Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO: Contestațiile întârzie finalizarea proiectului „Vrancea Curată”

Finalizarea proiectului „Vrancea Curată” este întârziată de contestațiile la procedurile de achiziție publică privitoare la desemnarea operatorului județean de salubrizare. Implementarea acestui proiect a fost finalizată anul trecut, iar acum se află în stadiul organizării licitației pentru caietul de sarcini al operatorului de salubrizare însă o hotărâre judecătorească a stabilit eliminarea din criteriile pentru viitorul contract a gradului de suportabilitate și a garanției de bună execuție. Această „mică problemă” obligă administrația județeană să găsească alte soluții astfel încât să nu se renunțe la aceste două aspecte. „Suntem în corespondență cu Ministerul Fondurilor Europene, cu celelalte județe unde acest serviciu funcționează și să vedem ce au făcut ele. Am o echipă de juriști bine intenționați la Consiliul Județean care vor găsi termenii necesari pentru a nu fi descoperiți pe aceste două aspecte”, a explicat vineri președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma. Acesta a precizat că, până la 16 februarie, vor trebui preluate hotărârile de la fiecare administrație locală privind stabilirea taxei sau a tarifului pentru plata serviciului de colectare a gunoiului menajer.

Conform propunerilor inițiale, în localitățile rurale din zonele 1 Adjud, 3 Focșani, 4 Gugești și 5 Haret, plata serviciilor se va efectua prin încheierea de contracte individuale între operatorii CT (firmele de salubritate) și utilizatorii serviciilor atât casnici cât și noncasnici. „În localitățile din zona 2 Vidra plata serviciilor se va efectua de către consiliile locale în contul serviciilor prestate de operatorii CT utilizatorilor casnici. În localitățile din zona 2 Vidra va fi instituită o taxă locală pentru salubrizare care va fi plătită de către populație. Utilizatorii non casnici din zona 2 Vidra vor efectua plata serviciilor prin încheierea de contracte individuale cu operatorul CT care deservește această zonă de colectare”, se arată în propunerile de modificare a contractului de asociere și statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată” pentru dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor.

Pentru localitățile din zonele rurale a fost recomandată varianta taxei, care presupune cheltuieli mai mici din partea operatorului de salubritate și implicit un preț mai mic pentru serviciul prestat. În acest caz, primăria plătește facturile de la operatorul de salubritate și recuperează banii de la cetățeni prin taxa de salubrizare. În schimb, pentru varianta tarif, prețul serviciului este mai mare din cauza cheltuielilor pe care le are operatorul cu contractele individuale, de la contractare, facturare, încasare, recuperarea datoriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?