Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Cum să vă spălați și să vă îngrijiți corect așternuturile de pat

Cu toții avem viziunea unei lumi perfecte în care rufele se spală, se usucă și se împăturesc singure. Din păcate, acest lucru nu este foarte realist. Multe așternuturi și cuverturi de pat se murdăresc prea repede și, mai rău, uneori mai au loc și accidente. Oricine a băut vreodată cafea în pat știe despre pericolul iminent al unui astfel de lux. Cu toate acestea, există modalități de a vă menține așternutul și acele cuverturi de pat curate, în timp ce reduceți timpul de spălare.

Etichetele de îngrijire sunt un loc excelent pentru a începe, dar adevărul este că întreținerea adecvată a așternuturilor necesită câțiva pași suplimentari, pentru a crește longevitatea seturilor de lenjerie și cuverturilor de pat. Nimeni nu dorește ca ceașafurile lor să devină rigide, deformate sau subțiate, deoarece au ales produsele și ciclul de spălare greșit.

Acest ghid vă va ajuta să răspundeți la întrebările dvs. de îngrijire a așternuturilor, de la modul de spălare a cearșafurilor de pat până la cel mai bun mod de a îndepărta chiar și cele mai dificile pete de pe cuverturi de pat. Călătoria dvs. către cearșafuri de pat foarte moi, rezistente la cute, începe aici.

Cât de des ar trebui să îmi spăl așternuturile?

Cearșafurile, precum și fețele de pernă și husele de plapumă – în esență orice intră în contact direct cu pielea – trebuie spălate la fiecare șapte până la zece zile. Nerespectarea acestui program poate duce la acumularea de murdărie nedorită, cum ar fi celulele moarte ale pielii și petele, în timp ce spălarea prea frecventă vă poate uza așternuturile prematur. Este, de asemenea, o idee bună să folosiți un alt set în timpul spălărilor, pentru a păstra culoarea, elasticitatea și a prelungi longevitatea generală a produsului. În plus, cu cât aveți mai multe seturi de așternuturi, cu atât aveți mai multă libertate pentru a vă spăla cearșafurile când doriți și nu când trebuie.

Dacă aveți lenjerie de pat decorativă deasupra cearșafurilor (cuverturi de pat sau pături de cașmir), le puteți spăla puțin mai rar, atâta timp cât nu vin în contact direct cu pielea. Aceste tipuri de straturi de pat trebuie spălate la fiecare trei luni.

Urmează plapumele și păturile. S-ar putea să știți din punct de vedere tehnic cum să spălați o plapumă, dar să fim sinceri: majoritatea dintre noi nu ne spălăm așternuturile atât cât ar trebui. Pernele, plapumele și păturile trebuie spălate mai rar decât cearșafurile, dar totuși trebuie curățate la fiecare trei până la șase luni. Topperele de saltelele trebuie să fie duse la curățătorie la fiecare șase luni.

Ce detergent ar trebui să folosesc?

Detergentul este esențial în modul de spălare corectă a așternuturilor de pat. Aici ar trebui să fiți cât mai prudenți. Puteți folosi mai puțin detergent decât recomandă producătorul, deoarece prea mult vă poate lăsa cearșafurile cu acumulări care le vor face rigide, făcându-le să miroasă a mucegai și igrasie. Un detergent de rufe delicat și lichid este cel mai potrivit pentru așternuturi. Nu folosiți niciodată înălbitor.

Pentru a menține calitatea premium a așternuturilor, evitați detergenții lichizi și pulbere duri, balsamurile și agenții de înălbire, deoarece acestea acoperă și slăbesc fibrele naturale. De asemenea, protejați-vă așternuturile de produsele de îngrijire personală și de produsele de curățat pentru uz casnic care conțin alfa-hidroxi acizi sau peroxid de benzoil, pentru a preveni decolorarea. Crema pentru acnee vă poate ajuta tenul, dar poate face cu adevărat ravagii pe lenjerie.

Dacă doriți să utilizați înălbitor, asigurați-vă că nu conține clor. Soluțiile de curățare a petelor sunt cea mai bună alegere pentru a menține integritatea țesăturii, mai degrabă decât a o înălbi. Oțetul și bicarbonatul de sodiu pot fi folosite pentru a vă albi așternuturile fără a le deteriora.

Ce setări și temperaturi ar trebui să folosesc?

Va trebui să verificați eticheta, dar, de regulă, cel mai bun mod de a spăla așternuturile este cu apă rece. Unele țesături se descurcă bine cu apă caldă, în timp ce altele, cum ar fi topperele, trebuie de obicei curățate la spălătorie. Ar trebui să evitați întotdeauna apa fierbinte, deoarece aceasta poate degrada fibrele în timp și poate cauza contracție. Spălați întotdeauna așternuturile pe ciclul delicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?