Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews.ro că sunt șanse ca din 8 noiembrie, când elevii de la stat reiau cursurile după vacanța impusă de două săptămâni, să se intre în școală online. „Îmi păstrez convingerea că școala online generează pierderi. Dar pentru că nu mai putem lungi vacanța, trebuie să înceapă școala, vrem să înceapă cu prezență fiziă, dar dacă numărul de infectări nu ne lasă, nu avem altă soluție decât școala online. Decizia finală o vom anunța pe 5 noiembrie, pentru că nu are sens să modifici structura anului școlar, să faci un anunț că revii la școală pe 8 noiembrie și să te trezești pe 8 noiembrie că situația epidemiologică nu permite. De asta am spus 5 noiembrie, vineri, și de asta apare și în decizia CNSU, dată la care sunt obligat să dau ordinul de ministru cu modificarea structurii. Pe 5 noiembrie vom avea date certe cu privire la numărul de infectări”, a precizat ministrul.
Conform site-ului educatieprivata.ro, „singura certitudine avansată oficial de minister este revenirea în bănci a elevilor de gimnaziu și liceu pe 3 ianuarie, iar a celor din ciclul primar și cel preșcolar pe 10 ianuarie”. Această prognoză a fost anunțată de ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o declarație acordată în exclusivitate pentru Educație Privată: „Nu se pierde nicio zi de școală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat în așa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri. Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului școlar, așa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 și așa cum am anunțat deja public. Data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situație certă din punct de vedere epidemiologic și nu supoziții. Înțelegem pierderile din cauza lipsei de predictibilitate însă situația epidemiologică numai predictibilitate nu ne oferă. Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică între 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, respectiv într-o săptămână cu prezență fizică, între 10 și 14 ianuarie, pentru ciclul primar”.
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că Guvernul a adoptat luni o nouă hotărâre prin care prezența fizică și în școlile și grădinițele private se suspendă în următoarele două săptămâni, ca în cele de stat. Dar, spre deosebire de unitățile de învățământ publice, cele private pot face ore online.
„Deci, prezenta fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online”, a declarat Arafat. „Nu am cum să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor pentru că asta nu are nimic cu prevenția epidemică, nu se infectează prin calculator copilul”, a susținut secretarul de stat. Potrivit acestuia, „nu este discriminare, este abordare diferită”, legat de faptul că școlile private pot face ore online, dar cele de stat nu.
Ministrul Educației a justificat decizia ca școlile de stat să nu facă ore online, ci să stea în vacanță două săptămâni, prin faptul că trebuie să existe „echitate în educație”. Mai exact, viteza de transfer minimă pentru o predare online este de minimum 100 MB/sec. „Asta se întâmplă doar pentru jumătate din teritoriul României”, a spus Cîmpeanu. Alte motive invocate au fost: nu sunt peste tot disponibile echipamente; doar 1 din 5 cadre didactice au beneficiat de formare pentru predarea online; nu există conținut digital pentru toate disciplinele; lipsa platformelor de evaluare online.
Până pe 3 ianuarie, când Cîmpeanu vrea să-i vadă din nou în bănci pe elevi, România ar putea avea alt Guvern și, poate, un alt ministru al Educației. Oricare ar fi acesta, ar trebui să fie informat și despre o altă problemă, dincolo de Covid și de viteza la internet: CĂLDURA din clase! În Focșani, ENET nu are fonduri să cumpere gaze, al căror preț a explodat, Primăria trimite solicitări peste solicitări la Guvern, pentru alocarea de fonduri, dar Cîțu are alte preocupări, de ordin personal și politic. Cu această situație se confruntă însă foarte multe orașe din țară, iar orice ministru va fi, trebuie să se asigure că elevii nu vor dârdâi de frig în clase.