Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, vă invită la prima ediție a Zilelor Muzeului Vrancei. Manifestarea dedicată promovării istoriei naționale și a identității locale va începe luni, 13 decembrie, la ora 11:00, cu un moment solemn la Sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea, prilejuit de împlinirea a 90 de ani de la fondarea instituției. În aceeași zi, la ora 13:00, va fi vernisată expoziția „Monumentele eternității. Necropolele tumulare de la Bârsești”, transferată la Focșani de la Muzeul „George Severeanu” din cadrul Muzeului Municipiului București, organizatorii acestei expoziții, alături de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române și Muzeul Vrancei. Curator al expoziției este dr. Emilian Teleagă, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
Cu titlul deja cunoscut „Spiritul Vrâncean Redivivus”, marți, 14 decembrie, la ora 11:00, la Muzeul Unirii se va derula un moment despre istoria, cultura și spiritualitatea Vrancei arhaice. Vor fi lansate volumele: Constantin Constantinescu-Mircești, Vrancea arhaică. Evoluția și problemele ei (Focșani, 2021) și Constantin Constantinescu-Mircești, Ion Dragomirescu, Marele proces al Vrancei (Focșani, 2021). Momentul este organizat în parteneriat cu Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți” și sprijinul prof. Costică Neagu, președintele Asociației.
În cadrul aceluiași eveniment va fi lansat, în premieră, manuscrisul de la Bârsești din 16 iunie 1822, în variantă anastatică, cu transcrierea acestuia din chirilică realizată de expertul în carte veche Mihaela Boldeanu. De asemenea, va fi prezentat volumul Miscelaneul isihast de la Valea Neagră, întocmit de Mihaela Boldeanu.
Zilele Muzeului Vrancei se vor încheia în Podgoria Putnei, la Bolotești unde, la ora 15:00, va fi inaugurat Căminul Cultural „Vasile Țiroiu”.