Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Directoarea unei unități de învățământ, anchetată în dosarul unui vrâncean acuzat că a prestat doar „pe hârtie” muncă în folosul comunității

Un bărbat de 57 de ani din Vrancea va răspunde în fața instanței pentru instigare la fals intelectual, pentru o infracțiune comisă în urmă cu mai bine de 5 ani. Potrivit acuzațiilor, bărbatul avea de efectuat muncă neremunerată în urma unei condamnări, însă în loc de aceasta, s-a gândit să se descurce și să muncească doar „pe hârtie”. De aici, oamenii legii au intrat pe fir, iar în dosar a mai fost cercetată inclusiv directorul unității de învățământ unde condamnatul trebuia să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității. Astfel, femeia a fost anchetată pentru fals intelectual, însă cauza a fost clasată. Faptele în urma cărora a fost constituit dosarul datează din perioada noiembrie 2016 – februarie 2017, când inculpatul a determinat-o pe femeia cercetată în dosar să completeze un formular privind evidența orelor de muncă neremunerată în folosul comunității, care atesta în fals că ar fi executat sarcinile repartizate, deși acestea fuseseră prestate în realitate de alte persoane. Cu respectivul formular, inculpatul a mers la Serviciul de Probațiune Vrancea, pentru a se constata că și-a îndeplinit obligația de a presta munca neremunerată așa cum fusese stabilită în sarcina sa printr-o sentință penală din toamna anului 2016. Bărbatul de 57 de ani fusese condamnat la 2 ani, 2 luni si 10 zile închisoare cu suspendare pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu dreptul de conducere suspendat, urmând totodată ca, pe durata termenului de supraveghere, acesta să presteze 70 zile muncă neremunerată în folosul comunității, la școala generală sau la grădinița din satul în care domicilia.

În timpul anchetei s-a stabilit însă că aproape fiecare dintre sarcinile pe care trebuia să le ducă la îndeplinire inculpatul au fost de fapt pasate altor persoane, în acest sens stând mărturiile unor angajați de-ai unității de învățământ, dar și ale celor care au muncit efectiv în locul inculpatului. Inculpatul a fost aproape sincer, povestind că prima dată a convins pe altcineva să taie lemne, motivând că se simte rău. Însă, în ceea ce privește alte obligații, ca repararea unui gard sau a glafurilor de la geamuri și uși, precum și zugrăvirea unor clase, curățarea zăpezii și a coșurilor de fum, bărbatul a încercat să convingă că le-a dus singur la îndeplinire. Ba chiar a povestit că alte sarcini le-a dus la capăt în vacanță sau după terminarea orelor, pentru a nu deranja școlarii și preșcolarii, aceasta fiind și explicația pentru care nimeni nu îl văzuse la muncă. Parte din declarațiile inculpatului au fost susținute de co-inculpata din dosar, care a precizat în fața anchetatorilor că l-a zărit o dată pe acesta efectuând diverse sarcini prin preajma școlii. Însă, cum treaba era efectuată în momentul în care venea la școală, și-a imaginat că inculpatul este cel care le duce la bun sfârșit, motiv pentru care i-a și semnat formularul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?