Doi frați din județ, în vârstă de 41 de ani și respectiv 37 de ani, au fost trimiși în judecată și condamnați în primă fază în urma unor afaceri pe care le-au derulat în urmă cu câțiva ani. Cei doi au fost acuzați de evaziune fiscală cu lemne, totul plecând de la un control din 2015. Condamnarea pe fond a fraților-afaceriști este similară – închisoare cu suspendare și obligarea acestora de a presta muncă în folosul comunității. Totodată, pentru o perioadă, le-a fost interzis dreptul „de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii”.
Pe scurt, dacă în apel soluția va rămâne definitivă, cam gata cu afacerea în familie. „Condamnă pe inculpatul U. I., pentru evaziune fiscală, la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare (…) dispune suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. (…) Obligă inculpatul U. I. ca pe durata termenului de supraveghere să presteze 60 de zile de muncă neremunerată, în folosul comunității, la Primăria Cîmpuri sau Școala Gimnazială Rotilești, comuna Cîmpuri. Stabileşte organ de supraveghere Serviciul de Probaţiune Vrancea. Condamnă pe inculpatul U. C., pentru evaziune fiscală, la 1 an, 1 lună și 20 de zile de închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. (…) Obligă inculpatul U. C. ca pe durata termenului de supraveghere să presteze 60 de zile de muncă neremunerată, în folosul comunității, la Primaria Cîmpuri sau Şcoala primară Cîmpuri – Tei, comuna Cîmpuri. Stabileşte organ de supraveghere Serviciul de Probaţiune Vrancea. (…) Admite acțiunea civilă promovată în cauză de către ANAF. Obligă inculpatul U. I. la suma de 62.959 lei și la plata accesoriilor aferente până la achitarea efectivă a debitului către ANAF. Obligă inculpatul U. C. la suma de 8.725 lei și la plata accesoriilor aferente până la achitarea efectivă a debitului către ANAF. Menţine măsura sechestrul asigurator dispus în cauză prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, din data de 01.03.2018”, se arăta în hotărârea de fond. De menționat că sechestrul la care se face referire are legătură cu mai multe mașini aparținând societății sau inculpaților – o autoutilitară în valoare 38.800 lei, o autoutilitară în valoare de 6.990 lei, o autoutilitară în valoare de 17.000 lei și o autospecializată în valoare de 32.000 lei.
Potrivit rechizitoriului, unul dintre frați era administrator la o societate, iar între octombrie 2014 – decembrie 2015 nu a înregistrat în totalitate în evidența financiar-contabilă veniturile obținute și încasate din comercializarea materialului lemnos de la diferite persoane fizice. În același timp, al doilea inculpat ar fi derulat la rândul său afaceri, arătau procurorii, deși era angajat doar ca manipulant masă lemnoasă în cadrul societății administrate de fratele său. Astfel, în aceeași perioadă, acesta cumpăra material lemnos de la societatea administrată de fratele său pe care îl revindea la prețuri mai mari unor persoane fizice din diferite județe, deși nu era autorizat.
Chiar dacă au fost împreună la bine și la greu, în instanță lucrurile s-au diferențiat, se arată în motivarea hotărârii de condamnare, care a fost preluată pe rolii.ro: „La primul termen de judecată cu procedura completă, după începerea cercetării judecătorești, inculpatul B. B. a declarat că își recunoaște vinovăția că a cumpărat lemne de la fratele său pe care le-a revândut fără să înregistreze sumele obținute în contabilitate și fără să plătească taxele datorate bugetului de stat. Inculpatul A. A. a declarat că nu a comis infracțiunea pentru care a fost trimis în judecată, în mod greșit s-a reținut că a vândut lemnele cu o sumă mai mare decât suma pe care a obținut-o în realitate”.