FOTO: Cosmin Teluță face naveta pe două roți de la Cârligele până la liceu, în Focșani. Și i-a impresionat pe organizatorii „Mausolee pe bicicletă‟

0
2843

Astăzi vom afla povestea unui adolescent care, aproape în fiecare zi, face naveta de la Cârligele până la Focșani… cu bicicleta. Cosmin Albert Teluță are 17 ani și este elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau‟ din Focșani. Încă de la 10 ani a descoperit că-i place mersul pe bicicletă, însă abia la începutul acestui an s-a conturat ideea de a deveni campion, motiv pentru care se antrenează zilnic și spune că nu va renunța niciodată la visul său. Prin intermediul acestei pasiuni, Cosmin Teluță și-a făcut chiar și un prieten nou… pe Dragoș Horhocea, directorul tehnic al Alpha Mind, un club sportiv care are certificat de identitate sportivă eliberat de MTS, fiind afiliat la Federația Română de Ciclism. Pentru prima dată în cele șapte ediții ale proiectului „Mausolee pe bicicletă‟, liceanul și-a propus să parcurgă, alături de ceilalți participanți, traseul de 125 kilometri. Numai că după câțiva zeci de kilometri, lanțul bicicletei i s-a rupt, împiedicându-l pe adolescent să continue.

          La inițiativa organizatorilor evenimentului „Mausolee pe bicicletă‟, Cosmin Teluță a primit cadou o bicicletă nouă, performantă.De această dată, un MTB cu roți de 27,5 inch și frâne pe disc i-a fost oferită lui Cosmin Albert Teluță, elev la Colegiul Tehnic «Edmond Nicolau». Cosmin a fost prezent la start, sâmbătă 18 septembrie 2021, la Mausoleul Eroilor Sud, dar lanțul bicicletei sale a cedat după câțiva zeci de kilometri. Însă Cosmin avea nevoie de o bicicletă mai mult decât mulți dintre noi, căci el vine la școală, aproximativ 20 km/zi cu bicicleta. Ne-am bucurat să susținem o pasiune dar și o nevoie de-a unui membru al comunității noastre. Îi dorim lui Cosmin succes, călătorii cât mai sigure, și îi urăm să-i calce pe umeri idolului său, Bogdan Duca, multiplu campion MTB (XCM). Este cea de-a patra bicicletă oferită la «Mausolee pe bicicletă»‟, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

„La 13 ani am mers 80 de kilometri cu bicicleta până la Andreiașu de Sus‟

Cosmin Teluță nu este genul de adolescent căruia îi place să epateze. Este conștient că în viață va fi nevoit să muncească pentru tot ce își dorește și că va trebui să fie serios și să trateze cu responsabilitate orice sarcină va avea de îndeplinit. Deși își dorea să devină elev al Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Focșani, având în vedere că preț de câteva luni a practicat judo, Cosmin Teluță nu a reușit, așa că a doua opțiune a fost Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau‟ din Focșani, specializare Tehnician transporturi. „Am ales acest liceu pentru că aveam pasiune de mic pentru mașini. Încă din clasa a IX-a merg la liceu cu bicicleta, însă recunosc că nu în fiecare zi. Spre exemplu acum, când vremea de afară este destul de rece, nu pot merge cu bicicleta. Practic, de la 10 ani mă plimb cu bicicleta, dar mai serios am început din luna ianuarie a anului acesta. Idolul meu este Bogdan Duca pe care l-am descoperit prin intermediul unui prieten, Dragoș Horhocea; el este primul care m-a ajutat foarte mult pe partea aceasta de ciclism. Mă antrenez singur acasă. Văzându-i pe alții care practică sport și care nu renunță, mă ambiționez și eu și muncesc tot mai mult ca într-o zi să ajung la fel ca idolul meu. Cel mai lung traseu pe care l-am parcurs a fost de 80 de kilometri. Aveam 13 ani și am mers până la Andreiașu de Sus, la Focu Viu‟, povesteșteCosmin Teluță.

Tânărul spune că ciclismul l-a ajutat să-și schimbe și grupul de prieteni, iar de la Dragoș Horhocea spune că a învățat cum să evolueze și să-și depășească limitele. Analizând în decursul anilor cum decurge proiectul „Mausolee pe bicicletă‟, Cosmin Teluță spune că și-a dorit să participe, însă abia anul acesta și-a făcut curaj, doar că bicicleta lui a cedat după câțiva zeci de kilometri. „S-a rupt lanțul biciletei după câțiva zeci de kilometri și am renunțat. Aproape de Jariștea s-a întâmplat, mai erau cam 100 de kilometri de parcurs. Am încercat să o repar la cineva, dar n-am mai reușit să-i mai prind din urmă pe ceilalți participanți, așa că m-am întors acasă. În aceeași zi m-a sunat Dragoș spunându-mi că trebuie să ajung la primăria Vizanea Livezi, doar că nu am putut, pentru că tata, în timpul acela era la muncă și am stabilit să ne întâlnim la Mărășești. Ajuns acolo mi-au oferit o bicicletă nou încurajându-mă să-mi duc pasiunea mai departe, la un alt nivel. Am avut emoții, am fost foarte bucuros‟, spune tânărul.

De curând, Cosmin Teluță s-a înscris la școala de șoferi și spune că nu va renunța niciodată la pasiunea pentru ciclism. Are câteva planuri de viitor, însă unele au nevoie de fonduri materiale destul de solide pe care în prezent nu le are. „Unde aș vrea eu, taxa este cam scumpă pe an. Este vorba de Faculatea aceea nouă din București, Entrepreneurship Academy, unde taxa pe an este 9.000 de euro. Dacă nu reușesc, mă voi duce mai departe pe profilul acesta de mecanică. Totodată, am de gând să-mi deschid un magazin cu biciclete în Focșani. Deocamdată sunt în procesul de evoluare, încă mai am foarte, foarte mult de muncă, dar nu voi renunța niciodată. Sportul mă face cel mai fericit, iar de la Dragoș am învățat că trebuie să dau 110% din ce pot‟, mai spune Cosmin Teluță.

          Dragoș Horhoceaafirmă că l-a observat pe Cosmin Teluță la câteva competiții de ciclism care au avut loc în comuna Cârligele, și l-a surprins în mod plăcut faptul că, deși avea o bicicletă veche care cântărea în jur de 20 de kilograme, băiatul reușea să ajungă la linia de finish în primii 10. „Cosmin a mai participat la câteva concursuri la care s-a clasat pe niște locuri acceptabile, în primii 10. Toți ceilalți aveau biciclete performante, în timp ce el mergea pe o bicicletă de 20 de kilograme, foarte grea. Ca să poți merge pe o astfel de bicicletă, îți trebuie o forță destul de mare în picioare și o oarecare experiență. L-am ajutat cu câteva sfaturi și cu câteva scheme de antrenament. De ce? Pentru că am văzut în primul rând că, pe lângă dorință, are și voință. Pe Cosmin îl inspiră Bogdan Duca, un băcăuan, multiplu campion național la MTB, care în primăvara acestui an a particiapt la un concurs în Vrancea, la Crama Gârboiu. Atunci l-a văzut Cosmin pe Bogdan Duca în realitate și l-a surprins plăcut atunci când l-a văzut pe podium. Organizatorii evenimentului «Mausolee pe bicicletă» au decis ca anul acesta bicicleta să ajungă la Cosmin pentru că îi este utilă nu doar pentru a-și dezvolta această pasiune, ci și pentru mersul la școală. L-am văzut mergând cu bicicleta la școală și nu este ușor să parcurgi aproape în fiecare zi 20 de kilometri, poate chiar mai mult. Cosmin este un adolescent cu foarte mult bun simț și foarte liniștit care consideră că toate lucrurile pe care le face sunt firești. Nu-i place să iasă în evidență‟, spune Dragoș Horhocea.

Îi dorim lui Cosmin succes la școală și în tot ceea ce vrea să facă în viață!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here