii dezastrului şi asupra nevoilor reale. Considerăm că regiunea Cernăuţi va fi copleşită, prin prezenţa sutelor de mii de refugiaţi în viitorul apropiat, iar seviciile disponibile la nivel local vor fi depășite. Demersurile făcute pentru refugiaţi sunt doar rezolvări de moment, punctuale; tot procesul de reintegrare va dura foarte mult.
De aceea, apelul umanitar local al Crucii Roșii Vrancea nu se opreşte! Gestul de a dona trebuie să fie unul constant. Este nevoie de acest gest de-acum încolo, pentru mult timp. Facem un apel către oamenii, autorităţile, organizaţiile care donează să o facă prin canale umanitare, prin Crucea Roșie Vrancea, care oferă garanţia că ajutorul lor ajunge acolo unde este nevoie de el, cu adevărat, fie că e vorba de produse în natură sau de ajutor financiar.
Crucea Roşie este singura organizaţie care pe timp de conflict armat are o misiune clară de îndeplinit şi întotdeuna lucrează sub principii umanitare, legi, decrete şi convenţii internaţionale. Crucea Roşie Vrancea a devenit un integrator al asociaţiilor și grupurilor civice și comunitare locale şi, mulţumim tuturor pentru încredere. Pentru donații în natură și informații despre cum puteți ajuta, ne găsiți la sediul filialei din Focșani sau la telefon 0237 206961: – de luni până vineri, între 08.00 – 16.00
Comunicat de presă, Crucea Roșie Vrancea