Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Șase elevi și doi profesori de la Școala Gimnazială Țifești, în Spania printr-un proiect Erasmus

Șase elevi și doi profesori de la Școala Gimnazială Țifești au participat timp de trei zile la un schimb de experiență interșcolar care a avut loc la „Colegio Divino Maestro” din Spania. Cele 5 țări incluse în proiectul european “Motivation III” -The 21st Century Students” sunt: România, Spania, Turcia, Polonia și Serbia.

Proiectul se desfășoară pe o durată de 3 ani, este cofinanţat de Comisia Europeană și aprobat de ANPCDEFP România prin programul Erasmus+. Participanții la această mobilitate transnațională sunt: prof.Aura Robescu (coordonator al proiectului la nivelul şcolii), prof. Gabriel Sibechi (directorul unității) și elevii: Albert Mihai Leonte, Maria Cosmina Nistor, Denis Costinel Costache, Maria Pirvu, Adelina Marina Crăciun și Simona Popa. Aceștia au avut parte de experiențe plăcute, relaxante, dar și de activități educative organizate de țara gazdă. Cei 6 elevi selectați au legat prietenii cu elevi din alte țări și și-au exersat abilitățile lingvistice.

Proiectul Erasmus+ vizează implementarea unui plan de diagnosticare și prevenire a părăsirii timpurii a școlii (ESL) prin utilizarea de activități extracurriculare. În prima zi, după sosirea în Spania, echipele participante și-au prezentat țara, tradițiile, au luat parte la diferite jocuri pentru a se cunoaște unii pe altii, și-au oferit daruri simbolice, apoi am vizitat orasul Baza, primăria, muzeul arheologic, teatrul și monumentele reprezentative ale orașului. Baza este un oraș cu un trecut istoric deosebit, în centrul căruia se află o concentrație a unor clădiri importante precum Alcazaba, biserica colegială  Nuestra Señora Santa Maria de la Encarnación și biserica Santiago. Este fără îndoială o destinație foarte interesantă, iar orașul său vechi de origine musulmană este frumos conservat (cartierele arabe Alcazaba și Medina), ca să nu mai vorbim de numeroasele sale situri arheologice.

În a doua zi, elevii și profesorii au luat parte la piesa de teatru “Living Belen” – care a avut loc în aer liber și la care au participat elevii și profesorii din țările partenere, dar și părinți. În a treia zi, elevii și profesorii au vizitat orașul Granada, din comunitatea autonomă Andaluzia, fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din Spania, care se află la poalele muntelui Sierra Nevada. Apoi, cele patru delegații au vizitat Palatul Alhambra, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică. Palatul Alhambra este emblema Granadei și totodată cel mai important monument de arhitectură islamică.

În ultima seară petrecută în orașul Baza, elevii și profesorii au primit certificatele Erasmus, elevii participanți la mobilitate au fost foarte entuziasmați de deplasarea din Spania, experiența trăită fiind o oportunitate de învățare, de evoluție și de construire de amintiri greu de uitat. Cu acest proiect, ne vom îmbunătăți propriile cunoștințe învățând unii de la alții prin diagnosticarea și prevenirea părăsirii timpurii a școlii (ESL) prin utilizarea de activități extracurriculare. Aceasta înseamnă că fiecare școală va implementa cluburi „after-school” pentru elevi – Serbia va prezenta clubul de fotografie, România va arăta cum funcționează clubul de mediu, în timp ce Poloniei va arăta clubul TIC. În ceea ce privește Spania, clubul de teatru va fi punctul culminant, iar Turcia se va ocupa de clubul de robotică”, a spus coordonatorul proiectului prof. Aura Robescu.

„Experiența din care am făcut parte este una foarte frumoasă! Am întâlnit persoane noi și locuri umitoare. Consider că toată lumea ar trebui să facă măcar o dată în viață parte din acest proiect deoarece îți oferă multe oportunități de cunoaștere!” – Nistor Maria, clasa a VIII-a.

„O experiență unică și extraordinară. Am vizitat numeroase monumente istorice și am învățat mult despre cultura spaniolă” – Leonte Alber Mihai clasa a VIII-a.

În funcție de evoluția pandemică, următoarea vizită a elevilor va fi în Turcia, în perioada 16-20 februarie 2022 . De asemenea, în primăvară, este posibil ca Școala Gimnazială Țifești să primească oaspeți din Spania, Polonia, Turcia și Serbia, având ocazia să organizeze activități pe teme ecologice”, a precizat directorul unității, Gabriel Sibechi.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?