Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO: Gheorghe Piperea: Contestaţi facturile mari la ANPC sau în justiţie, nu aşteptaţi ca statul să vă rezolve problema

Consumatorii care consideră că facturile la electricitate şi gaze sunt prea mari ar trebui să le conteste la ANPC, la Consiliul Concurenţei sau în instanţă, nu să aştepte ca statul să le rezolve problema, a afirmat, miercuri, Gheorghe Piperea, preşedintele Asociaţiei Parakletos privind protecţia consumatorilor, într-o conferinţă de presă. „Faceţi plângeri, cât mai multe posibil, la ANPC şi la Consiliul Concurenţei, pentru că ceea ce se întâmplă sunt practici anticoncurenţiale, monopoliste, vi se impun nişte preţuri excesive, care vă ruinează. Acest lucru este un fapt anticoncurenţial, conform legislaţiei în materie de concurenţă. Nu vă răspunde ANPC în timp util, nu vă răspunde Consiliul Concurenţei, bombardaţi-i cu zeci de mii de astfel de petiţii şi la un moment dat cineva în Parlament va sesiza acest lucru şi va lua măsuri, va putea spre exemplu să decidă demiterea întregului Consiliu al Concurenţei pentru inacţiune. Pentru că, dacă e vorba de o masă mare de oameni nemulţumită, nu ai cum să ignori acest lucru. Şi factorul politic, dacă va vedea că este un fluviu de astfel de reclamaţii, va sesiza în sfârşit că este o problemă şi că se poate reglementa situaţia în baza legii actuale”, a spus Piperea.

Potrivit acestuia, compensarea oferită de la bugetul de stat pentru facturile la energie şi gaze este nesemnificativă. „Aceasta este soluţia la care trebuie să apelaţi, nu ceea ce spune ministrul Energiei, nu să refuzaţi pur şi simplu să plătiţi. Puteţi refuza să plătiţi, dar să obţineţi o astfel de îngheţare a facturilor, în baza unor acţiuni pe care să le faceţi în justiţie sau în faţa ANPC”, a continuat Piperea. El a dat exemplu de trei tipuri de clauze care pot fi considerate abuzive: actele adiţionale care intră automat în vigoare dacă utilizatorul nu trimite un răspuns, debranşarea în 30 de zile şi facturile de regularizare. Piperea a povestit că personal a primit o factură de regularizare din 2018, a întrebat acum trei luni ce este cu ea şi nu a primit niciun răspuns până acum. „Consumatorul este mult prea insignifiant pentru corporaţia respectivă pentru a fi luat în seamă. Doar atunci când acţionezi energic cu plângeri în justiţie şi la ANPC te bagă în seamă. Acţionaţi şi s-ar putea să aveţi o şansă să rezolvaţi problema, nu aşteptaţi ca statul să vă rezolve problema”, a arătat reprezentantul asociaţiei privind protecţia consumatorilor. TVA la utilităţi ar trebui să fie de zero până când trece pandemia, a mai spus el.

Culeafă (ANPC): Consumatorii pot face sesizări privind facturile la energie telefonic sau pe site

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Culeafă, a anunţat miercuri că persoanele care vor să depună reclamaţii privind facturile la energie pot face acest lucru pe site-ul ANPC sau telefonic. „Atunci când primim o factură, trebuie să ne adresăm operatorului economic pentru a soluţiona acea problemă. Acolo unde nu există înţelegere, ne vom adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului la numărul de telefon 021.9551 sau pe site-ul autorităţii – www.anpc.gov.ro”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Mihai Culeafă a precizat că, în prezent, „foarte multe” dintre reclamaţiile venite la ANPC vizează facturile la energie. Potrivit acestuia, aproximativ 300 de comisari de control ai Autorităţii efectuează în această perioadă verificări la furnizorii de energie electrică şi gaze. Culeafă a adăugat că termenul în care ANPC trebuie să răspundă sesizărilor este 30 de zile, arătând însă că o scurtare semnificativă a acestui termen este dificilă în contextul actual. „Cu personalul pe care îl avem acum în subordine reuşim să facem faţă. (…) Acum, în această perioadă, ţinând cont de contextul pandemic, dacă primim milioane de sesizări, vă daţi seama că nu putem răspunde într-un termen atât de scurt”, a spus el. Preşedintele ANPC a mai arătat că unui furnizor de gaze din judeţul Bihor i s-a aplicat în urmă cu trei săptămâni amenda maximă de 50.000 de lei.

37 de controale, la furnizorii de energie electrică şi gaze; doi operatori – facturi fără plafonare sau compensare

Mihai Culeafă a anunţat că în ultima săptămână au fost controlaţi 37 de furnizori de energie electrică şi gaze, constatându-se faptul că doi operatori au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor. Precizările au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunţat că premierul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor competente să verifice situaţia facturilor. „Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor cu competenţe în domeniu să verifice situaţia facturilor sesizate ca fiind neconforme cu plafoanele stabilite de către Guvern”, a declarat Cărbunaru, la o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Mihai Culeafă a precizat că în urma reclamaţiilor primite din partea consumatorilor şi a sesizării publice făcute de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe data de 6 ianuarie au început controale la toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze. „Până în momentul de faţă au fost controlaţi 37 de operatori economici, cu unul sau mai multe puncte de lucru în toată ţara, unde au fost depistate câteva neconcordanţe în ceea ce priveşte legea 259 de compensare şi plafonare a preţurilor. Aş vrea să dau două exemple relevante în acest sens: doi mari operatori economici au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor, menţionând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA. În acest caz s-a propus încetarea de practici comerciale incorecte. Controalele vor continua în perioada următoare şi se vor intensifica în toată ţara, la absolut toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze”, a spus Culeafă.

În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate furnizorilor care încalcă legea, Culeafă a declarat că acestea pot consta în avertismente sau amenzi în valoare de până la 50.000 de lei. Măsurile complementare vizează refacerea facturilor. Culeafă a explicat paşii de urmat în cazul în care consumatorii primesc o factură neconformă. El a subliniat că beneficiarii trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului, pentru „a soluţiona pe cale amiabilă” litigiul. „Acolo unde nu există înţelegere, consumatorul de poate adresa ANPC şi va primi un răspuns cu celeritate. De asemenea, vom verifica punerea în aplicare a legii de plafonare şi compensare. Urmărim în primul rând clauzele contractuale şi respectarea normelor legale de către operatorii economici”, a menţionat el.

Ministrul Energiei: Consumatorii nu vor fi deconectaţi de la electricitate şi gaze în perioada de aplicare a măsurilor de sprijin

Consumatorii casnici de electricitate şi gaze nu vor putea fi deconectaţi de la reţea pe toată perioada de aplicare a Legii privind măsurile de sprijin, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern. „După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi şi forţează plata acestor facturi, existând acest risc al debranşării… Evident, când le dăm o sancţiune de refacere a facturii, de nepercepere a penalităţilor, evident că trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor împotriva oamenilor, care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii cum au firmele mari, ne asigurăm că nu pot să-i debranşeze. Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranşări nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci şi pentru restul consumatorilor, inclusiv până la emiterea facturilor de regularizare”, a precizat Popescu.

Consumatorii vulnerabili nu pot fi debranşaţi conform Legii consumatorului vulnerabil şi Legii 259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie. Jurnaliştii i-au amintit că şi în trecut a existat această prevedere şi s-au adunat datorii foarte mari din partea consumatorilor către furnizori. „Aşa este, între timp acest lucru s-a reglat. Dar între timp a apărut în piaţă un comportament incorect, să spunem, din partea celeilalte părţi, a furnizorilor, iar noi trebuie să fim echilibraţi şi să venim şi în sprijinul clienţilor, atunci când este cazul. Şi faptul că s-au întocmit milioane de facturi, aşa cum ne demonstrează realitatea, într-un mod eronat şi există acest risc ca până la finalizarea tuturor litigiilor cu ANRE oamenii să fie debranşaţi, nu poate să rămână aşa, de aceea introducem (această măsură de interzicere a debranşării – n.r.)”, a precizat ministrul.

În opinia sa, furnizorii sunt cei vinovaţi de situaţia creată pentru că nu au respectat Legea privind compensarea şi plafonarea facturilor. Popescu a mai spus că premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri reprezentanţilor Consiliului Concurenţei să verifice dacă nu a existat o înţelegere între furnizori privind fixarea preţurilor. Totodată, întrebat dacă TVA va putea fi redusă de la 1 februarie, aşa cum a cerut preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Energiei a răspuns că acest lucru se va discuta în coaliţie.

Ciolacu: Prioritatea noastră este să luăm măsuri care să apere veniturile populaţiei acum, în plină iarnă

Prioritatea PSD este să ia măsuri care să apere veniturile populaţiei acum, în plină iarnă, nu la 1 aprilie sau în 2024, pentru că atunci este an electoral, a declarat miercuri Marcel Ciolacu. „Prioritatea PSD este să ajutăm românii să-şi poată plăti facturile la energie, nu să ne temem dacă o asemenea măsură supără sau nu agenţiile de rating. Eforturile noastre sunt de a avea suficienţi medici pentru a face faţă noului val pandemic, nu să inventăm certificate prin care doctorii sunt ameninţaţi – tocmai acum! – cu suspendarea din funcţie. Eforturile noastre sunt îndreptate pentru a avea spitale dotate şi capabile să-şi achite facturile la utilităţi, nu spitale cu porţi închise din cauza facturilor înzecite peste noapte. Prioritatea noastră este acum. Să luăm măsuri care să apere veniturile populaţiei acum, în plină iarnă, nu la 1 aprilie sau eventual în 2024… pentru că atunci este an electoral”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a adăugat că este clar pentru toţi cei de bună-credinţă că, în faţa crizei provocate de liberalizarea haotică a pieţei energiei, făcută de partidele de dreapta, „populaţia merită mai multe soluţii decât cele deja anunţate”. „E nevoie de decizii mai curajoase, ţintite către cei vulnerabili, către pensionari şi familii monoparentale, dar şi către firmele româneşti. Românii sunt sătui de scuze şi motive care să mascheze luarea unor decizii. Şi un lucru este cert: trebuie luate urgent măsuri pentru a-i ajuta pe români”, a afirmat Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?