Nicio comună din Vrancea nu a primit finanțare din bani europeni pentru înființarea de sisteme de distribuție a gazelor naturale. Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat lista proiectelor care vor primi fonduri pentru realizarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în a doua sesiune a apelului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”. Pe lista finală nu se află niciun proiect depus de primăriile vrâncene. Sunt opt proiecte din Vrancea, cu 17 comune, care au obținut un punctaj insuficient pentru obținerea finanțărilor europene.
Pe lista comunelor respinse se află Urechești, Gugești, Popești, Milcovul, Gologanu, Răstoaca, Tâmboiești, Sihlea, Obrejița, Slobozia Bradului, Homocea, Ploscuțeni, Biliești, Suraia, Golești, Vulturu, Vârteșcoiu; primării care au cheltuit zeci de mii de lei pentru realizarea documentațiilor tehnice deoarece au crezut în promisiunile fostului ministru liberal Ion Ștefan, zis Grindă. Curgea lapte și miere în 2020, când ministrul Grindă era în campanie electorală și nu știa ce să le mai promită primarilor din Vrancea. Era plin facebook-ul de promisiunile lui Grindă pentru asfaltări de drumuri, rețele de gaze. „300000 de vrânceni vor beneficia de gaze naturale”, era promisiunea din 2020. Oficiali din ministere, directori din companiile naționale de stat erau aduși la Focșani să le explice primarilor cum vor fi realizate rețelele de distribuție a gazelor naturale. Toate investițiile erau posibile, doar să îl voteze pe Ștefan și PNL. „Îi îndemn pe toți primarii din Vrancea să se grăbească și să folosească aceste fonduri europene pentru a conecta localitățile la rețeaua de gaze”, declara fostul ministru Ion Ștefan în 2020. În realitate, după un an de zile, primarii au rămas doar cu hârtiile și cu banii cheltuiți pe documentațiile tehnice. Nicio comună nu a primit fondurile europene promise pentru rețelele de gaze naturale.
Nici la asfaltarea drumurilor nu au mai fost bani după alegerile din 2020. Iar primarii care au crezut promisiunile lui Grindă au rămas doar cu hârtiile documentațiilor tehnice pentru că Ministerul Dezvoltării nu a mai avut bani în 2021. Anul trecut, primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, a acuzat faptul că primarii vrânceni au fost puși să realizeze documentații pentru reabilitarea unor drumuri care ar fi urmat să fie finanțate prin Compania Națională de Investiții (CNI), proiecte care apoi au fost scoase de pe lista de finanțare. „Am cheltuit o grămadă de bani din bugetul local, am făcut SF și DALI, iar acum dumneavoastră ne spuneți că CNI nu poate finanța drumurile”, a reproșat primarul Braicău la o întâlnire cu ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke.
„Grindă, din fotoliul de ministru, i-a păcălit pe primarii din Vrancea (și de la PNL și de la PSD)”
Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, arată că, după un an de zile, minciunile liberale au ieșit la iveală ca „uleiul deasupra apei”. „Nu mai departe de acum un an și câteva luni, deputatul PNL Ion Ștefan sau Grindă, așa cum îl știe toată lumea, arunca cu promisiuni mincinoase în stânga și-n dreapta. Aflat în campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 2020, Grindă, din fotoliul de ministru, i-a păcălit pe primarii din Vrancea (și de la PNL și de la PSD) că vor primi finanțare pentru extinderea rețelelor de gaze. Amăgiți de gogoșile lui Grindă, primarii vrânceni au cheltuit sume importante pentru studii de fezabilitate și au depus proiecte sperând că vor și primi bani pentru acestea. Iată că azi MINCIUNILE liberale au ieșit la iveală și din păcate nicio localitate din Vrancea NU a primit finanțare pentru rețelele de gaze. Nici măcar una singură. Pentru primarii liberali e o palidă consolare că între timp Grindă a plecat din PNL (ca să nu fie dat afară!) și acum se agită pe la partidul mâinii drepte sau cam așa ceva. Pentru cei social democrați … niciuna. Și unii și alții au nevoie de aceste proiecte pentru că ele ar ușura viața oamenilor din localitățile lor”, a scris primarul Misăilă pe pagina de facebook.
Edilul arată că „adevărata administrație înseamnă muncă în echipă și asumarea responsabilităților … nu minciună și dezbinare”, iar municipalitatea focșăneană va depune proiectul pentru extinderea rețelei de gaze naturale și în cartierul Mândești la Ministerul Dezvoltării pentru obținerea finanțării prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”.
LISTA publicată de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare poate fi accesată AICI.