Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO: Bolotești. Căminul Cultural „Vasile Țiroiu“ a fost inaugurat; „cu siguranță aici veți înființa și o bibliotecă virtuală”

Primăria Bolotești a inaugurat ieri căminul cultural din localitate. Lăcașul de cultură poartă numele lui Vasile Țiroiu, fost primar al comunei, prefect și deputat între cele două războaie mondiale. La inaugurare au fost prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel Mare, primari ai localităților vrâncene, directorii instituțiilor de cultură din Vrancea, consilieri locali, locuitori ai comunei Bolotești. Inaugurarea a avut loc în cadrul evenimentului „Zilele Muzeului Vrancei”, instituție care a marcat 90 de ani de la înființare. Manifestările au debutat cu intonarea imnului național urmat de oficierea unei slujbe de sfințire a căminului cultural de către un sobor de șase preoți.

A urmat o scurtă prezentare istorică și culturală a evenimentului, făcută de directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă. Acesta a punctat importanța pe care o au căminele culturale în comunitățile locale, dar a precizat că Ministerul Culturii a lăsat povara finanțării acestora pe umerii primarilor. „Domnul primar a ales acest nume Vasile Țiroiu pentru o instituție de cultură care, într-o Românie în care Ministerul Culturii este din ce în ce mai dezarticulat, iar între minister, Direcțiile de cultură și cămine culturale nu mai există canale de ccomunicare, a rămas pe spatele primarilor și căminele culturale pentru că de sus nu mai vin, metodologic, indicații dar nici sprijin financiar. Dacă la dumneavoastră la Bolotești s-a reușit punerea pe picioare a căminului cultural, nu același lucru se întâmplă peste tot în Vrancea“, a precizat directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.

Primarul comunei Bolotești Fănică Popa a făcut o scurtă prezentare a investiției realizate, care a fost finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. „Denumirea Vasile Țiroiu atribuită de administrația locală este de la cel care a fost o personalitate marcantă a acestor locuri; magistrat, prefect liberal al județului Putna, vicepreședinte al Camerei Agricole, primar și nu în ultimul rând deputat în Parlamentul României. Obiectivul care poartă un nume atât de încărcat de istorie are azi un sediu modernizat și dotat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Proiectul a fost demarat în toamna anului trecut și finalizat în primăvara acestui an, având o valoare de 451 de mii de euro. În cadrul proiectului au fost executate lucrări de reabilitare, amenajare interioară și exterioară, dotări cu echipamente audio și video, componente necesare pentru buna desfășurare a activității acestei instituții. Sunt mândru că am reușit realizarea acestui obiectiv foarte important pentru comunitatea locală“, a afirmat primarul comunei Bolotești, Fănică Popa.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a salutat realizarea acestui obiectiv și a precizat că pe viitor aici ar trebui înființată o bibliotecă virtuală, arătând că trebuie ținut pasul cu tehnologia prezentului, dar mai ales a viitorului. „Sunt onorat să fiu astăzi la Bolotești la inaugurarea acestui lăcaș de cultură. Căminul cultural este un loc de regăsire și mă bucur domnule primar că v-ați gândit și la bibliotecă. Consider că tehnologia nu ne lasă în pace și cu siguranță aici veți înființa și o bibliotecă virtuală pentru că, așa cum ați văzut, copiii noștri sunt utilizatori performanți ai tehnologiilor moderne. Aveți o mare responsabilitate și anume să duceți mai departe ceea ce cei de azi și de ieri ne-au lăsat pentru că succesul nostru de astăzi înseamnă succesul copiilor de mâine. De aceea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea, vă felicit și vă reamintesc că instituția pe care o conduc este o instituție deschisă, este un partener pentru proiecte, iar Boloteștiul face parte din strategia nopastră de dezvoltare. Că vorbim de autostradă, gaze naturale, asfaltare, digitalizare sau mobilitate urbană, toate acestea vor contribui la dezvoltarea și modernizarea comunităților locale și implicit a județului Vrancea“, a precizat președintele Cătălin Toma.

După momentul festiv, pe scenă au urcat elevi ai școlilor din localitate care au susținut un frumos moment artistic din care nu au lipsit colindele. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol susținut de artiștii de la Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?