Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Ion Drăghici, profesorul, directorul, omul de suflet al învățământului a ieșit la pensie

Ion Drăghici, dascălul, omul, pasionatul de geografie, a pus arătătorul în cui la loc de cinste și a ieșit la pensie. Cariera lui a însemnat 43 de ani de muncă, dintre care 31 de directorat, o muncă făcută cu dăruire, pasiune, căutând să-i mulțumească pe cei din jur, colegi, elevi, părinți. L-am cunoscut pe profesorul Ion Drăghici, acum mulți ani în urmă, întâmplător, când colindam județul Vrancea. Apropo, nu există comună, sat, cătun în care eu să nu fi ajuns măcar o dată. Mi s-a părut un om un pic cam dur la prima vedere, însă stând de vorbă cu el l-am descoperit pe adevăratul iubitor de carte, de copii, de școală, deschizătorul de dragoste către una din cele mai frumoase discipline cu care cutreieri România și toată planeta – geografia. Am scris în calitate de redactor la „Monitorul de Vrancea” despre numeroasele activități școlare pe care le punea în practică alături de colegii lui și de elevii unității școlare. Cum pe această lume nimic nu este întâmplător, Ion Drăghici s-a născut și a crescut acolo sus la munte, la Soveja, unde cu anii în urmă se năștea savantul, academicianul, geograful și geopoliticianul român, părintele geografiei moderne, Simion Mehedinți.

Ion Drăghici este absolvent al Facultății de Geologie – Geografie, promoția 1978, Universitatea București, iar cariera de profesor și-a început-o la Școala Gimnazială Mărăști, din comuna Răstoaca, unitate școlară la care a fost și director în perioada 1990 – 2000. Aşa cum dascălul mi-a povestit, în perioada 1994 – 1995 s-a reabilitat Școala din Mărăști, cu sprijinul Primăriei Răcoasa, condusă la acea vreme de primarii Victor Purdel și Gigel Dragomir, oameni ce au sprijinit foarte mult educația din localitate. „La Mărăști am lucrat alături de un colectiv minunat: familiile Broinea, Roșu, doamnele profesoare Viorica Purdel, Maricica Iancu, Marița Raiu, Marcela Vătafu, Ileana Iamandi, Dorel Ilade și alții. În toată această perioadă am avut sprijin din partea părinților din satul încărcat de istorie, Mărăști. Am obținut toate gradele didactice cu media 10, geografia fiind marea mea pasiune. În 1991 am devenit membru fondator al Asociației „Simion Mehedinți”; în calitate de colaborator la toate activitățile anuale: Zilele Simion Mehedinți”, a spus dascălul. În anul 2001 s-a transferat la Școala Gimnazială Rotilești, având calitatea de profesor, dar și cea de director. Ion Drăghici spune că începutul a fost greu, localul școlii fiind neadecvat desfășurării activităților didactice în condiții bune, existau multe cadre didactice suplinitoare și necalificate, nu cunoștea comunitatea locală și administrația din Câmpuri. Acest lucru nu l-a împiedicat să încerce să își facă treaba de profesor și director și să îi impulsioneze pe cei mai tineri să continue studiile, iar pe cei în drept, să se înscrie la gradele didactice și să se perfecționeze.

Încet, dar sigur, lucrurile au început să intre pe făgașul normal. Aș vrea să mulțumesc pe această cale și conducerii Inspectoratului Școlar Județean Vrancea din acea perioadă, care a avizat proiectul construirii unei clădiri școlare noi la Rotilești. După o așteptare de câțiva ani, în anul 2013 s-a inaugurat clădirea nouă a Școlii Rotilești, cu toate facilitățile necesare. Visul meu a fost împlinit, trăind una dintre cele mai mari bucurii ale carierei mele de director. Școlile din Câmpuri dispun de clădiri noi sau reabilitate, avize de funcționare, autorizații la incendiu, școlile și grădinițele întrunind condițiile necesare unei buni desfășurări a procesului instructiv-educativ. Personalul didactic este în totalitate calificat și, cu o excepție, titular. Am căutat, și cred că am reușit, să formăm o familie mare și frumoasă nu doar între zidurile școlii, ci și în viața reală de zi cu zi”, a mai spus profesorul. Tot timpul a încercat să fie mai mult un sfătuitor, un prieten mai mult decât un director pe un piedestal rupt de realitate, să-și înțeleagă colegii în clipe de bucurie dar și când au avut diverse probleme.

Ieșirea la pensie după 43 de ani de muncă, în două unități școlare – Mărăști și Câmpuri, s-a finalizat în vacanța de vară printr-o petrecere la Moeciu de Sus, unde a participat și marea familie de la școală. „Mulțumesc tuturor colegilor mei pentru susținerea lor în toată această perioadă în care am reușit să ne facem un nume în județul Vrancea: Ionel Cojocaru, Marius Cojocaru, Cristina Condrat, Mihaela Costache, Elena Soroiu, Mariana Olaru, Mariana Răcman, Aurelia Irimia, Maricica Stoica, George Vlad, Marinela Vlad, Mădălina Dobrescu, Elena Gagea, Mirela Dumitriu, Dorina Borja, Elena Roșioru, Carmen Vlad, Ramona Dogaru, Luminița Mățău, Marcela Vătafu, Constandache Adriana, Georgiana Pogan, Petru Pușchin, Ioana Norocea, Dumitru Băruș, Viorica Pușchin, Nadia Popa, Manuela Rotilă, Niculina Rusu, Larisa Simion, Fănică Moroș, Gigel Vlad, Cristina Eghet, Nela Dumitru, Vică Macovei, Dana Macovei, Cristi Dogaru, Alina Găman, Vali Albei, dar și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Consiliului Local Câmpuri și, nu în ultimul rând, locuitorilor comunei Câmpuri care au fost alături de mine, a mai spus Ion Drăghici.

Domnule profesor, sunt convins că v-ați făcut datoria până în ultima zi de școală și sunt convins că nu veți conteni să îi ajutați pe colegii mai tineri care vă vor cere ajutorul. Știu că ați colindat fizic și virtual mai peste tot prin România, dar asemenea colegilor pensionari profesori din alte țări ale Uniunii Europene adevăratele călătorii de abia acum încep. Vă doresc să aveți liniște și trasee turistice din cele mai frumoase alături de soția dumneavoastră – și dumneaei tot cadru didactic pensionar – și atunci când aveți ce să ne povestiți vă așteptăm cu dragă inimă. Cotidianul „Monitorul de Vrancea” vă urează să fiți sănătos și voios, pensie lungă și bucurii alături de cei dragi dumneavoastră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?