Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO! Focșani. Au fost alocați banii pentru continuarea furnizării agentului termic luna aceasta. De ce este ENET o „gaură neagră” pentru buget? Iată câteva explicații

După îndelungi discuții sterile, astăzi, Consiliul Local Focșani a aprobat, în ședință extraordinară de îndată, alocarea a 1,3 milioane lei către ENET, bani necesari pentru continuitatea serviciului de furnizare a căldurii și a apei calde, luna aceasta. „Pentru a putea depăși momentul de dificultate în care se află operatorul, propun virarea de credite între capitolele bugetare ale bugetului local pe anul 2021 în sensul suplimentării cu 1.300 mii lei a prevederilor bugetare la capitolul Combustibili și energie pentru acordare subvenție pentru diferență de preț la energia termică livrată populației”, se arăta în referatul atașat proiectului de hotărâre inițiat de primarul Cristi Valentin Misăilă.

Pe scurt, banii au fost luați de la capitolul unde îi „dosiseră” aleșii PNL și USR PLUS, pentru proiectele lor fanteziste și lipsite de fundament, cum ar fi copacul vieții, mărarul și pătrunjelul de pe clădiri sau cu reparația gării din Focșani – care nici nu aparține primăriei. Cu acești bani se va permite acordarea în avans, pentru o cantitate de 9.420 gigacalorii, a subvenției pentru diferența de preț la energia termică livrată populației. Însă soluția este una tot „de avarie”: banii vor acoperi doar nevoile din această lună, ENET urmând a respecta programul de furnizare fracționat anunțat miercuri.

Consilierii PNL și USR PLUS, deși au ținut neapărat să își aroge meritele proiectului inițiat de primarul Cristi Valentin Misăilă, au dovedit, încă o dată, că habar nu au cum au aterizat în sala de ședințe și pentru ce. Deși lucrurile au fost explicate inclusiv miercuri în cadrul unei conferințe de presă de edilul municipiului reședință de județ, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu s-a lăudat singură că a găsit soluții cu propria sa minte pricepută la toate, să asigure căldura în calorifere 24 din 24, 7 zile din 7, inclusiv pentru luna noiembrie. Ba chiar a țipat pe tonul său binecunoscut către consilierul PSD Mihai Nedelcu, acuzându-l pe acesta că nu știe ce votează. Tot e bine că doamna și-a făcut timp să participe la ședința convocată de primarul Misăilă, în condițiile în care ieri anunța pe pagina dumneaei de Facebook că azi va căuta soluții pentru a salva întreaga planetă, nu doar ENET. Ba chiar a acuzat, în nemărginita sa înțelepciune, că în 2020 au fost alocați suficienți bani pentru a acoperi și nevoile sezonului rece 2021 – 2022.
Una peste alta, primarul Misăilă a explicat încă o dată ce au primit la mapă consilierii și ce urmează să voteze: „Asist la un politicianism ieftin. Banii alocați în 2020 au fost dați integral ENET. O parte au fost dați ca subvenție pentru lunile ianuarie, martie, chiar și aprilie 2021, diferența tot către ENET, mărire de capital social. Habar nu aveți ce votați, tot la ENET au ajuns acești bani. La fel s-a întâmplat și în 2019, noi nu am făcut deturnare de fonduri. (…) Noi, prin toate alocările bugetare, am asigurat sursele de finanțare unităților de învățământ, ați fost martori și ați votat. Iar temerea domnilor directori că nu vor avea bani să își plătească facturile, este falsă. Deci fac încă o dată apel la toți directorii și inclusiv la Inspectoratului Școlar Județean, inclusiv la domnul prefect, să nu mai dezinformeze cetățenii”, a spus primarul Misăilă.
Cercul înțelepciunii a fost închis de cel de-al doilea viceprimar pe care focșănenii sunt extrem de fericiți să îl aibă, Alexandra Tătaru (aparent USR PLUS). Aceasta a susținut un monolog pentru a se auzi cum vorbește de una singură, monolog presărat cu acuzații și constatări proprii legate de ENET, confuze în cea mai mare parte. Aceasta a încercat să convingă că se pricepe cel puțin la fel de mult precum colega sa de perete de care o diferențiază doar culoarea măștii pe care o poartă, și a spus că „în 2013 s-a terminat reabilitarea etapei I” – cu referire la proiectul european derulat de municipalitate în ceea ce privește sistemul de termoficare. Ba chiar s-a arătat siderată că unitățile de învățământ au bani alocați pentru plata facturilor la energie termică, respectiv jumătate din buget. Într-adevăr, cine a mai pomenit să plătim facturi? Important e că, după ce s-a tot repetat în ședință că banii alocați astăzi permit reluarea unui program fracționat de furnizare a agentului termic, Alexandra Tătaru s-a bucurat că revenim la program normal! Practic, doamna de la USR PLUS a arătat, din nou, că îi trec pur și simplu pe lângă urechi explicațiile primarului. Mai încercăm noi o dată, știut fiind că doamna viceprimar citește Monitorul de Vrancea. Și poate, doar poate, îi e mai ușor să priceapă cuvinte scrise. Deși nu ne-am baza pe aceasta.
„Evoluția prețurilor pe piața liberă a gazelor a fost neașteptată, a crescut de trei ori în nici 14 zile. Noi riscam ca pe data de 20 (octombrie – n.r.) să nu mai avem posibilitatea să dăm nici măcar aceste 3 ore de căldură și de apă caldă. Și atunci, trebuia să găsim o soluție. Am revenit la Guvernul României, am solicitat audiență la domnul ministru al Dezvoltării, la domnul prim-ministru… nu am primit niciun răspuns, de la nimeni. Dumnealor sunt ocupați cu organizarea propriului guvern, nu vor să asculte durerea focșănenilor și a tuturor cetățenilor din România. În loc să ne unim forțele și să mergem împreună la Guvernul României – al vostru, pentru că nu este al românilor, este al PNL… Nu sunteți în stare să deschideți o ușă, pentru că l-ați huiduit pe primul-ministru”, a atras atenția primarul Misăilă în cursul ședinței, ședință încheiată cu votul unanim „pentru”, după mai bine o oră de ceartă.

ENET, pe înțelesul tuturor

Problemele financiare de la ENET sunt rezultatul modului centralizat în care sunt stabilite tarifele pentru energia termică și în care nu sunt incluse toate cheltuielile societății, cu scopul de a nu mări subvenția la gigacalorie. Tariful pentru energia termică produsă de ENET este aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și nu ține cont de toate cheltuielile astfel încât se ajunge în situația în care costurile sunt mai mici decât prețul final pe care îl plătește abonatul, fie că vorbim de consumatorul casnic sau de o instituție, agent economic. De exemplu, prețurile de distribuție, transport pentru energia termică sunt menținute de autoritatea centrală la nivelul anului 2012. Iar atunci nu au fost stabilite la nivelul solicitat de ENET cu scopul de a nu fi mărite subvențiile care trebuie plătite de autoritatea locală. Mai mult, în ceea ce privește prețul de producție, cei de la ANRE folosesc o metodă de calcul în care nu se ține cont de prețul real al gazului folosit la centrală, ci de un preț mediu. Adică, dacă ENET a cumpărat gaz cu 800 lei/Mwh în ultima lună, prețul luat în calcul de ANRE este cel din lunile anterioare, de 300 lei/Mwh. Iar ponderea gazului natural reprezintă peste jumătate din cheltuielile ENET.
La aceasta se adaugă cheltuielile cu certificatele de CO2, care au ajuns acum la peste 70 de euro față de 4 euro, cât erau în urmă cu zece ani. Este ca și cum Direcția Silvică ar vinde lemnul de foc cu 50 lei/metru cub deși prețul real, care ține cont de toate cheltuielile făcute de silvicultori, ar fi de 200 lei. Această modalitate de stabilire a prețului energiei termice a avut ca rezultat acumularea de datorii de către producătorul de energie termică. Datorii care au crescut de la an la an până când s-a ajuns la insolvența producătorului de energie termică. Raportul administratorului special arată, doar la datoria către Ministerul Finanțelor Publice, că penalitățile au ajuns la 43,9 milioane lei și reprezintă aproape 70% din totalul datoriei de 62,8 milioane lei. La fel, către Rompetrol Rafinare este o datorie de 7,5 milioane lei, din care 6 milioane lei sunt penalități, iar către CUP Focșani o datorie de 12,2 milioane lei, din care 6 milioane sunt penalități.

Motivul pentru care s-a ajuns în această situație a fost același refuz din partea autorităților centrale de a include în prețul final al energiei termice a tuturor cheltuielilor pe care le-a avut ENET-ul cu producția căldurii și apei calde livrate focșănenilor. Singura soluție o reprezenta conversia în acțiuni a datoriilor istorice, ceea ce ar fi permis ca ENET să poată funcționa normal, fără să mai fie obligată la plata penalităților dar și actualizarea prețurilor pe transport, distribuție și furnizare la energia termică.
Raportul administratorului special al ENET arată care sunt cauzele problemelor financiare ale societății: „Creșterea an de an a prețului la gaze, apă, energie electrică și ale lucrări executate de terți în condițiile în care prețul de producere crește doar cu 1 lei gcal sau chiar scade. Tarifele de transport, distribuție și furnizare nu au mai fost modificate din anul 2012, ultima majorare fiind acceptată prin HCL 36/215/31.07.2012, în urma avizului ANRSC. ANRE la aprobarea prețului nu ține cont de toate cheltuielile făcute de societate, cu scopul de a nu mări subvențiile. În atare situație, societatea cu prețul aprobat nu poate să susțină cheltuielile pentru funcționarea în bune condiții a sistemului de termoficare, aceasta poate să ajungă în incapacitate de plată și implicit în faliment”.

Noi spunem că e clară, dar cine știe?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?