O distracție nocturnă de la începutul acestui an l-a costat pe un focșănean o condamnare cu suspendare pentru ultraj. Nu pentru că a încălcat regulile impuse de pandemie, ci pentru că a sărit la bătaie la polițiștii veniți la fața locului, și pentru „amintirea” celor 7 – 8 zile de îngrijiri medicale cu care s-a ales unul dintre oamenii legii în urma incidentului. Din ce se arată în rechizitoriu, oamenii legii au ajuns la o adresă din Focșani în noaptea de 20 februarie la o sesizare conform căreia acolo avea loc o petrecere, iar lucrurile au degenerat. Nu petrecerea, ci atitudinea proprietarului respectivului imobil, care, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, le-a adresat în mod repetat injurii și amenințări persoanelor vătămate – un subcomisar de poliție și un agent șef de poliție, ambii din cadrul Poliției municipiului Focșani – Biroul Ordine Publică, ba chiar l-a lovit cu pumnul în zona feței pe unul dintre aceștia.
Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, nu a recunoscut inițial acuzațiile, iar mai apoi a nuanțat lucrurile. Astfel, a precizat că într-adevăr a venit poliția la „ușa” sa, însă nu era nicio mare petrecere, iar el a refuzat să se legitimeze sau să îi primească pe oamenii legii în imobil întrucât nu aveau mandat și astfel nu era chiar sigur că aceștia sunt cine pretind a fi. Mai mult, inculpatul a arătat că de fapt la rândul său a sunat la 112, reclamând că două persoane, care se dau drept politiști, îi fac probleme. De altfel, acesta a arătat că totul i se trage de la un vecin, cu care a avut ceva neînțelegeri legat de câinele pe care acesta din urmă îl deține și pe care în noaptea respectivă îl scosese la plimbare pe stradă.
În final, explicațiile inculpatului nu au ținut prea mult în fața instanței, astfel că judecătoria a pronunțat o sentință de condamnare, care a fost deja atacată cu apel: „(…) condamnă pe inculpatul (…), la următoarele pedepse: 2 ani închisoare pentru ultraj (persoană vătămată …); 9 luni închisoare pentru ultraj (persoană vătămată …). (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă de 9 luni închisoare (respectiv 3 luni închisoare), urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă totală de 2 ani şi 3 luni închisoare. (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani (…), inculpatul va executa obligaţia „să frecventeze două programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate”.
(…) pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria municipiului Focşani – Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice Focşani sau Primăria municipiului Focşani – Cantina de Ajutor Social (entitatea şi tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probaţiune). (…) menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul (…) până la rămânerea definitivă a hotărârii sau până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 60 zile. (…) dispune prelevarea probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Național de Date Genetice Judiciare de la inculpatul (…). (…) admite în parte acţiunea civilă exercitată de părţile civile. Obligă inculpatul la plata sumei de 2.000 de lei, reprezentând daune morale, către partea civilă (…), şi a sumei de 500 de lei, reprezentând daune morale, către partea civilă (…) Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate”.
Foto cu rol de prezentare, sursa: presasm.ro