GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plt. adj. șef Dănuț-Marian Perju, Pompier de Onoare al județului Vrancea

0
1015

Sunt 26 de ani de când plt. adj. șef Dănuț-Marian Perju, șef gardă de intervenție stingere din cadrul Stației de Pompieri Vidra, este aproape zi de zi în slujba cetățeanului salvând vieți și bunuri. Pe 13 septembrie, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, pompierul odobeștean a primit din partea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟, insigna onorifică „Pompier de Onoare al județului Vrancea‟ pentru profesionalismul și eroismul de care a dat dovadă în timpul misiunilor la care a intervenit de-a lungul timpului. În luna august a acestui an, Dănuț Perju a luptat alături de colegii lui să lichideze un incendiu izbucnit la Spulber, misiune pe care o va povesti în acest articol. În urma acestei misiuni, vrânceanul a primit și distincția „Pompierul lunii august 2021‟.

Născut în Odobești, Dănuț Perju este mezinul familiei. Încă din clasa a VIII-a, odobeșteanul și-a dorit să devină militar, însă, din cauza distanței mult prea mari până la Liceul militar de la Breaza, dar și a situației materiale modeste, a fost nevoit să rămână în orașul natal. „Am rămas în Odobești și am urmat Liceul Agroindustrial. După ce am terminat liceul, am solicitat să plec în armată. Am făcut armata la Jandarmi, la București, o armă foarte frumoasă. Printr-o situație nefericită în familie, la nici o lună de zile după ce am terminat armata, am avut un accident rutier în care a fost implicat și tatăl meu, în urma căruia tatăl meu a murit. În acea perioadă ar fi trebuit să mă duc la București să dau un examen. Nu m-am mai dus‟, povestește Dănuț Perju.

„Meseria de pompier e ca o școală permanentă‟

În anul în care a fost înființată Stația de Pompieri Vidra, Dănuț Perju s-a alăturat echipei nou formate care, la vremea aceea, număra nu mai mult de 10 cadre și aproximativ 20 de militari în termen. „Din 1 august 1995,  lucrez doar în cadrul Stației de Pompieri Vidra. În copilărie, părinții fiind prieteni buni cu șoferul mașinii de pompieri a Formațiuni Civile de la Odobești, mergeam și eu la incendii. Când aveam vreo 10 ani,  țin minte că a fost un incendiu chiar aproape de casa mea. Noaptea, pe la 02:00/03:00, am auzit că trăgea clopotul și nu știam ce se întâmplă. Când am ieșit în curte, am văzut că arde fostul sediu al CAP-ului, iar flăcările erau la o distanță de 100 de metri de casa mea. După câțiva ani buni de atunci aveam să devin cel care intervine propriu-zis la stins incendii, ca sergent angajat la Vidra‟, povestește pompierul.

Pentru majoritatea tinerilor care se află la începutul carierei, adaptarea în noul mediu poate fi greoaie, însă odobeșteanul spune că a reușit să treacă peste această perioadă și consideră că „meseria de pompier e ca o școală permanentă. Din punctul meu de vedere, orice intervenție e o nouă lecție din care poți învăța ceva, dacă vrei. La începutul carierei, tânăr fiind, poate nu analizam atât de bine misiunile la care participam, dar acum, compasiunea este mult mai mare față de cel care se află la greu. Căutăm  să facem tot posibilul, punem în practică tot ceea ce știm și ne pregătim zilnic pentru a limita efectele negative ale situației în care suntem puși atât noi, cât și cetățenii‟, mai spune Dănuț Perju.

În cei 26 de ani de activitate, Dănuț Perju a participat la sute de misiuni, unele dintre ele marcante. Imaginea pe care cu greu o va uita pompierul vrâncean este cea a unor copii care așteptau zgribuliți în fața porților să intre în case, și asta în condițiile în care cu câteva ore în urmă, un incendiu puternic aproape că a ars un sat întreg. „În 1998, la Soveja, a fost un incendiu foarte mare. Țin minte că a durat mai mult de 20 de ore. Cineva făcuse curățenie și a dat foc la gunoaie în curte. Vântul și relieful au favorizat extinderea focului și la casele învecinate, ajungând ca în scurt timp să se formeze un tunel de foc. A doua zi dimineață vedeam copiii stând la poartă așteptând să intre în casă, doar că nu mai aveau cum. Îmi mai amintesc un accident rutier cu patru victime, dintre care una decedată, un băiat de 21 de ani, singur la părinți. Imediat după ce am venit de la acea misiune, am plecat la alta în care era implicat un copil de 1 an bătut de tatăl vitreg. Ulterior am auzit că a decedat. Sunt lucruri care rămân undeva acolo în suflet, dar peste care trebuie să treci‟, spune Dănuț Perju.

În 2012, vrânceanul a urmat un curs de formare la Galați, iar în aprilie, când s-a operaționalizat SMURD-ul, a fost „primul pe echipaj SMURD. Am încadrat ambulanța SMURD până în 2019, când am participat la concursul de șef gardă intervenție și stingere. Misiunea era aceeași: de a salva vieți, doar că nu luptai cu incendiul pentru a ajunge la o viață sau la bunurile cuiva. La accident ajungeai și știai că acolo este o viață care trebuie salvată și trebuie să faci tot ce-i posibil să-i acorzi primul ajutor ‟.

„Suna soția să-mi spună că intră apă în casă. Eu eram la muncă și i-am spus să anunțe la 112‟

Povestind despre inundațiile din 2005 din Vrancea, Dănuț Perju și-a amintit că în aceeași perioadă soția îl suna să-i spună că le-a intrat și lor apă în casă. „La inundațiile din 2005, suna soția să-mi spună că intră apă în casă. Eu eram la unitate, de serviciu, și i-am spus să anunțe la 112. Chiar și la inundațiile din vara acestui an am participat, deși ieșisem din tură. Am văzut mesajul pe telefon și nu am putut pleca acasă știind că acei oameni au nevoie de ajutor‟, spune Dănuț Perju. Și nu este singura intervenție la care pompierul a participat în timpul liber. „În urmă cu doi ani eram la plimbare cu bicicleta printre vii și am văzut de la distanță o căruță cu cai care părea clar a fi scăpată  de sub control. În față se executau niște lucrări de extindere a rețelei de canalizare, iar un capăt de țeavă era scos în afară. Căruța s-a răsturnat, iar hățurile cailor erau înconjurate în jurul gâtului victimei pe care au târât-o câțiva metri buni. Am sunat imediat la 112, și am rămas acolo până la sosirea poliției și ambulanței. Nu poți fi impasibil. N-ai cum. Anul trecut, colegii de la Focșani au avut un incendiu la Odobești chiar în apropiere de casa mea. Când am ieșit în curte, am văzut un nor de fum. Am auzit sirenele și am fugit. În altă zi, eram la un cabinet de analize și am văzut flăcări. Ardea o magazie. Am mers să-mi ajut colegii‟, povestește pompierul.

Dănuț Perju, Pompier de Onoare al județului Vrancea

În luna august a acestui an, o gospodărie din comuna Spulber a fost cuprinsă de flăcări, incendiul fiind atât de violent, încât focul s-a extins și la o locuință învecinată. În cadrul acestei misiuni, Dănuț Perju s-a evidențiat prin profesionalismul și curajul cu care a intervenit alături de colegii săi, motiv pentru care, în data de 13 septembrie, a primit insigna onorifică „Pompier de Onoare al județului Vrancea‟. „Incendiul a fost anunțat prin 112, în jurul orei 21:30, la Spulber. Ajunși la locul intervenției, incendiul se manifesta la o casă în care locuiau trei familii, extinzându-se și la fațada unei alte locuințe învecinate. La acea misiune am participat cu 5 echipaje din cadrul Stației de Pompieri Vidra, fiind suplimentat echipajul cu personal aflat în tură liberă. Am acționat în cooperare cu SVSU Spulber, SVSU Nereju și pompierii voluntari ai Obștii Nereju. Am reușit să lichidăm incendiul în limitele găsite undeva în jurul orei 03:00. Am scos din locuința incendiată 5 sau 6 butelii. Casa era construită din lemn, era o cantitate mare de material combustibil, cherestea depozitată și lemn de foc depozitat. În urma incendiului au ars: o locuință și anexe pe o suprafață de cca. 600 mp, bunurile aflate în interiorul acestora, 8 mc. cherestea și 5 mc. lemn de foc. Până la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul se propagase la o locuință învecinată, la care au ars: fațada casei din polistiren pe o suprafață de aproximativ 50 mp. și o anexă construită din lemn pe cca. 30 mp. Ca și comandant al gărzii de intervenție trebuie să fii puterea exemplului pentru ceilalți colegi. Dacă eu le inspir frică, nu am cum să le cer lor curaj. Eu trebuie să fiu tot timpul în fața lor‟, spune Dănuț Perju.

Vrânceanul spune că nu-și poate asuma distincția de „Pompier de Onoare al judeșului Vrancea‟ de unul singur. „Împart această distincție cu toți colegii, cu tot echipajul și întreaga gardă de intervenție cu care am participat la intervenția de la Spulber. Munca de pompier este o muncă în echipă și, atât timp cât suntem împreună și muncim împreună, nu avem cum să nu avem reușite. Devotamentul, curajul și dedicarea sunt trăsăturile care definesc un bun pompier. Colegilor mei le doresc să rămână uniți și să fie mândri de ei pentru că pot face mult mai mult, și ei știu asta‟, mai spune pompierul.

          Dănuț Perju nu este doar pompier, este coleg, prieten, soț și tatăl unui băiat major care are înclinații spre profesia tatălui său. Îl felicităm pe plt. adj. șef Dănuț Marian Perju pentru distincția primită și-i dorim ca sănătatea, norocul și fericirea să-i fie parteneri de încredere pe tot parcursul vieții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here