Cei mai mici şahişti din Focșani au dedicat Zilei Unirii Principatelor un concurs de şah. Câştigător a fost Andrei Ioan-Alexandru urmat la egalitate de puncte de patru concurenţi. Concursul s-a bucurat de o participare numeroasă dar a luat foarte mult timp datorită frecvenţei tot mai mici a concurenţilor din cauza pandemiei. Se poate observa o creştere a nivelului valoric.
În cadrul manifestărilor cultural-artistice, educative şi sportive dedicate zilei Unirii Principatelor Române desfăşurate în Focşani la 24 ianuarie şi în preajma acestei zile, copiii şi juniorii mici nelegitimaţi şi legitimaţi neconsacraţi practicanţi frecvent sau ocazional ai jocului de şah s-au întrecut în cadrul competiţiei de şah rapid, sistem ROBIN (fiecare cu fiecare), devenită tradiţională la Focşani, CUPA UNIREA PRINCIPATELOR. Jucându-se şah rapid, competiţia ar fi trebuit să dureze puţine zile. Dar a fost o competiţie maraton pentru a da posibilitatea să fie angrenaţi cât mai mulţi participanţi, ceea ce s-a realizat, numărul acestora ajungând la 27 concurenţi, consemnându-se una dintre participările numeroase realizate în ultimii doi ani. În schimb data încheierii competiţiei a trebuit să se amâne mult datorită frecvenţei tot mai mici în ianuarie când rata infectării devenise îngrijorătoare şi precauţia a crescut.
Câştigătorul a fost din nou Andrei Ioan-Alexandru de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“, tot cu număr maxim de puncte, el învingându-i pe toţi ceilalţi 26 de participanţi. Lupta pentru locul al doilea a fost extrem de acerbă, nu mai puţin de patru jucători terminând pe locurile 2-5 cu 23 de puncte: Toia Filip-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Popa Dan-Cristian de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Subţirelu David de la Colegiul Naţonal „Unirea“ Focşani şi Săpunaru Dimitrie de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani. Pe locul al VI-lea s-a clasat Săpunaru Emilian de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, cu 22 de puncte el detaşându-se pe primul loc la copii U 8 (sub 8 ani sau care au împlinit 8 ani în anul 2022). În continuare, până la locul al XI-lea, clasamentul general arată astfel: Costea Alexandru-George cu 20 de puncte, Moldoveanu Andrei-Robert cu 19 puncte, ambii de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Costache Petru cu 18 puncte, Şerban Bianca-Ioana cu 16,5 puncte care a terminat pe primul loc la fete, ambii de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani şi Clampa Clara cu 15 puncte de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, care a terminat pe locul al doilea la fete.
Pe ceilalţi participanţi îi vom nominaliza în ordine alfabetică: Bălăşcău David de la Colegiul Naţional „Emil Botta“ Adjud, Băltăreţu Costel-Ionel, Băltăreţu Maia-Emiliana, Bercaru Vladimir-Vasile, toţi trei de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Chipăilă Andrei de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Şindrilari, Ciorăşteanu Sofia-Ioana de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Clampa Clara de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Costache Andrei, Costache Petru, ambii de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Costea Ştefan de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Dragomirescu Julia de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Grecu Tudor de la Grădiniţa Nr. 23 Focşani, Iordan Nuria Maria Anastasia de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Motoc Eric-Mihai, Neagu Ştefan-Victor, ambii de la Grădiniţa Nr. 18 Focşani, Nedelcu Mihai-Cristian şi Voicu Nicolas-Valentin, ambii de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani.
Toţi concurenţii au primit diplome. Câştigătorul concursului a primit cupă iar cei mai buni, pe categorii de vârstă şi sex au primit medalii.
Se constată o continuă şi constantă creştere a nivelului valoric al unor jucători, îndeosebi Costea Alexandru-George care a depăşit câţiva colegi aflaţi anul trecut puţin deasupra lui şi acum pune presiune pe unii dintre şahiştii care au avut o ascensiune mai mare anii trecuţi. De asemenea, Costache Petru şi alţi câţiva manifestă conştiinciozitate şi interes în pregătire. Dar această creştere valorică nu este suficient de accelerată şi nu se manifestă la foarte mulţi datorită fluctuaţiei mari a frecvenţei la pregătire în funcţie de rata infectării. Să remarcăm faptul că au participat 7 fete, număr ceva mai mare decât la alte concursuri din ultimii doi ani, când participau 4-5, foarte rar 6, dar uneori şi numai 3 fete.
Chiar şi 7, numărul însă este încă mic faţă de perioada dinainte de pandemie, ca să nu mai vorbim de numărul la care se ajunge în alte judeţe unde diferenţa dintre numărul băieţilor şi al fetelor este mai mic.
Următoarea competiţie se amână cu cel puţin trei săptămâni, pe de o parte, pentru a proteja sănătatea participanţilor şi, pe de altă parte, pentru a reduce programul de pregătire din cauza preţurilor de încălzire actuale mult mai mari. Organizatorii însă promit în mod solemn că îndată cu se va reveni la condiţii medicale prielnice de joc şi după ce vremea se va încălzi, numărul orelor de pregătire va fi mult mai mare.
Organizarea şi desfăşurarea competiţiei, arbitrajul, asistenţa tehnică, baza materială au fost realizate de CSM. Focşani 2007, Smart School Soare, C.S. Olimp Şah Focşani cu sprijinul Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea şi al Direcţiei Judeţene de Sport Vrancea.
În altă ordine de idei, revenim la competiţia anterioară de şah ZIUA CULTURII NAŢIONALE. Locotenentul colonel inginer Ionel Marin, poet şi publicist, fondatorul şi coordonatorul revistei de cultură şi creaţie BOGDANIA, membru fondator al Filialei Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“, membru al Filialei Vrancea a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, a fost impresionat de manifestarea şahistă dedicată Zilei Culturii Naţionale. În consecinţă, el s-a alăturat eforturilor de sprijinire a talentelor şahiste făcute de prietenii săi Teodor Iliescu, fost coleg de liceu militar, şi Anton Soare, fost camarad de carieră militară la U.M. 01270 Focşani şi apoi la Centrul Militar Zonal Vrancea. Ionel Marin a oferit cinci dintre cărţile publicate de el ocupanţilor locurilor de la al doilea până la al şaselea al clasamentului de la competiţia ZIUA CULTURII NAŢIONALE (Prinţul astral, Crâmpei de veşnicie, Inima stea în devenire, Crinul din inimă, Zâmbetul veşniciei). După cum se ştie ocupantul primului loc a primit un tablou oferit de pictorul Teodor Iliescu. Reamintim că poetul vrâncean a mai oferit la diferite concursuri de şah cărţi proprii şi reviste BOGDANIA. Ultima data, la festivitatea de premiere din decembrie anul trecut a oferit opt exemplare din ultima lui carte, Zâmbetul veşniciei.
A consemnat Anton SOARE