Proiectul “Amenajarea Zonei de Agrement și Îmbunătățirea Infrastructurii de Acces în Stațiunea Soveja” este un proiect tras la indigo cu proiectul Ariei protejate Crângul Petrești, însă nu va schimba cu nimic starea Stațiunii Soveja atâta timp cât toate hotelurile și vilele ce aparțin SIND Romania rămân în continuare în paragină. Declarația a fost făcută de fostul președinte Marian Oprișan, actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean, la dezbaterile pe proiectul mai sus menționat, în cadrul ședinței ordinare a CJ care a avut loc joi. Acesta a reamintit plenului că din nefericire PNL s-a opus amenajării Ariei protejate Crângul Pretești „într-un mod furibund în ultimii ani“, dar până la urmă s-a demonstrat că a devenit principala zonă de agrement a cetățenilor din Focșani și județul Vrancea.
Marian Oprișan a mai arătat că în baza unei plângeri depuse de „un distins personaj de la PNL și un alt distins personaj de la PDL“ s-a ales cu un dosar penal care a fost în instanță timp de 10 ani doar pentru că administrația județeană a achiziționat Complexul Căprioara pe care intenționa să-l reabiliteze și să-l dea circuitului public. „După 10 ani, toată lumea știe că eu și colegii mei din CJ Vrancea am fost declarați nevinovați și achitați. Am pierdut vremea 10 ani și 10 ani Complexul Căprioara, pe care Consiliul Județean l-a achiziționat, a rămas o ruină. De ce am făcut acest preambul? Vreau să vă atrag atenția, domnule președinte, că simpla amenajare a aleilor, parcurilor, trotuarelor și bordurilor din stațiunea Soveja pe cele 18 hectare de teren proprietate a CJ Vrancea, nu rezolvă probma. Acesta este motivul pentru care eu nu am vrut să investim bani inutil în stațiunea Soveja. Poate că am greșit, dar eu cred că am procedat corect, în condițiile în care tot patrimoniul SIND România, hotelurile și vilele de acolo, este în paragină. Odată terminat acest proiect propus de dumneavoastră azi, dacă în paralel SIND România nu va investi bani pentru a reabilita acele clădiri, nu vom face altceva decît să investim niște bani în alei și trotuare, bune pentru plimbarea cetățenilor județului Vrancea, pentru că alți cetățeni nu vor veni să se plimbe prin ruinele din stațiunea Soveja“, a afirmat vicepreședintele Marian Oprișan.
La rândul său, președintele Cătălin Toma a declarat că Soveja reprezintă un brand, reprezintă Vrancea și trebuie făcute toate eforturile pentru dezvoltarea acelei zone. „Într-adevăr, cu cei de la SIND România avem acolo o problemă pe care va trebui să o gestionăm, din ce știu s-a încercat acest lucru pe cale juridică foarte mulți ani, nu există niciun fel de bunăvoință din partea celor de la SIND România pentru a face efectiv ceva concret. Dar vom încerca să ajungem la o înțelegere cu ei, o să vedem cum pentru că, din ce am văzut, au o atitudine chiar conflictuală, din păcate“, a susținut președintele Cătălin Toma.
Consiliul Județean Vrancea a aprobat joi documentația tehnico-economică la faza Studiu de Fezabilitate (SF) și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Amenajarea Zonei de Agrement și Îmbunătățirea Infrastructurii de Acces în Stațiunea Soveja”. Proiectul are o valoare estimată la 23,6 de milioane de lei. Înainte de anul 1989, stațiunea s-a dezvoltat, construindu-se hotelurile Miorița și Zboina, două restaurante, 4 vile și alte construcții utilitare care aparțin astăzi SIND România. Construcțiile aparținând SIND România sunt în mare parte într-o stare foarte avansată de degradare, iar fațadele vilelor care au fost construite sau revendicate au mai degrabă aspect urban decât aspectul unor construcții din zona montană. De asemenea, starea avansată de degradare a infrastructurii de acces, a terenului de sport, a locurilor de joacă pentru copii, a utilităților publice precum și lipsa unor spații de odihnă și relaxare, fac ca atractivitatea zonei sub aspect cultural, turistic și de agrement să stagneze, iar interesul locuitorilor județului Vrancea și turiștilor pentru acest obiectiv sa fie foarte scăzut.