Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Biroul Siguranță Școlară, prin comisarul șef Monica Manolache, au organizat o activitate extrașcolară, premergătoare zilei de 25 martie când se serbează Ziua Poliției Române. Activitatea este parte din programul de informare, consiliere și orientare a carierei elevilor din clasele terminale „Tu ai soluția pentru alegerea carierei de succes!”, coordonat de profesor consilier școlar Tatiana Gabriela Duță, de consilier educativ, profesor Fiștoc Mihaela, director profesor Bocsok Gabriela Dorina, director adjunct Tudor Mihaela, în cadrul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, Focșani.
Obiectivul acestei activități are în vedere prezentarea profesiilor analizând dinamica socială și cea a pieței muncii în special. Elevii din clasele terminale cunosc persoane care au următoarele profesii: avocat, procuror, antreprenor, programator, consilier în bancă, arhitect. Astfel, se prezintă informații referitoare la studiile pe care le vor realiza elevii, la avantajele și riscurile fiecărei profesii. Comisarul șef de poliție le-a oferit informații tinerilor depre „noblețea” profesiei de polițist. Elevii din clasele a XII-a au aflat care sunt atu-urile și riscurile care pot interveni în această profesie. Trăsăturile specifice unei persoane care va alege să devină polițist au fost trecute în revistă și anume: să reprezinte un model demn de urmat pentru ceilalți, să respecte adevărul și dreptatea, să fie curajos, ferm, hotărât capabil să ia decizii rapide, să aibă în orice situație o atitudine, o conduită și o ținută ireproșabilă, să fie imparțial, să-i respecte pe cei din jur.
De asemenea, comisarul șef de poliție Manolache Monica le-a prezentat și alte competențe suplimentare precum flexibilitate în gândire, adaptare la nivelul tinerilor, deschidere pentru a discuta cu ei foarte multe lucruri. La fel de important este și traseul educațional pentru profesia de polițist, aducându-se în atenție faptul că influența grupurilor de prieteni poate avea efecte negative asupra profesiei. Pentru creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Biroul Siguranță Școlară, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Direcția de Sport și Tineret Vrancea și Centrul Județean de Resurse Educaționale Vrancea sunt parteneri în Campania „Tu ești viitorul tău!”.
Scopul acestei campanii îl reprezintă creșterea gradului de informare a elevilor, cadrelor didactice și părinților, pentru reducerea riscului de victimizare, implicare în fapte antisociale, prevenirea violenței, a bullying-ului și cyberbullying-ului. În cadrul activităților extrașcolare, elevii au primit informații privind importanța adoptării măsurilor de bază de autoprotecție, legislația pentru asigurarea unui mediu școlar securizant și a prevenirii victimizării în școală și zona adiacentă. Indiferent de ce profesie veți alege, nu uitați „Tu ești viitorul tău!”.