Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat că administrația județeană împreună cu Compania de Utilități Publice (CUP) SA Focșani are în derulare mai multe proceduri care vizează implementarea celei de-a treia etape a proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua”. Practic, este vorba de modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în 52 de localități cu peste 2000 de locuitori. Proiectul are o valoare de peste 400 milioane de euro și va fi derulat de CUP SA Focșani, în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat, la finele anului trecut, că a fost semnat contractul de finanțare pentru elaborarea studiului de fezabilitate și pentru proiectele tehnice în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Vrancea, cunoscut și sub numele de Vranceaqua, etapa a III-a. „Susțin programul de investiții pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din județul Vrancea, pentru ca toți vrâncenii să beneficieze de condiții civilizate! Este necesar să realizăm o nouă investiție, pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată, pentru extindere acolo unde este necesar și pentru introducerea unor noi localități în program, acolo unde nu există aceste utilități. Mă bucur că suntem printre primele județe din țară care avem proceduri avansate pentru acest proiect”, a declarat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua.
Deja, Compania de Utilități Publice (CUP) SA Focșani a scos la licitație un proiect denumit „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vrancea – etapa a III-a, în perioada 2021 – 2027”. Firma care va câștiga această licitație va trebui să realizeze următoarele proceduri: Aplicația de Finanțare, documentația de atribuire, proiect tehnic, detalii de execuție; Revizuire Master Plan; Elaborare studiu de fezabilitate; Elaborare studiu geotehnic; Elaborare studiu hidrogeologic; Elaborare studiu topografic; Elaborare expertize structuri; Elaborare documentații de avize, acorduri, aprobări; Elaborare analiză cost-beneficiu; Elaborare strategie gestionare nămol; Elaborare evaluare impact asupra mediului; Elaborare strategiei achiziții; Elaborare aplicația de finanțare; Elaborarea documentației de atribuire și a proiectelor tehnice și detaliilor de execuție; Asistență tehnică din partea proiectantului în perioada de implementare a contractelor de lucrări conform art. 23 lit. f – i) din Legea 10/1995. Valoarea totală estimată a acestui contract este de aproximativ 63 milioane de lei.
Se lucrează la Vranceaqua, etapa a II-a
În prezent se lucrează la cea de-a doua etapă a proiectului Vranceaqua, proiect ce se derulează în perioada 2018-2022, în 38 de localităţi din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori în total. Proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a” este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Proiectul cuprinde 10 contracte de lucrări, la sistemul de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare. De reținut că în prima etapă a proiectului Vranceaqua au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Cîmpineanca. Lucrările la Focșani au costat 49.861.932 lei, la Golești 9.797.932 lei, la Cîmpineanca 4.355.224 lei, la Adjud 24.961.944 lei, la Odobești 34.155.705 lei, la Panciu 30.734.543 lei, la Mărășești 17.470.142 lei, iar la Homocea 8.766.355 lei.