Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Vrancea, în topul județelor cu focare de Pestă Porcină Africană

Vrancea este pe locul 7 la nivel național, cu 19 focare active de pestă porcină africană, după ce încă un focar de PPA a fost confirmat în comuna Sihlea. Este al doilea focar de PPA confirmat în luna octombrie, într-o gospodărie din comuna Sihlea. Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, virusul PPA a fost confirmat într-o gospodărie având ca efectiv total 27 porci, situată în localitatea Sihlea. Serviciile veterinare au intervenit de urgență, gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. „Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecţie. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, precizează DSVSA Vrancea.

Un raport al ANSVA arată care sunt principalele cauze identificate de veterinari în urma anchetelor epidemiologice efectuate la apariția focarelor de PPA: „Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB”, arată o informare ANSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?