Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

MApN: Aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, aduse din Italia, cu o aeronavă militară

O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române urma să aducă marţi seara de la Milano aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19.

Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creşterea exponenţială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2, informează Ministerul Apărării, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Zborul a fost efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Cercetători de la Spitalul Universitar din Lausanne şi de la Şcoala Politehnică Federală din acest oraş elveţian (EPFL) au anunţat marţi descoperirea unui anticorp monoclonal capabil să neutralizeze toate variantele coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta, relatează agenţia EFE. Descoperirea ştiinţifică, publicată în revista specializată ‘Cell Reports’, a fost obţinută prin izolarea limfocitelor pacienţilor cu COVID-19.

Noul anticorp este ”unul dintre cei mai puternici împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 identificaţi până în prezent”, afirmă EPFL. Conform explicaţiilor acestei instituţii, el blochează proteinele Spike şi împiedică astfel infectarea celulelor pulmonare, ceea ce opreşte procesul de replicare virală şi permite sistemului imunitar al pacientului să elimine coronavirusul din organism.

Cercetătorii elveţieni susţin că noul anticorp monoclonal este mai durabil, oferind protecţie timp de până la şase luni, faţă de 3-4 săptămâni în cazul altor anticorpi. ”Aceasta îl face să fie un tratament preventiv interesant pentru persoanele nevaccinate din categoriile de risc sau pentru persoanele vaccinate care nu au reuşit să producă un răspuns imunitar”, semnalează universitatea elveţiană. Pacienţii imunocompromişi, cei receptori ai unui transplant sau cei cu anumite tipuri de cancer vor putea fi protejaţi împotriva coronavirusului primind de două sau trei ori pe an injecţii cu acest anticorp, mai notează cercetătorii elveţieni. Dar testele clinice cu un medicament pe baza acestui anticorp vor începe abia către sfârşitul anului viitor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?