Transparentă cum o știm, doamna viceprimar USR Alexandra Tătaru a decis să trimită raportul său de activitate pe sărite, cui i-a convenit pentru a-i aduce cât mai multe laude și #felicitări. Din fericire, după câteva demersuri, am reușit să intrăm în posesia documentului despre care speram să fie interesant, mai ales că suntem curioși care îi sunt realizările de când a aterizat în Consiliul Local Focșani. Am tot crezut că poate nu am observat noi cum a dus dumneaei municipiul reședință de județ pe culmile gloriei, dat fiind că așa un viceprimar #activ nu s-a mai văzut de când e lumea și pământul. Ei bine, nici chiar dumneaei nu a reușit să scrie ceva cât de cât în rapoartele aferente anilor 2020 și 2021, ci doar povești.
Doamna s-a trezit în fiecare dimineață, a făcut înviorarea, s-a îmbrăcat elegant cât de cât, iar apoi a mers la birou. O viață minunată, ce să mai? Dumneaei e și importantă, se știe. Motiv pentru care susține că oamenii importanți o cunosc. Și, mai ales, că are „ca viceprimar, (…) o colaborare bună cu toți funcționarii din Serviciile și Compartimentele pe care le coordonez, cu membrii Consiliului Local Focșani, cu membrii Consiliului Județean Vrancea, cu directorii de instituții subordonate sau alte instituții publice, cu președintele Consiliului Județean, alte persoane publice”. Care persoane publice? Spuneți, doamnă, nu vă sfiiți.
Acum, ca să o spunem drept, Alexandra Tătaru a făcut mai mult acum decât a făcut cealaltă doamnă viceprimar, Ana Maria Dimitriu – aripa PNL. În scris adică, dat fiind că pupila lui Ion „Grindă” Ștefan nu s-a învrednicit să scrie nici măcar un rând într-un raport de activitate, cât de mic, pe tot parcursul anilor 2016 – 2022, de când deține cu mânuța sa mandatul de consilier local. Pe de cealaltă parte, nu am înțeles de ce doamna Tătaru își începe bilanțul prezentând biroul din care se pozează pentru a da bine pe Facebook. Birou pe care îl califică acum drept „o încăpere izolată la parter, dar cochetă”, din care, am zice noi, a început marea sa aventură pe bani publici. Nu mai e „un beci, în care mai lipsesc murăturile” – așa cum își prezenta biroul fix acum un an. S-o fi umplut și beciul, aia e. Unde mai pui că ies pozele perfect, lumina e cum trebuie, vecina de perete mereu gata să îi prezinte principiile liberale în caz că le uită sau să îi trimită șoferul priceput la toate… Într-un cuvânt, perfecțiune!
Și, în caz că vă întrebați – ca și noi – ce consideră doamna Tătaru a fi cireașa de pe tort, este faptul că se ocupă de Serviciul de impozite și taxe locale. Care pare că a cam dat-o peste cap, dat fiind că „în anul care s-a scurs de când sunt viceprimar au trecut prin mâinile mele, pentru semnat, mii de documente, un timp valoros dedicat doar acestei activități”. Păi vă dați seama, săraca, cum semnează documente zi-lumină? Incredibil, incalificabil, chiar. E adevărat, când nu ai ce scrie despre activitatea ta, poți să bați câmpii cu grație în …fix 17.597 de caractere – cu spații, adică întinderea raportului pe care ni l-a trimis pe Whatsapp, neuitând să menționeze că este pe teren și nu are cum să procedeze altcumva. Lăsați doamnă, știm că ne-ați scos din lista preferaților de îndată ce am început să vă criticăm activitatea. Nu vă poate fi chiar tot râul și ramul prieten, vorba aceea.
Doamna totuși este, după cum a și menționat la un moment dat, „neutrala” CL Focșani, unde „militează”. Printre altele, a militat și „pentru diminuarea sumelor pentru diverse evenimente festive cu bugete nejustificate, dar am propus diminuări de sume și de la unele capitole bugetare propuse de Primărie, Poliția Locală prin fondul de rezervă”. A uitat să zică cum a militat anul trecut și pentru transformarea excedentului bugetar în vouchere pentru femeile din Focșani. Dacă a uitat, îi reamintim noi. Bani care puteau fi folosiți pentru investiții urmau să fie făcuți cadou, din dorința inclusiv a doamnei viceprimar – aripa USR. Da, știm, unde e interes…. Ori avem influență ori nu mai avem, ce mama zmeilor?
Concret însă, doamna chiar spune cu mândrie în raport că a îmbunătățit tot ce a putut: a muncit pentru cumpărarea unui burghiu de scos cioate și trunchiuri de copaci, s-au reparat prin bagheta sa magică cișmele și fântâni arteziene. Ceva ce n-a văzut Focșaniul (suntem sarcastici, firește). Au fost toaletați copacii, s-au amenajat spații verzi. Bașca, dacă vă puteți imagina așa ceva, au fost cumpărați, atenție, „arbori și flori ornamentale”, dar și „instrumentar medical veterinar”, ba chiar s-a organizat Târg de Adopții la Padocul de câini. Mai tăiați, doamnă, din ele. Că Focșaniul s-a descurcat pe această parte și fără să faceți istericale și postări pe Facebook dumneavoastră. Bineînțeles, dat fiind că susține ideile liberale, a avut și activitate în sport: a solicitat „alocări de sume pentru achiziția unui aspirator profesional la Clubul de tenis masă/ CSM Focșani”.
Acum, ca să explicăm. Deși permanent doamna se comportă ca și cum ar fi în opoziție și nu poate duce până la capăt proiecte decât greu, greu de tot, realitatea este că PNL și USR sunt o majoritate în CL Focșani. Logica ar fi fost să și facă ceva constructiv, dar de unde nu e… scrie lucruri superficiale și povești de adormit copiii, pe care să le trimită unde știe că pot fi publicate fără prea mare deranj și „disecție”. Oricum ar fi, doamna a participat la tot ce a s-a făcut vreodată bun în Focșani. Dovada sunt pozele de pe rețelele de socializare, nu mai insistăm noi. Numeric, din ce reiese din raportul dumneaei, a fost inițiator și coinițiator la 11 proiecte privind fondul locativ ANL – adică ceva uzual pentru consilierii locali, plus alte 13 proiecte de hotărâri. Nu știm dacă înțelegeți: după zeci de ședințe de CL Focșani, doamna a tras linie la proiectele de mai sus. Cifrele tot dumneaei ni le prezintă, respectiv unde a desfășurat toată această „intensă” activitate: în perioada octombrie – decembrie 2020 a participat la două ședințe ordinare și 5 ședințe extraordinare, iar în 2021 la 12 ședințe ordinare și 26 extraordinare la care s-au dezbătut aproximativ 700 proiecte de hotărâri. Matematic vorbind… se putea face mai mult. Ce a făcut dumneaei? A cumulat funcții și poziții în comisii, cam asta este treaba. Unde mai pui că a și fost președinte de ședință pentru 3 luni, unde a ridicat probleme, pentru că putea vorbi mai mult din această postură și nu o mai puneau la colț colegii liberali.
Firește, doamna Tătaru nu uită să amintească cum a forțat intrarea sa în Parking, unde pentru o bună bucată de timp habar nu a avut că și trebuie să facă ceva. Importantă e funcția, după cum spuneam. Evident, pentru că e în tabăra majoritară, a reușit să fie numită reprezentant al Consiliului Local în Parking, unde, printre altele, ne spune că trebuia să demareze „procedurile de selecție privind viitorul C.A. pentru următorii patru ani”. S-a întâmplat totuși ceva, „în paralel”. Ce? „S-a demarat procesul de dizolvare a Societății Parking”, spune doamna, care acum se perpelește să găsească „opțiuni privind delegarea serviciului de ridicări și blocări auto unei alte instituții din subordinea U.A.T. Focșani”. Ei bine, pentru cei care nu mai rețin chiar exact, exact ce a promis USR PLUS în campanie, când doamna Tătaru doar visa la o funcție, ne reamintește dumneaei. În raport. Obiective de mare angajament, firește.
Practic, după cum și scrie în raport, în 2021 a avut un singur „obiectiv țintă”, anume desființarea Parking, pe care e un pic dezamăgită că l-a atins doar parțial. Motiv pentru care anul acesta dumneaei va lupta aprig pentru „desființarea Parking S.A. și transferul serviciul de ridicări și blocări auto către DDSP”. Dar stați, că asta nu e tot. Doamna Tătaru poate și mai mult. „Oiective generale: creșterea calității vieții în municipiu și îmbunătățirea aspectului urban; („Pentru un oraș în care îți place să trăiești”) – permanent; Alte obiective: creșterea transparenței în administrația publică, gestionarea eficientă a bugetului local, încurajarea atragerii fondurilor nerambursabile și implementarea cu prioritate a acestor proiecte, monitorizarea calității investițiilor, eliminarea clientelismului și nepotismului, descurajarea derapajelor administrative, încurajarea dialogului permanent, colaborare cu toți partenerii politici, găsirea de soluții și acord comun în ceea ce privește interesul comunității – permanent”.
În concret, haideți să spunem care e realitatea. Doamna a participat și a făcut cam cât i-a permis tabăra căreia i-a jurat credință în momentul în care a votat-o viceprimar. Și asta se va întâmpla în continuare. „Menționez că în toată această perioadă m-am implicat cu bună credință în viața comunității și m-am axat pe analiza de oportunități, căutarea de soluții și beneficii aduse comunității”, încheie doamna Tătaru raportul. Și ziceți oportunități, hm…