Poetul, pamfletarul și ziaristul focșănean Hristache Lungu s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani, a anunțat în această dimineață Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”.
„S-a urcat la stele, la fel de discret cum și-a trăit ultima parte a vieții, domnul HRISTACHE LUNGU, ultimul coleg de clasă al lui NICOLAE LABIȘ. Trăitor printre cărți și amintiri, poet de factură clasică, domnul Hristache Lungu, de care ne leagă numeroase amintiri din bibliotecă, va rămâne un reper de demnitate, sinceritate și căldură, al unui om trăitor printre cărți și poeți, dedicat semenilor săi. Colectivul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea și doamna manager Oana – Raluca Boian sunt alături de doamna Polixenia Lungu, soția devotată, generoasă și sensibilă a domnului Hristache Lungu, căreia îi transmitem profundul nostru regret! Dumnezeu să-l odihnească în pace!” este anunțul publicat pe Facebook de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”.
Poetul și ziaristul Hristache Lungu s-a născut în satul Rădășești din fostul județ Covurlui (Galați), fiind al optulea copil din cei zece ai agricultorilor Mihai si Ruxandra Lungu, aflăm dintr-un amplu interviu publicat în 2014 de Monitorul de Vrancea și semnat de Laura Breană.
Poetul Hristache Lungu a făcut școala primară în satul natal, iar după examenul de capacitate, ce se dădea pe atunci în clasa a patra, învățătoarea a fost cea care i-a sugerat tatălui său că e bine să-l dea la o școală superioară. Și astfel, a ajuns elev la Școala Normală „Principele Ferdinand” din Bârlad. În urma frământărilor sociale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, seceta din anii 1946-1947 și a schimbării regimului prin înlăturarea Regelui Mihai I de la conducerea României, Hristache Lungu a dat examen la Școala Medie Tehnică de Cooperație Rădăuți. O alegere inspirată, care i-a deschis calea către literatură, pentru că a venit în contact cu oameni de cultură bucovineni ca Eugen Frunză, Eusebiu Camilar, Dragoș Vicol și alții.
A început să frecventeze Cenaclul Literar „Ion Creangă”, unde a deținut, pentru o perioadă, și funcția de secretar și a câștigat primele premii pentru poezie.
În 1957, Hristache Lungu a ajuns în Vrancea, în Focșani, unde s-a angajat ca ziarist mai întâi la ziarul „Calea Nouă”, ce s-a transformat apoi, zice el, în cotidianul „Milcovul”. A rămas să lucreze aici până în anul 1966, când acesta a fost închis.
După închiderea ziarului „Milcovul”, care s-a redeschis ulterior, el a lucrat, până la pensionare, în contabilitate, la Intreprinderea Județeană de Turism Vrancea.
Poetul a fost prieten și coleg de școală cu Nicolae Labiș, iar la șlefuirea talentului său scriitoricesc au contribuit esențial cei pe care a avut șansa de a-i cunoaște sau de a-i avea profesori, chiar dacă pentru scurt timp: Mihail Sadoveanu, George Călinescu, Mihai Beniuc, Nina Cassian.
Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să îl odihnească în pace!