Două incendii s-au produs în cursul acestei zile, primul la o locuință dezafectată situată în comuna Străoane (FOTO), iar cel de-al doilea la o locuință din comuna Negrilești.
Astăzi, 11 octombrie, în jurul orei 00:50, trei echipaje cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD din cadrul Staţiei de Pompieri Panciu au acţionat pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o locuință dezafectată din comuna Străoane. Focul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza scânteilor purtate de vânt, evacuate de un cos de fum amplasat în gospodăria învecinată, la distanță foarte mică de imobilul care a luat foc. În urma evenimentului, a ars acoperișul locuinței construit din astereală de lemn și învelitoare din șindrilă, azbociment și tablă, pe o suprafață aproximativă de 150 mp. Totodată, din cauza temperaturii degajate de incendiu s-au degradat circa 3 mp din bazia locuinței învecinate. La intervenție a acționat în cooperare și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Străoane.
Alarma a sunat din nou, în jurul orei 02:00, anunţând producerea unui incendiu la o gospodărie situată în comuna Negrilești. La faţa locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, o autospecială de stingere cu apă și spumă de la Punctul de Lucru Tulnici, o autospecială de stingere cu apă și spumă de la Punctul de Lucru Năruja şi o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD din cadrul Stației de Pompieri Vidra. După mai bine de 5 ore de luptă cu flăcările, forțele de intervenție au reușit să lichideze incendiul în limitele găsite. În urma evenimentului au ars 150 mp din acoperişul locuinţei, construit din lemn cu învelitoare din tablă, precum și bunurile de uz casnic și gospodăresc aflate în 4 camere și 2 holuri de la etajul locuinței și 2 camere de la parter. Cauza probabilă care a generat incendiul a fost coș de fum neizolat corespunzător față de materialele combustibile.
Din fericire, la nici una dintre cele două misiuni, nu au fost înregistrate victime.
Având în vedere evenimentele din ultima perioadă și faptul că sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse din cauza coșurilor de fum sau a mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii vrânceni vă recomandă următoarele:
– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
– supravegheați permanent focul;
– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine.
– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
– nu folosiți instalații de gaz improvizate;
– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;
– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.
Foarte important! Pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă solicităm cetățenilor anunțarea oricăror evenimente care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112.
Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice, ISU Vrancea