Primăria vrea să impună criterii stricte pentru închirierea locuințelor sociale din Focșani pentru a preveni vandalizarea acestora și pentru a preveni conflictele în zonele unde sunt asemenea imobile. După experiențele cu locuințele sociale de la fostul G2 sau de la blocurile din cartierul Sud, municipalitatea a pregătit un proiect de regulament pentru repartizarea și închirierea locuințelor sociale aparținând municipiului Focșani care ar trebui să fie discutat în ședința ordinară din această săptămână. Cei care vor sta în aceste locuințe sociale vor avea drepturi dar și obligații, financiare și sociale. Astfel, închirierea locuințelor sociale se va face pe o perioadă de cinci ani după care contractul poate fi prelungit, cu acordul părților, pe perioade succesive de câte un an. Stabilirea chiriei lunare se va face conform actelor normative din domeniu și va fi actualizată anual cu rata inflației. Chiria va fi recalculată odată cu prezentarea documentelor referitoare la schimbarea venitului mediu lunar al familiei.
În plus, se introduce o garanție care trebuie plătită în termen de trei luni de la încheierea contractului de închiriere. Valoarea garanției este în cuantum echivalent cu chiria datorată pentru trei luni. Neconstituirea garanției va atrage rezilierea de drept a contractului. Garanția va fi restituită la data încetării contractului de închiriere, după îndeplinirea obligațiilor contractuale și readucerea locuinței în starea inițială. De altfel, garanția va fi utilizată pentru cheltuielile datorate și neachitate de chiriaș, respectiv pentru acoperirea eventualelor daune materiale constatate de reprezentanții Primăriei.
Printre condițiile care vor fi impuse pentru rezilierea contractului de închiriere a unei locuințe sociale se numără și comportamentul locatarilor. Astfel, se arată în regulament, contractul va fi reziliat atunci când chiriașul are un comportament care face imposibilă conviețuierea ori împiedică folosirea normală a locuinței, precum provocarea ori participarea efectivă la scandal, tulburarea liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, prin strigăte sau larmă, organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor în perimetrul apropiat imobilelor cu destinație de locuințe.
Conform proiectului noului regulament, persoanele care nu au un loc de muncă sau care au fost amendate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice în Focșani nu vor beneficia de locuințe sociale în municipiu. Nu vor putea beneficia de locuințe sociale persoanele sau familiile care: nu au domiciliul în Focșani, dețin în proprietate o locuință sau au înstrăinat o locuință sau casă de vacanță după 1 ianuarie 1990, au beneficiat sau beneficiază de sprijinul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe, dețin, în calitate de chiriaș, o altă locuință din fondul locativ de stat al municipiului Focșani, au refuzat, din diferite motive, o repartiție a unei locuințe din fondul locativ de stat/socială, au subînchiriat, pe întreg teritoriul României, o locuință din fondul locativ de stat/socială pentru care au deținut contract, fără acordul proprietarului, nu lucrează pe raza municipiului Focșani sau nu beneficiază de pensie, au figurat în evidențele fiscale ale municipiului Focșani cu amenzi privind tulburarea ordinii și liniștii publice și/sau nerespectarea HCL 25/2017-obligațiile cetățenilor privind gospodărirea municipiului Focșani, au fost evacuați dintr-o locuință din fondul locativ de stat/socială pentru care au deținut contract de închiriere sau în cazul în care contractul de închiriere încheiat cu proprietarul a fost reziliat pentru neplată sau părăsire de locuință, dețin calitatea de administrator/asociat/acționar al unei societăți comerciale/întreprindere individuală, au ocupat abuziv o locuință din fondul locativ de stat/socială.
Neeligibilitatea pentru atribuirea unei locuințe sociale există și în cazul în care soții/soțiile sau copiii care locuiesc și se gospodăresc împreună cu solicitantul se află în una din situațiile menționate mai sus. Practic, dacă într-o familie există persoane care au fost amendate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice în Focșani sau nu locuiesc în municipiu, atunci nu se încadrează în criteriile pentru obținerea unei locuințe sociale.
Verificarea îndeplinirii criteriilor se face prin depunerea mai multor documente. Astfel, trebuie depuse acte de identitate pentru toți membrii familiei (cu domiciliul stabil pe Focșani), adeverință de salariat cu mențiunea că lucrează pe raza municipiului Focșani, din care să rezulte venitul net lunar înregistrat în ultimele 12 luni sau cupon de pensie, adeverință emisă de serviciul taxe și impozite care să ateste faptul că nu figurează în evidențele fiscale ale municipiului Focșani cu amenzi privind tulburarea ordinii și liniștii publice dar și documente de la Registrul Comerțului care să ateste că nu dețin calitatea de administrator/asociat/acționar al unei societăți comerciale/întreprindere individuală.