Dezvoltarea tehnologică a tv smart își continuă cursul. Pentru producători, introducerea inovațiilor în fiecare nouă generație este crucială deoarece este cea mai eficientă strategie de a menține piața activă și de a favoriza reînnoirea gamei de produse. Iar 2021 este deosebit de ofertant, deoarece utilizatorii pot accesa o gamă mai largă de tehnologii decât în anii precedenți.
Că oferta este vastă este o veste bună pentru consumatori, nu există nicio îndoială, dar dacă vrem să ne alegem următorul tv smart cu certitudinea că optăm pentru cel care ne rezolvă cel mai bine nevoile, este esențial să știm bine ce ne propun brandurile și că suntem capabili să separăm grâul de pleavă pentru a ne concentra asupra acelor caracteristici care au un impact real asupra experienței noastre, și nu asupra funcțiilor uneori irelevante pe care producătorii vor să ni le vândă.
Ecranul și iluminarea au un impact profund asupra calității imaginii
Majoritatea televizoarelor folosesc un panou LCD cu tehnologie IPS sau VA. Cele mai frecvente tehnologii de iluminare de fundal în gama de intrare și medie sunt iluminarea de fundal periferică (Edge LED) și LED-ul Direct, deși unele mărci încorporează iluminarea de fundal FALD (Full Array Local Dimming) în modelele lor mai ambițioase de gamă medie. Până acum am menționat doar tehnologii care sunt disponibile de câțiva ani, dar tocmai în 2021 trei inovații pe care utilizatorii sunt interesați să le cunoască au aterizat în gamele înalte și premium : televizoare MicroLED, tehnologie de iluminare din spate MiniLED pentru televizoare LCD și OLED de generația a 3-a. Un tv Philips OLED ar acoperi ușor aceste nevoi, deși nu utilizează încă panouri OLED din generația a 3-a.
Dacă vrei să te joci, nu uita de conectivitate HDMI 2.1
2021 este anul consolidării definitive a standardului HDMI 2.1. Și este că, în sfârșit, toți marii producători de tv smart îl implementează cu mai mult sau mai puțină ambiție în televizoarele lor mid-range/high-end, high-end și premium. În prezent, această interfață de conectare nu contribuie cu nimic relevant în domeniul cinematografiei, dar în domeniul jocurilor video face diferența. În plus, sunt multe tv Philips, Sony, LG sau Panasonic care aun implementat deja această specificație în unele dintre cele mai recente televizoare ale lor. HDMI 2.1 îți va asigura o experiența de joc mult mai bună, fie că ai un Xbox Series X/S sau un PS 4 sau 5.
Cele mai recente tipuri de conectivitate wireless: Wi-Fi 6 și BT 5.0
Există viață dincolo de HDMI 2.1. Dacă suntem hotărâți să cumpărăm un tv smart nou și dorim ca acesta să aibă cele mai avansate standarde de conectivitate wireless disponibile astăzi, vom face bine să ne asigurăm că are Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 5.0. În momentul de față, Samsung este singurul brand major care implementează standardul Wi-Fi 6 în modelele sale de panouri 8K, dar alți producători probabil vor scala în acest sens. Și când vine vorba de conectivitate la rețea cu fir, idealul este ca noile televizoare să încorporeze un controler de rețea Gigabit Ethernet, o condiție pe care multe modele nu o îndeplinesc.
Cu cât acceptă mai multe standarde HDR, cu atât mai bine
Televizoarele care de obicei ne oferă cea mai ambițioasă compatibilitate cu conținutul HDR sunt de obicei cele din gamele high și premium. Dacă alegem un tv smart mid-range, s-ar putea să fim nevoiți să ne mulțumim cu un suport HDR de bază, iar dacă optăm pentru unul din gama de intrare, este posibil ca caracteristicile acestuia să nu permită conținutului în gamă dinamică înaltă să ne ofere o experiență convingătoare. Un tv Philips bun îți va oferi Dolby Vision, HDR10+, HDR 10 și HLG.
Sunet: procesarea Dolby Atmos și DTS fac diferența
În ciuda limitărilor fizice evidente impuse de carcasa elegantă a tv smart pe care le folosim astăzi, principalii producători au reușit să îmbunătățească calitatea sunetului propunerilor lor generație după generație. Dacă vrem să ne bucurăm de cea mai largă și mai învăluitoare scenă sonoră posibilă, cea mai bună strategie este să trimitem sunetul către un echipament multicanal dedicat, dar nu este întotdeauna posibil să facem acest lucru, fie din motive practice, fie din motive economice. Un tv Philips cu Dolby Atmos poate fi alegerea perfectă.