Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

VIDEO: Odobești. Un rezervor de 3 mii metri cubi a fost reabilitat și va asigura alimentarea cu apă a opt comune

Compania de Utilități Publice (CUP) Focșani a reabilitat, la Odobești, rezervorul de înmagazinare R1 din cadrul Gospodăriei de apă, fiind cea mai veche componentă a sistemului de alimentare cu apă al orașului. Conform directorului CUP, Gheorghe Vasilescu, este nevoie de o rezervă de apă mai mare, întrucât din sursa de apă a Odobeștiului vor fi alimentate, cu apă calitativ foarte bună, comunele Broșteni, Cârligele, Vârteșcoiu, Cotești, Urechești, Popești, Gura Caliței și Bordești. Pe pereții de beton ai rezervorului a fost pusă o membrană avizată sanitar. Urmează ultimele probe de etanșeitate și igienizarea completă. Magistrala de transport a apei va pleca de la rezervorul din Odobești, trece râul Milcov și se bifurcă spre Vârteșcoiu până la Bordești, iar în dreapta către Broșteni.

Conform directorului CUP, la Odobești a fost realizată o nouă captare de apă, formată din șase puțuri, care să asigure necesarul cerut de localități. Directorul Gheorghe Vasilescu a mai precizat că astfel de rezervoare vechi se mai află în reabilitare la Panciu și la Focșani, pe Șoseaua Vrancei.

„Acest rezervor a făcut parte din primul sistem de alimentare cu apă înființat în anul 1911, sistem ce era compus dintr-un front de captare a apei prin drenuri, cu o suprafață de aproximativ 36 hectare poziționat la Burca-Cucuieți (Vidra), o conductă de fontă cenușie cu diametrul de 200 mm și o lungime de aproape 30 de kilometri. Rezervorul de înmagazinare mai sus amintit are o capacitate de 3000 mii metri cubi, iar rețele de distribuție erau tot din fontă cenușie. O particularitate a primului sistem de alimentare cu apă al orașului Odobești este aceea că de la sursa de apă până la consumatorii finali apă circulă gravitațional fără consumuri de energie electrică“, a precizat primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș.

Rezervorul de înmagazinare de 3000 mii metri cubi este o construcție cu o arhitectură deosebită care punctează o serie de valențe ce ar trebui să le întrunească un rezervor: Traseul sinuos, șicanele din rezervor asigură un timp optim de staționare a apei, timp necesar pentru omogenizarea apei cu un biocid care asigură potabilizarea apei (înainte potabilizarea se făcea cu clorură de var); Construcția în formă de cilindre concentrice, întărită de un sistem radial de grinzi din beton armat pe care este așezat plafonul rezervorului conferă o rezistență foarte bună, dovadă este timpul îndelungat de exploatare (până în anul 2013 luna iunie).

De reținut că în Odobești se află în derulare lucrările la contractul de rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești, punctul de lucru Odobești. Contractul de lucrări menționat face parte din proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Proiectul cunoscut sub denumirea Vranceaqua este inițiat și demarat de fostul președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Contractul privind rețelele de apă și canalizare în gruparea Odobești are o valoare contractată de 47.935.333,90 lei, din care: 40.745.033,82 lei din fonduri UE; 6.231.593,40 lei din fonduri de la bugetul de stat; 958.706,68 lei din fonduri de la bugetele locale ale Consiliului Județean Vrancea și localităților beneficiare. Lucrările sunt realizate de societatea Hidroconstrucția SA București. Perioada de execuție a lucrărilor este de 24 luni, la care se adaugă 36 de luni, perioada de garanție a lucrărilor. Populația deservită este de aproximativ 18.000 locuitori. Contractul privind realizarea de rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești vizează execuția de lucrări în localitățile Odobești, Bolotești și Jariștea. Lucrările constau în realizarea a peste 29 de kilometri de rețele de canalizare, inclusiv racorduri, construirea a 12 stații de pompare apă uzată, construirea a aproape 12 kilometri de conducte de refulare, dar și construirea a peste 10 kilometri de rețele de distribuție a apei. De asemenea, va fi extinsă stația de tratare a apei de la Odobești, dar și mai multe rezervoare de înmagazinare a apei.

Proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, are în derulare zece contracte subsecvente. Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro din care contribuția beneficiarului – 2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?