Creșterea alocațiilor copiilor, creșterea pensiilor și creșterea salariului minim sunt câteva dintre condițiile esențiale ale Partidului Social Democrat pentru intrarea la guvernare, a declarat președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici. Acesta a arătat că este vorba de mărirea veniturilor pentru categorii de persoane care sunt vulnerabile și care nu pot face față creșterilor de prețuri la energie termică și produse alimentare de bază. „În România, cheltuielile bugetare cu alocațiile pentru copii reprezintă doar 0,6% din PIB, în condițiile în care media europeană este de 1,1% din PIB. De asemenea, România este țara europeană cu cel mai ridicat risc de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană și ocupă în continuare primul loc la mortalitatea infantilă din UE. La această situație se adaugă și rata de abandon școlar care este cea mai mare din Uniunea Europeană. Acesta este contextul în care creșterea alocațiilor copiilor face parte din pachetul de măsuri propus de PSD pentru creșterea natalității, în contextul în care România se afla în plin proces de îmbătrânire demografică“, a afirmat deputatul vrâncean.
O altă propunere social democrată pentru viitorul guvern este creșterea pensiilor cu 11 la sută. „Creșterea pensiilor cu 11% nu acoperă decât parțial scumpirile din ultimul an. Pensionarii sunt în situația în care trebuie să facă față exploziei prețurilor la gaze și electricitate, ceea ce a însemnat practic dublarea facturilor, în condițiile în care pensiile sunt foarte mici. Situația este similară și la alimentele de bază care s-au scumpit foarte mult, iar puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut cu 15-20 la sută numai în ultimul an. Acesta este contextul în care Partidul Social Democrat propune creșterea pensiilor cu 11 la sută“, a susținut deputatul vrâncean.
De reținut că din cei 4,9 milioane de pensionari existenți în octombrie 2021, 1,6 milioane de pensionari (33%) aveau pensie de până la 1000 lei / lună, iar 2,7 milioane seniori (55%) aveau pensie de până la 1500 lei/lună. Deputatul Nicușor Halici a susținut că și în rândul persoanelor active și care au un loc de muncă, numărul celor care lucrează pe salariul minim este copleșitor. „Avem 1,6 milioane de salariați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, majoritatea acestora, adică 95%, fiind în zona privată. Asta înseamnă că la un salariu minim net de 1386 de lei/lună, acești salariați reprezintă categoria socială cel mai puternic lovită de scumpirile galopante, de inflația puternică, iar pentru ei creșterea veniturilor reprezintă o necesitate. Fără o creștere reală a salariului minim ne vom afla în continuare în situația în care România va continua să piardă accelerat forță de muncă tânără. Nu ne mai putem permite luxul ca tinerii noștri să plece la muncă în străinătate pentru că în țara lor salariile sunt foarte mici, atât de mici încât nu pot face față nici măcar cheltuielilor elementare cum ar fi plata facturilor și asigurarea hranei zilnice“, a mai spus deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici.