„Și te-ai dus, dulce minune”… Au trecut în sfârșit și alegerile interne ale PNL, care numai interne nu au fost, dat fiind că au blocat întreaga țară timp de câteva luni, în care premierul – cel mai nou câștigător pe care și-l pun în fereastră liberalii – a făcut ce a vrut pixul său pentru a obține cât mai multă influență și adepți. Trebuie să fie jale în cercurile lui Ion Ștefan „Grindă”, care spera ca, după aceste alegeri, să își ia bastonul și să purceadă din nou spre culmile ministeriale. Căci doar Ludovic Orban a fost cel care a zărit (prietenii știu cum și de ce) sclipirea de inteligență și de potență administrativo-politică din creierul focșăneanului care ne-a făcut de râs în fața unei țări întregi, pe numele său de buletin Ion Ștefan. Și cum Grindă și-a găsit un protector, era normal ca la rândul său să își protejeze interesele și să susțină până în pânzele albe candidatura lui Orban la președinția PNL. Că avea mai multe șanse premierul în funcție nu a contat pentru „strategul” PNL-ist de Focșani, care a visat de două ori până acum că poate fi primar al municipiului reședință de județ. Și știm bine ce s-a întâmplat de fiecare dată, când alegătorii l-au „scuipat” afară din primărie.
De această dată, după încă un dezastru politic, poate ar fi timpul ca ex-ministrul Dezvoltării să se târască de unde a venit înainte de a se înșuruba în politică. Să se reîntoarcă la firma unde nimeni nu îl prea băga în seamă, din motive evidente, firmă care aproape că i-a și pus capac după incidentul cu macaraua. Din care, din nou, domnul deputat nu a înțeles nimic. Poate în sfârșit ar fi timpul să dispară din peisaj și toate creierele netede alese de Grindă după chipul și asemănarea sa să conducă diverse instituții sau să dețină funcții pentru care nu au nicio pregătire sau înclinație. Primii pe listă, marele prefect de Vrancea, Gheorghiță Berbece, și nu mai puțin marele secretar de stat Neculai (Nicu) Tănase, oameni parașutați în scaune deși nu știu nici măcar a vorbi în limba română. Despre talentele care i-au recomandat nici nu are sens să discutăm. Important a fost doar că l-au ascultat și i s-au închinat lui Ion Ștefan în viața politică. E drept, mai greu să găsești alți consilieri locali PNL de Focșani, dat fiind că de la un capăt la altul, lista de peste 20 de persoane (cu mici excepții) conține doar oameni promovați și ajutați de acest neica-nimeni, ajuns peste noapte mare somitate politică.
A fost bun acest duș rece reprezentat de rezultatul alegerilor interne din PNL. Mergeți cu Ion Ștefan și grinda se va alege de voi! Poate unii învață ceva din această nouă înfrângere. Puțin probabil Ion Ștefan. Omul nu a învățat nimic nici când a pierdut pentru a doua oară primăria, după ce coborâse fix din scaunul ministerial, nu a priceput nimic din scorul obținut ulterior la parlamentare. Iar acum s-a dovedit că nu contează până la urmă să ai adepți care să știu să strige ca pe stadion când le vorbește premierul sau președintele țării, așa cum sunt ei. Nici nouă nu ne sunt dragi Florin Cîțu și Ludovic Orban, dar există ceva care se numește decență. Decență care nu ar permite niciodată cuiva să își pună poalele în cap, indiferent cine e #echipacâștigătoare. Însă cu oameni ca Ion Ștefan și echipa sa nici nu te poți aștepta la altceva. Echipă care a crescut și tot crescut, pe motiv de funcții și beneficii, astfel că a înghițit toată decența care a existat vreodată în PNL Vrancea.
Și poate, doar poate, ar fi momentul unei noi strategii în politica mioritică. Și pentru o nouă abordare, dincolo de smetiile și elucubrațiile unui om care a dovedit doar că știe cum să tragă în jos partidul. Poate ar fi timpul ca cineva, în sfârșit, să îi arate pe unde exact se iese. Că de intrat sigur a aflat de unul singur.
Ce urmează pentru Vrancea în era Cîțu?
Mulți se așteaptă ca premierul să-i lase cu buza umflată pe liberalii care nu doar că nu l-au susținut, dar l-au și atacat cu mojicie. Mai exact, fără bani de la buget. Ceea ce pentru Vrancea, dusă de Grindă pe calea lui Șică Mandolină, ar fi un dezastru, având în vedere că oricum nu prea curgeau banii înspre județul nostru, unde majoritatea primarilor sunt totuși de la PSD. Având în vedere conflictul cu USR de la nivel central, rămâne de văzut care va fi soarta guvernării liberale, dar dacă Florin Cîțu va rămâne premier și va decide în continuare cine și ce funcții va primi, cine și câte fonduri va primi, ce proiecte vor fi și ce proiecte nu vor fi acceptate la finanțare pe diverse programe guvernamentale, atunci speranța rămâne în echilibrul de care a dat dovadă până acum Cătălin Toma, președinte al PNL Vrancea și al Consiliului Județean. Acesta a transmis „Felicitări învingătorului, onoare pentru Ludovic Orban”, ceea ce Grindă, încă „Ministrul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației” pe pagina lui de Facebook, n-a avut eleganța să facă. Deși l-a susținut, ca întreaga organizație a PNL Vrancea, pe Orban, Cătălin Toma a arătat maturitate politică transmițând că „alegerile pentru președinția Partidului Național Liberal s-au terminat cu victoria premierului Florin Cîțu” și afirmând că „PNL trebuie să rămână un partid unit”.
Rămâne de văzut dacă dorința lui Toma va fi și îndeplinită, în condițiile în care USR Plus a anunțat că nu va continua guvernarea cu Florin Cîţu premier, iar anunțata demisie a lui Ludovic Orban, din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar putea însemna, în lipsa unei susțineri a useriștilor, alegerea unui președinte chiar din partea unui partid de opoziție. „Postul de președinte al Camerei Deputaților nu aparține PNL, cum pare a spune premierul Cîțu. Aparține celor care vor avea mai multe voturi, aici PSD-ul plecând evident cu prima șansă. Orban a fost votat cu 179 de voturi doar ca urmare a Protocolului de colaborare PNL-USR, care nu mai există și probabil nu va mai exista cu Cîțu premier. Fără aceste voturi PNL este un pigmeu în Parlament (PNL + UDMR +Minorități = 131, adică insuficient și să asigure cvorumul de ședință de 166 deputați singuri)”, scrie avocatul Adrian Toni Neacșu.
Între atâtea bătălii politice, liberalii au ignorat nu doar Covid-ul în sala cu 5 mii de participanți la Congres, unde Iohannis și-a fluturat zâmbetul fără mască, dar ignoră și îngrijorările milioanelor de români care așteaptă cu groază facturile la gaz, electricitate și scumpirile inerente la produse și servicii. „Cu „circens” (circ) stăm bine, „panem” (pâine) când ne dați?”, după cum bine întreabă avocatul Neacșu.
P.S. Dacă erați de părere că circul PNL a durat doar o zi, vă înșelați. Consiliul Naţional al PNL s-a reunit duminică, tot la Romexpo, cu „doar” 2 mii de participanți, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid. „Grindă” a plâns în pumni și de data asta. A candidat pentru funcția de vicepreședinte PNL pe regiunea Sud-Est și n-a ieșit. A ieșit Silviu Coșa, prefect de Constanța. Ghinion!